I hele høst har Jørn Lier Horst reist rundt på skoler i Norge og snakket om sin spenningsserie for ungdom – «CLUE». Og i går nådde skoleturneen siste stopp på Kampen skole i Oslo. Her var for anledningen også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
– Jørn her brenner for økt leselyst blant barn og unge, og det er noe av det vil fokusere mye på framover også, sier Røe Isaksen.
Nasjonale prøver i lesing viser at gutters leseferdigheter ikke er like sterke som jenters. Regjeringen skal lage en ny lesestrategi som vil gjelde hele grunnskolen og barnehagen. Her vil det blant annet være særlig innsats mot gutter.
– Det er viktig å ikke putte alle i samme bås. Sånn som her på Kampen er det veldig mange gutter som leser mye, og vanskelig å se noe tydelig forskjell på jenter og gutter, men det er altså en generell tendens som det må gjøres noe med, sier kunnskapsministeren.

Starter med krim

Hva konkret som skal gjøres kan ikke Røe Isaksen svare på, men både han og Lier Horst mener at man må legge til rette for å skape leselyst.
– Det skal være gøy å lese. Det er gøy å lese. Grunnen til at jeg skriver denne krimserien for unge er fordi jeg tror krim og mysterier er en god inngang til leselyst, sier Lier Horst.
Til nå har han skrevet seks bøker i serien, og den har nå solgt over 200.000 eksemplarer i Norge.
– Jeg går overhodet ikke inn for å skrive for gutter, men jeg tror kanskje at spenningsbøker appellerer til dem. Da jeg vokste opp leste jeg mye Hardyguttene, og serien er på en måte en slags moderne versjon av disse bøkene, sier Horst.

To hovedproblemer

Torbjørn Røe Isaksen ser to hovedproblemer ved det nasjonale prøver avslører.
– Det er et hardt og et mykt problem. Det harde er at 10–15 % av dem som går ut av grunnskolen er fungerende analfabeter. De kan lese og skrive, men på langt nær godt nok. Det myke problemet er at så mange går glipp av hvor fint det er å finne lesegleden ved det hele, sier han.
Han mener det er viktig at lærere og skolen går aktivt inn for å få barna med, ved å ha felles lesestund eller kanskje lese den samme boka sammen og diskutere den.
– Lesing er både viktig og utrolig fint, det er det vi vil få fram, sier han.

Glad i å lese

Mangel på leselyst var det derimot vanskelig å spore på Kampen skole.
– Jeg leser masse hele tida sier, Isam Kartit (10) og vennene Niklas Mochum (10) og Oskar Lindberg nikker.
– Det er aller best med spenningsbøker. At jeg kan prøve å løse et mysterium, sier Oskar.