Gå til sidens hovedinnhold

Leter etter forfatterstemmer

Samarbeider om Ambjørnsenprisen for Vestfold-ungdommer fra 14–20 år

Artikkelen er over 6 år gammel

Har du noe på hjertet og elsker å skrive, er Ingvar Ambjørnsen ute etter deg. Det kan vente både pengepremier og nær oppfølging om du har den rette «kloa».

Ingvar Ambjørnsen nyter den første smaken av sommer på familiehytta i Helgeroa. Det har vært en travel vår med bokbading, litteraturfestival på Lillehammer og ikke minst turnéliv med Elling.

Nå etterlyser han gode forfatterstemmer, unge spirer som har noe på hjertet. En «klo» som han kaller det, som har det spesielle den erfarne forfatteren alltid er ute etter.

– Det er lett å se hva som ikke funker. Spesielt vanskelig er det heller ikke om det er noen som har det spesielle. Det ser jeg etter side 3. Den legger jeg til side. Akkurat slik de jobber i forlagene, sier Ingvar Ambjørnsen som i fire år i samarbeid med Østlands-Posten har lett etter de gode stemmene i og rundt Larvik.

Les også: Takker Larvik for drahjelp

Alle Amedia-avisene

Nå er imidlertid alle Amedia-avisene i Vestfold med på laget, i tillegg til Litteraturuka i Vestfold, og konkurransen er dermed åpen for alle ungdommer mellom 14 og 20 år i fylket.

Etter fjoråret ble prisen lagt på vent. Av de 16 innsendte bidragene, fant ikke Ingvar noen med den rette stemmen.

– Du kan ikke dele ut en pris til den som er minst dårlig. Det er ikke barnehage vi driver, og det ville vært galt overfor den som hadde vunnet prisen også, mener Ambjørnsen.

Originalitet

Vinnerne fra 2012 og 2013 hadde derimot Ambjørnsen stor sans for.

– De hadde en originalitet, og en litt annen tanke og hadde en åpenhet i flere retninger. Her var det ikke bare språket som fascinerte. Og for all del- det er ikke sikkert noen av dem blir bokforfattere, men det var et talent og for begge disse kan en slik pris være en oppmuntring, sier han.

Og det er nettopp det han vil at Ambjørnsenprisen skal være, en oppmuntring!

– En jury plukker sammen med meg ut tre tekster som offentliggjøres. Vi jobber med å få bort unoter, og tenker slik de gjør i et forlag når du får en tekst antatt, sier Ambjørnsen.

Klar endring

I løpet av de fire årene Ambjørnsenprisen har stått bak prisen har han sett en klar endring av at tekstene blir stadig mer alvorlige.

– Det er fader meg en alvorstynget periode av livet disse ungdommene er gjennom. Vi hadde fem, seks tekster om selvmord og om ikke å orke mer av livet. Såpass mange skrevet i jeg-form at det gir meg litt ettertanke, sier mannen som selv måtte gå «the hard way» for å bli antatt som forfatter.

– Vi hadde ingen steder å gå med tekstene våre. Jeg begynte å skrive da jeg var 14 og sammen med en kamerat sendte vi inn en samling av dikt til Gyldendal. Det ble selvfølgelig ikke noe av det, men vi fikk oppmuntrende brev tilbake. Det hadde vi neppe fått i dag.

– Hvem som helst kan begynne å blogge og finne sin form. Vi er ute etter de seriøse. Og jeg tror de finnes der ute i Vestfold et sted. Han eller henne er vi ute etter.

Les også: Ambjørnsen avslører planer for Elling - og seg selv

Ambjørnsenprisen for hele Vestfold

Er du mellom 14 og 20 år og har noe på hjertet du tror andre ønsker å lese, bør du sende inn ditt bidrag innen 1. oktober.

Teksten som leveres inn skal være en avsluttet historie innenfor kategoriene novelle, petit, kåseri, reportasje, bloggtekst eller filmmanus.

Tre finalister blir plukket ut og hovedpremien er på 20.000 kroner. Festivalsjef for Litteraturuka i Vestfold, Steinar Engeland, gleder seg over at prisen nå favner hele fylket.

– Etter mange års flott samarbeid med Ingvar merker vi at Litteraturuka i Vestfold ofte assosieres med nettopp ham. Jeg svært glad for det samarbeidet vi nå har fått også rundt Ambjørnsenprisen, sier Engeland.

Send ditt bidrag til ambjornsenprisen@op.no innen 1. oktober. Lese mer på Facebook under «Ambjørnsenprisen».

Konkurransen arrangeres av Amedia-avisene i Vestfold, Ingvar Ambjørnsen og Litteraturuka i Vestfold.

Les også: Ingvar med Elling i sekken

Les også: Ambjørnsen avslører: Kommer med ny bok om Elling etter 15 år'

Les også: Ingvar Ambjørnsen: - Kjell Bjarne er død!

Kommentarer til denne saken