Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Wisting i trivelig tilbakeblikk

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange har fulgt Jørn Lier Horst, og hans hovedfigur etterforskningsleder William Wisting, gjennom ti tidligere romaner. Da er det et morsomt grep av forfatteren og komme med et blikk tilbake i tid. Til den tiden den etablerte etterforskeren var fersk politibetjent og fikk sin første føling med etterforskningsarbeidet. 33 år tilbake i tid.

Lier Horst tar leserne tilbake til 1983, førjulstid og en ung politimann med nystiftet familie, små tvillinger og trang økonomi.

Selve plottet er en gammel løe ute i Tveidalen som forfaller og ikke er brukt på mange år.

Der inne står en veteranbil som avdekker et gammelt mysterium fra 1920-tallet.

Kan dette oppklares etter så mange år? Samtidig skjer det et bankran i Stavern. Den unge politimannen er både nysgjerrig og ser sammenhenger med andre kriminelle handlinger.

Litt etter litt nøster han opp de forskjellige sakene og legger grunnlaget for den etterforskningskarriere vi kan følge i de tidligere bøkene.

Det Jørn Lier Horst er virkelig god på er å gi et realistisk innblikk i hverdagen til figuren sin. Likevel mangler litt av den dybden i mennesket Wisting man kan lese i de tidligere bøkene. Tilbakeblikket her gir mindre balanse mellom innblikk i personene og rammebeskrivelse av miljø.

Selve boken fungerer godt som et tilbakeblikk på en romanfigur man har blitt veldig godt kjent med. Samtidig kan den være en god start for alle der ute som ikke kjenner Wisting.

Velger man å starte med årets bok vil man garantert oppleve en sterk stigning videre i serien.

Ikke bare fordi det kronologisk kan være greit, men langt fra nødvendig, men fordi Lier Horst gir leserne mer i de tidligere bøkene.

Selv har han sagt at dette var tenkt som en liten kort historie i førjulstiden, som ble større, men likevel ikke like stor som de andre romanene.

Det har han rett i.

Det var uansett en god reise tilbake i Wistings liv.

Kommentarer til denne saken