Gir arbeid frihet? Se svarene til en tidligere hjemløs og dansken som laget reklamekampanjer for Fidel Castro

Artikkelen er over 1 år gammel

De gamle industrilokalene på Agnes inspirerer Kunsthall Stavern til å sette spørsmålstegn ved arbeiderbevegelsens motto «arbeid gjør fri».

DEL

– Vi har invitert 13 kunstnere fra Skandinavia, Polen og England til Kunsthall Stavern på Agnes, sier Håvard Furulund.

Sammen med Alex Nässelqvist er han ansvarlig for den nye utstillingen som åpner på lørdag.

– Vi har kalt utstillingen «Arbeide gjær frii – kommentarer fra loft og kjeller», smiler han, og legger til at bildene er et svar eller en kommentar på den setningen.

Håvard bor og har verksted i Kvelde, og trives godt med å være kunstner i «provinsen». Utstillingene til Kunsthall Stavern er reine spleiseprosjekter mellom kunstnerne som deltar.

– Vi viser ikke akkurat så mye av den kunsten som du kjøper til stua hjemme. Det vi ønsker er å vise fram ting du kanskje ikke har sett før, og la deg bli kjent med kunstnere du kanskje ikke ville sett uten Kunsthallen, sier han engasjert.

Utstillingen som åpner på lørdag rommer mye, og selv om den har en rød tråd, framstår bildene ganske forskjellige.

– Det er et stykke fra «Arbeid gjer frii» på 1800-tallet og fram til i dag. I Kunsthall Stavern ønsker vi at de forskjellige kunstnerne gir sin kommentar. Og vi inviterer kunstnere som enn å ikke har blitt kjente navn, sier Håvard.

Han nevner noen av deltakerne på utstillingen.

Sterke historier

– Sindre Goksøyr, som er en ganske godt kjent norsk illustratør og kunstner, er opptatt av sosial irettesettelse og moralisme i sine bilder. Litt sånn; te deg på den måten, men ikke bli for krevende, forklarer han.

– Og visste du at Cubas Fidel Castro hyret et dansk reklamebyrå for å lage PR for seg? Danske Christian Løgstrup jobbet i det reklamebyrået, og er nå kunstner og med på vår utstilling på Agnes, smiler han. Kanskje er det ikke så rart da at han har Che Guevara med Mikke Mus-ører i ett av sine bilder på utstillingen.

Mange av utstillerne Kunsthall Stavern har invitert, har sterke personlige historier. Den britiske kunstneren David Tovey var soldat og fikk posttraunmatisk stress etter 13 år som elitesoldat.

– Han oppdaget at han kun var en brikke i et skittent økonomisk spill. Hele livet hans og alt han hadde stått for, raknet fullstendig. Fra å være en stram soldat, ble han hjemløs. Etter flere år på gata, startet han sin kunstkarriere. David deltar med installasjoner og fotografier hos oss, beretter Håvard.

Kunstneren fra Fredrikstad som kaller seg Fru Bugge har fått mye oppmerksomhet i USA med sitt blitt på kvinnekamp og #me too, og for arbeidene sine med collager laget av gateplakater og cutouts.

#ME TOO: Fru Bugge

#ME TOO: Fru Bugge

Les også: Hilde får kunststipend på 100.000 kroner

Flere helger framover

– Vi håper folk vil komme for å se utstillingen på Sjøparken Agnes. Vi holder til i det gamle industribygget der. Sjøparken er en bydel i vekst, og vi holder på her til vi blir pælma ut, smiler Håvard. Og legger til at det er naturlig at utbyggerne skal bruke lokalene de leier etter hvert.

FOTO: Michal Kalisz fra Polen

FOTO: Michal Kalisz fra Polen

Lørdag åpner dørene til utstillingen, som vil vare i noen helger framover.

– I tillegg til dem jeg allerede har nevnt, er Inger Garborg Amundsen, Janett Heimlid, Jan Olav Fårberg og Vidar Grønnerød, begge fra Larvik, Steinar Kaarstein, Michal Kalisz fra Polen, Alex Nässelqvist fra Larvik og Anne Skrede med denne gang, sier Håvard Furulund, som også deltar med sine bilder.

KUNSTHALL STAVERN: Holder til i de gamle industrilokalene på Sjøparken Agnes. Her fra en tidligere utstilling.

KUNSTHALL STAVERN: Holder til i de gamle industrilokalene på Sjøparken Agnes. Her fra en tidligere utstilling. Foto:

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags