Benediktes to favorittbøker akkurat nå, snakker mye mellom linjene

MELLOM LINJENE: Mye av dert man leser finnes mellom linjene, sier Benedikte Gjone.

MELLOM LINJENE: Mye av dert man leser finnes mellom linjene, sier Benedikte Gjone. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bibliotekar Benedikte Gjone klarte ikke å bestemme seg for en bok hun vil løfte ekstra fram. så hun har valgt seg ut Tore Renbergs «Du er så lys» og Carl Frode Tillers «Begynnelser»

DEL

– Fascinasjonen min for de to bøkene ligger blant annet i de interessante og troverdige portrettene av menneskene det handler om. Samspillet som opptrer mellom personene. På ulike måter er kommunikasjonen, det personene sier til hverandre, verbalt eller ikke-verbalt noe av det jeg synes er spennende med disse historiene. Hva som blir sagt eller ikke sagt, og ikke minst hvordan det som kommuniseres tolkes av andre, forklarer bibliotekar Benedikte Gjone som vil fortelle oss om to av sine favorittbøker for tiden, samt anbefale et knippe bøker til.

LES OGSÅ: Forventninger kan stå i veien for en god bok

Kommunikasjon i språket

«Begynnelser» av Carl Frode Tiller er en sterk, mørk historie – men den er fortalt med en god porsjon svart humor.

– Måten Tiller greier å skrive fram de egentlig veldig hverdagslige dialogene mellom hovedpersonen Terje og resten av persongalleriet er utrolig godt utført. Tiller er rett og slett rågod på å beskrive samspillet mellom disse personene, jeg både tror på dem og på situasjonen. Han får godt fram hvordan det vi sier og det vi gjør påvirker andre, sier hun.

Det er ikke uvesentlig hva slags ord vi bruker eller hvordan vi sier det. Hele denne pakka som kommunikasjon dreier seg om – kroppsspråk, ord eller taushet, det vi tier med.

– Jeg tror menneskene i denne historien opplever at de er misforstått – kanskje kunne det vært unngått om kommunikasjonen hadde vært litt annerledes?

– En sterk roman på flere måter, der også Terjes engasjement for miljø og artsmangfold betyr mye i denne historien. Tiller får godt og usentimental fram det sårbare, både hos mennesker og natur, avslutter hun om denne boken.

LES OGSÅ: Boktipset fra barndomsvenninnen utfordrer ennå Eileens tro

Sterkt og spennende

– Starten på Tore Renberg sin bok «Du er så lys», fenget meg fra første linje, første side, og jeg greide ikke å legge den fra meg! Jørgen og Vibeke har fått nye naboer, Steinar med familie har flyttet inn. Det varsles allerede i starten om at noe katastrofalt vil skje. Etter hvert som jeg leste bare vokste og vokste uroen om at det er noe urovekkende galt her. Noe skurrer. På ekte thrillermåte bygges historien opp. Du blir sittende og lure på hva det er, men svaret kommer ikke før på slutten av historien, og da slippes virkelig bomben. Overraskende og uventet – likevel går regnestykket helt opp, og det er overbevisende

Og det er en rørende historie.

– Dette er en sterk historie som i tillegg til at den er spennende, ble jeg veldig berørt av den. En historie som virkelig satte i gang mange følelser og ga rom for ettertanke.

Så lett det er å mistolke andre, og gjøre seg opp meninger. Hva vet vi egentlig om hva som skjuler seg bak fine fasader, smil og det ytre som folk viser oss? Noen ganger tar vi rett og slett grundig feil.

– Begge disse bøkene tenker jeg også er gode tips til dem som er på jakt etter en god bok til lesesirkel – mye å ta tak i og å samtale rundt, avslutter Gjone, og byr på fler tips i samme slengen.

Her er flere anbefalinger til deg fra Benedikte

Hannahs brev av Sissel Værøyvik

Hannahs brev.jpg  

I New York treffer vi Billie. Når vi kommer inn i historien har, Billie flyttet tilbake til bygården og leiligheten hun bodde i som ung jente. Den gangen gjemte hun et skrin med brev fra kjæresten. Når hun nå finner igjen dette, ligger det også noe annet og ukjent der. Hvem har lagt det der og hvorfor? Bille suges nå inn i en gammel og dramatisk historie som utspant seg i Tsjkkoslovakia på 60-tallet. Lettlest og fengende om du kvinners liv.

Nøtteskall av Ian McEwan

Nøtteskall.jpg  

McEwan lar en høyst original forteller føre ordet i dette spennende kammerspillet, nemlig fosteret i Trudys mage. Trudy bor i et stort, men forfallent hus i London. Barnest  far eier huset, menTrudy er lei hele mannen. Hun mener de trenger en pause i forholdet. Pausen bruker hun sammen med Claude den grådig og svikefull svogeren. En grusom plan legges, og inne fra mors mage hører den unge forteller alt…. En elegant fortalt, original og spennende historie.

Ulvefellen av Aslak Nore

ulvefellen.jpg  

I denne spionthrilleren fra Aslak Nore får vi en nervepirrende spionthriller. Ved andre verdenskrigs begynnelse, verver den unge Henry Storm seg til tjeneste og reiser som Frontkjemper til Østfronten. Alt det grusomme han opplever der gjør noe med han, og når han vender tilbake til et okkupert Oslo, er han klar for å gjøre en innsats for motstandsbevegelsen. Han sendes på oppdrag til Berlin der han spiller sitt farlige dobbeltspill. En spennende, historisk krim med gode og troverdige karakterer!

Byens spor av Lars Saabye Christensen

Byens spor.jpg  

På sin stemningsfulle måte fører Saabye Christensen oss i sin nyeste roman tilbake til 1947, til bygårder og gater på Fagerborg i Oslo. Han lar oss bli kjent med et knippe folk som lever livene sine rundt om i dette området. Vemodig, melankolsk, humoristisk og underholdende om vennskap, ensomhet, møter mellom mennesker og det å leve sammen med noen – tett på, og om hverdagsliv i en tid som var. Språk, stemning, karakterer, og miljøskildringer – en herlig bok.

The Hills av Matias Faldbakken

The hills.jpg  

Hovedpersonen i denne romanen er kelner på The Hills, en ærverdig restaurant med mange gamle tradisjoner og stamkunder. Den noe selvhøytidelige, pertentlige, til tider noe ondskapsfulle og syrlige kelneren, svever på sin stillferdige måte mellom bordene, tilsynelatende alltid opptatt av gjestene som kommer og av deres behov. Han observerer og får med seg det meste av det som skjer, og gjør sine tanker. Faldbakken har elegante formuleringer og historien er av det fornøyelige og humoristiske slaget.

 

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags