Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre som leser ungdomsbøker forstår sine egne ungdommer bedre

Artikkelen er over 3 år gammel

Susanne Bolstad er bibliotekets spesialist på ungdomslitteratur, men hun tor foreldre har like godt av å lese ungdomsbøker

Susanne på biblioteket har mange tips om ungdomsbøker. Men når vi ber henne velge en blir det vanskelig.

– Hvis noen vrir armen min, må jeg velge John Green som den forfatteren som rører meg mest. Da blir det vel The fault in our stars (Faen ta skjebnen) som på mange måter ble starten på den nye «bølgen» av ungdomsbøker og yngre forfattere som tar opp vanskelige temaer og kommuniserer med leserne sine. Men det er sabla mye å ta av altså. Vanskelig å velge, sier hun og vrir seg i stolen.

Boken handler om livet, døden og kjærligheten, som så mye av ungdomslitteraturen.

– Her er det et ungt par som møter hverandre i en samtalegruppe for kreftsyke. Den ene har blitt symptomfri og den andre ikke. Den handler ikke så mye om sykdom, men mer om å leve mens man gjør det, forteller Susanne.

LES OGSÅ: Forventninger kan stå i veien for en god bok

(saken fortsetter under bildet)

 

De store følelsenes tid

– Spesielt i ungdomslitteraturen er leseopplevelsen viktig. Den må skape leseglede, så bøkene må virkelig treffe, slår Susanne fast.

Derfor har hun valgt ut et knippe bøker som du finner nederst i denne saken.

– Ungdomstid handler om de store følelsene. En kollega sa en gang at ungdomslitteraturen er litteraturens opera. Den passer meg også, jeg liker både å grine og å le, smiler hun.

Som bibliotekar med ansvar for ungdomslitteratur må bøkene også treffe henne.

– De skal røre og berøre. Det har alltid vært ungdomsbøkene som har truffet meg. Allerede som barn leste jeg min storesøsters bøker og den dag i dag er det ungdomsbøker jeg leser mest og liker best, sier hun.

Hvor preget blir hun så av det?

– På noen områder er jeg nok litt mer barnslig, ler hun.

Voksne bør lese ungdomsbøker

– Slike bøker styrker følelsesmennesket, så like viktig er det å oppfordre voksne til å lese mer av ungdomslitteraturen. Disse bøkene speiler samfunnet og viser hva som skjer i ungdomstiden her og nå. Leser man, og snakker med sine egne ungdommer om de, forstår man mer hva de er opptatt av, sier hun.

Selv om leseundersøkelser viser at barn og unge leser mindre bøker, er ikke Susanne bekymret.

– Barn og unge leser nok mer på nett enn vi tror. De er ikke bare der for spill og slikt. Vi vet at ungdom foretrekker papirbøker framfor alternativer som nett og lyd, men vi vet også at de ofte graver seg videre gjennom nettet, forklarer Susanne.

– De leser mye fan-fiction-tekster. Tekster som spinner på eksisterende litteratur, avslutter hun.

LES OGSÅ: Boktipset fra barndomsvenninnen utfordrer ennå Eileens tro

Susannes andre boktips til deg kommer her

Michael Ende "Den uendelige historie"

Bastian er overvektig, upopulær og ulykkelig. Hjemme er pappa trist hele tiden etter at mamma døde. I et antikvariat får Bastian øye på en mystisk bok. Han stjeler boken og gjemmer seg på loftet på skolen og begynner å lese. Snart blir han oppslukt av historien om landet Fantasia og helten Atreju som må redde Barnekeiserinnen. Og langsomt blir Bastian en del av historien og lærer om mot og styrke og om å være tro mot seg selv og det man vil. En fantastisk historie på alle plan.

Bjørn Ingvaldsen "Lydighetsprøven"

Alvis er 12 år. Han bor i blokk sammen med moren sin, og han leker med de små ungene. Fordi de andre sier han lukter piss, og lurer ham til å gjøre dumme ting. En dag flytter Alvis og mamma inn hos Duncan. Han har regler for hva Alvis får lov til og ikke. Livet blir verre og verre for Alvis, både på skolen og hjemme. En dag er Alvis borte. En sår og ufattelig vond historie som bør leses av alle.                                                             

Rainbow Rowell "Eleanor & Park"

Eleanor er ny på skolen, hun er stor, med rødt, krøllete hår og en merkelig klesstil. Park er kul og kjekk, men også litt av en outsider. Han lar Eleanor sitte ved siden av seg på skolebussen, lar henne smuglese tegneseriene hans over skulderen og forsvarer rarheten hennes overfor de andre. Og langsomt får de følelser for hverandre. Store følelser. Men kjærligheten deres har ganske dårlige odds. Dette er en av de tristeste og vakreste kjærlighetshistoriene jeg vet om,- den sitter som en skruestikke om hjertet.

Neil Gaiman "Coraline"

Coraline flytter med foreldrene sine inn i et gammelt, merkelig hus. I stuen er det en dør som ikke fører noe sted. Ikke før den dagen hun åpner den og finner en korridor. Korridoren fører til en leilighet som er helt lik hennes, bare speilvendt. Og bebodd av to foreldre som er helt lik hennes, bare med blanke knapper i stedet for øyne. Og de vil at Coraline skal bli der. For alltid. En uhyggelig, skummel, spennende og velskrevet historie, som også finnes som film og tegneserie.

Anna Höglund "Dette snakker man bare med kaniner om"

Jeg-personen i denne fortellingen har alltid følt seg annerledes. Hen hører for godt, føler for sterkt, lengter etter samhørighet, men klarer ikke å passe inn. Den eneste som forstår er bestefar. Dette er en tynn, liten og vakkert gjennomillustrert bok som viser i tekst og bilder hvordan det kan være å være høysensitiv, å ha sosial angst, eller rett og slett å føle seg utenfor.

Laurie Halse Anderson "Speak" Melinda er en uglesett outsider fra første dag på high school. De gamle vennene snakker ikke til henne, og alle stirrer. Hun er nemlig den som ødela sommerens viktigste fest da hun ringte politiet. Ingen vil jo tro at skolens mest populære gutt kan ha gjort det hun sa at han gjorde.  Melinda velger å ikke snakke med noen om noe. For hun klarer ikke å finne ordene. Dette er en engasjerende historie med tematikk som dessverre fortsatt er veldig aktuell.               

Alice Oseman "Jeg håper noen kan høre meg"

Frances har lagt planen for livet sitt. Gode karakterer, et topp universitet, karriere, penger. Det er nøkkelen. Men Frances har også hemmeligheter. Og når hun blir kjent med Aled, gutten over gaten, som er den mystiske skaperen av podkasten Universe City, opplever hun ekte vennskap og frihet til å være seg selv. Men tilliten og vennskapet er skjørt, og når tilliten blir brutt, må Frances ta et oppgjør med seg selv, for å redde vennskapet. Og Aled. En roman om vennskap, kjærlighet, seksualitet, tumblr og podkaster.

Kommentarer til denne saken