Leskende Vestfold-velsmak

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Fotograf Trine Mikkelsen og forfatter Elin Kragset Vold er engasjert av Vestfold Bondekvinnelag for å formidle leskende lokale tradisjoner.

DEL

«Godt drikke» heter boken som skal videreføre fylkets drikketradisjoner til en ung og urban generasjon.

Forfatter Elin Kragset Vold og fotograf Trine Mikkelsen har det siste året trålet alle Vestfolds trakter på jakt etter gamle drikketradisjoner og nye trender. Bokideen kom fra redaksjonskomiteen i Vestfold Bygdekvinnelag, som ønsket å følge opp matboken fra 1997 «Fra Vestfolds spiskammer», med en bok om leskende væsker.

– Vi baserer boken på intervjuer med mennesker over hele fylket. Det handler om levende menneskers drikkekultur, om hva de husker fra tidligere og hva som praktiseres i dag, forteller Astri Tvedten Lian fra redaksjonskomiteen.

Kragset Vold har derfor intervjuet mellom 60 og 70 vestfoldinger om melk, saft, vann, kaffe, te, øl, vin og brennevin. Disse er bokens åtte hovedinndelinger, og rommer hver et vidt spekter av drikker. Både oppskrifter, reportasjer og illustrerende bilder balanseres boken gjennom.

– Oppskriftene er samlet inn blant bygdekvinnene, og de er gjennom prøvd, forsikrer Tvedten Lian.

Trine Mikkelsen og forfatteren har derfor hatt en smakfull sansereise i distriktet.

– Vi har vært rundt over alt i Vestfold og møtt mange spennende folk, smiler Kragset Vold.

– Vi har snakket med Ragnhild Sjulstad i Lardal om vin og Kristin Solli Schøien på Tanum om varm sjokolade.

– Dessuten var vi med 4H-ungdommen på Lauvesetra og lagde milkshake, forteller Mikkelsen.

Lise Ludvigsen har delt sine alkoholfrie mjød-oppskrifter til alle anledninger, og Louis Jacoby får sagt sitt om øl. Brennevinsoppskrifter er prøvd ut av lokal bartender Håkon Gogstad, og Ivar Ketilsson har kvalitetssikret vinoppskriftene. Boken bæres av oppskriftene, men har også rikelig med beskrivende bilder og bredt bakgrunnsstoff.

– Noe av det jeg sitter igjen med er inntrykket av at det som før var en plikt nå er noe en gjør fordi en har lyst, sier Kragset Vold.

– Samtidig som vi tar vare på de gamle tradisjonen og beskriver hvordan de gjorde det før, fører vi det også videre og forklarer hvordan man enkelt kan gjøre det i dag.

Og selv om ikke én bygd i Vestfold skal være glemt, har tilfanget av oppskrifter og tradisjoner vært så stort at redaksjonsgruppa har måttet ta et selektivt utvalg.

– Vestfold er jo et område med tradisjon for mye impulser utenfra, så mange av drikketradisjonene er ikke unike for fylket, påpeker Tvedten Lian.

Det har tatt ett år å samle inn alt materialet, ut av nødvendighet for å få med seg alle fire årstidene med sine respektive urte- og bærblomstringer. Og etter å ha smakt seg gjennom jordmorkaffe, morellvin, svartesurbærsaft og granskuddlikør, sitter bokskaperne igjen med personlige favoritter.

– Min er Solli Schøiens varme sjokolade, som er laget fra sjokoladeekstrakt med steamet melk, røper forfatteren.

– Det gir en «fluffy» drikk som er helt vannvittig.

Fotograf Mikkelsen heller mer mot sommeropplevelsen.

– Karen Hellums hylleblomstdrikk smakte sommer.

13. mars kommer boka som også gir alle andre anledning til å ta en sanselig reise i Vestfold-væsker.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags