Høytlesing er en viktig start for alle

LES HØYT: Nina Halvorsen på biblioteket oppfordrer til at man leser høyt for barna.

LES HØYT: Nina Halvorsen på biblioteket oppfordrer til at man leser høyt for barna. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Knapt noen aktivitet er mer språkutviklende enn fortelling og høytlesning og man trenger ikke stoppe fordi om den lyttende part kan lese selv. Verdien i leseopplevelsen er mer enn man tror.

DEL

– Jeg har valgt ut noen bøker som jeg tenker egner seg godt til høytlesning. Og lese høyt sammen er en fin sosial aktivitet som ikke kan overdrives nok. Det er så mye positivt som kommer ut av en lesestund, sier bibliotekar Nina Halvorsen da vi treffer henne på Larvik bibliotek denne uken.

Hun er levende opptatt av at det skal leses høyt for barn.

– Først og fremst får ungene et større ordforråd. De får sosiale ferdigheter, trening i å leve seg inn i og forstå andre menneskers følelser og situasjon. De trener opp konsentrasjonen. De blir bedre til å skrive tekster. Og sist men ikke minst får du en fin opplevelse sammen med barnet ditt, fortsetter hun.

Knapt noen aktivitet er mer språkutviklende enn fortelling og høytlesning.

Det litterære språket er mer komplekst enn det muntlige hverdagsspråket og er en modell barn kan strekke seg etter.

– Barn utvikler et godt muntlig og skriftlig språk når de har opplevd mye høytlesning i tidlig barndom. Barn som blir lest høyt for får bedre ordforråd enn barn som ikke opplever høytlesing, sier de i Foreningen Les!

LES OGSÅ: Disse bøkene er de beste leseopplevelsene fra 2017

Høytlesing er viktig også når barn kan lese selv

Forskning viser at foreldre er de viktigste rollemodellene for foreldre når det gjelder lesing. På andreplass kommer læreren. Mange 1.-klassinger begynner på skolen uten å ha opplevd å bli lest for. For flere av elevene dine kan du være den viktigste lesende rollemodellen.

– Les også sammen fordi om barnet kan lese selv. Husker godt at jeg satt sammen med mine søsken og ble lest eventyr for. Det var veldig koselig, men jeg hadde lært å lese selv, og syns det gikk for sakte, så jeg leste over skulderen til mamma. Det ble mange samtaler og diskusjoner ut av høytlesningsstundene kan jeg huske.

– Alle bøkene jeg har valgt ut egner seg godt å lese høyt fra, avslutter hun og oppfordrer alle til å lese litt høyt.

LES OGSÅ: Bibliotekets kalenderpike for juli velger sommerlette bøker

Ninas tips for høytlesing

Lad fortellingen om en hund.jpg Lad, fortellingen om en hund av Albert Payson Terhune

Et barndomsminne er boken om collien Lad.  Den traff meg som 10 åring rett i hjerte. Jeg levde meg inn i hundens liv og tanker. Det var hunden som hadde fortellerstemmen. Den ble behandlet ganske urettferdig og brutalt gjennom boka.  Dette gjorde at jeg gråt og leste, hjertet mitt blødde for Lad.  Noen bøker glemmer man aldri.   Boken kan leses digitalt på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek, Nb.no.  Har du en bok du leste en gang finner du den antageligvis igjen på Nb.no!    

Julefuten.jpg Julefuten av Bjørn F. Rørvik og tegninger av Per Dybvig

Historiene om Reven og den retthalede grisungen inneholder humor på høyt nivå! Utrolige finurlig og komiske situasjoner oppstår i dette universet.   Boka om Julefuten er intet unntak.  Her møter vi Dåsemiklene som hver eneste dag i desember presis klokka tre må ha en kake klar til Julefuten.  Og det er ikke helte vanlige kaker, for eksempel ikke sirupsnipper, men sirupsniper formet som små fugler. Og hvem er egentlig denne Julefuten?  Reven og grisungen synes det er noe merkelig med han.  Han ligner på en de kjenner. De følger etter han og så oppdager de hvem han er! Tegningene til Per Dybvig er så stygge at de blir morsomme. Og de tar historien helt på kornet.

Rørviks bøker er superfine til høytlesning.  Historien om «Bukkene Bruse på badeland» kjenner vel de fleste. De to oppfølgerne «Bukkene Bruse vender tilbake» og «Bukkene Bruse begynner på skolen» fortjener også en høytlesningsrunde. Bøkene hans om superdetektiven Purriot anbefales også.

biene i New york.jpg Biene i New York av Lena Lindahl og tegninger av Endre Skandfer

Max bor sammen med faren sin i 20.etasje i et hotell som heter Waldorf Astoria i New York. Faren jobber som sjefskokk på hotellet. Men hotelldirektøren er ikke fornøyd med maten han lager og truer med å si ham opp. Max har sammen med faren laget en fin hage på taket og den fineste blomsten er fra et frø som lå i konvolutt som en hotellgjest mistet. Max blir redd for at de må flytte. Han har akkurat snekret ferdig seks bikuber. Han kom på ideen fra en bok han fikk av pappa, og nå håper han så inderlig at det skal komme bier i kubene. Men hvordan skal han lokke biene akkurat til sine kuber? Så skjer det! Biene kommer fra alle kanter av New York og slår seg ned i kubene til Max. Kan det være den mystiske blomsten? Og gjett hva biene lager? Honning selvfølgelig! Og så skjer det noe veldig bra! Pappa får plutselig masse skryt av maten han lager. Han får terningkast 6 i alle avisene. Les historien og finn ut hvorfor.  Dette er en honningsøt historie med morsomme tegninger. Det er også en viktig historie om å redde biene i New York. Fin til høytlesing for barn fra fem år.

ishavspirater.jpg Ishavspirater av Frida Nilsson

Siri og Miki er søsken, de bor i Blåvik, og en dag de er ute og plukker snøbær forsvinner Miki. Da vet Siri at det aller verste har skjedd: Miki er blitt bortført av Kaptein Hvithodes pirater og holdes fanget på skipet Snøravnen. Siri vil ha Miki tilbake og legger ut på sitt livs verste reise for å redde lillesøsteren.  Aldri har noen prøvd å redde noen fra selveste Kaptein Hvithode før, og aldri har noen kommet tilbake. Hun kommer seg om bord i ei skute som blindpassasjer og så begynner eventyret! Hun treffer blant annet en havfrue-baby og ei dame som dreper ulver.  Hun opplever fryktelig kulde og holder på å dø.  Fortellingen er utrolig spennende og grøssende skummel! Fin å lese høyt for barn fra 9 år.     

jenta som ville redde.JPG Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Fortellingen om Anna, jenta som er så glad i bøker at hun leser hele tiden og elsker å bli kjent med menneskene i bøkene. Når hun får høre at bøkene på biblioteket som ingen låner blir kastet, blir hun helt fortvilet.  Hva skjer med alle de som bor i bøkene?  Blir de borte? Hun låner med seg en trillebår med bøker og leser for å redde bøkene! Men skjønner fort at det ikke nytter. Så kommer hun over en bok som heter «Den forheksede skogen». Gutten i den historien ligner på henne, redd for å bli gammel og dø.  Gutten treffer mormoren igjen som et tre i skogen etter at hun er død, og hun skal fortelle gutten om det fantastiske som skjer. Så er den siste siden blank! Og Anna får ikke vite hvordan det går.  Så starter hun jakten på siste side i boka. Hun må få vite svaret på det fantastiske som kan skje.  Boka er helt nydelig illustrert av Lisa Aisato.  Den er fin å lese høyt for barn fra 6 år.

keeperen og havet.jpg Keeperen og havet av Maria Parr

I den lille bygda Knert-Matilde bor Trille og Lena. De er 12 år gamle og driver med alt fra fotball til flåtebygging.  Trille prøver å gjøre inntrykk på den nye jenta i klassen, mens Lenas liv på fotballaget forsures av den nye fotballtreneren.  Farfaren til Trille jakter stadig på storfisken ute på storhavet til tross for at han begynner å bli gammel.  Alt dette fører med seg dramatikk og sterke følelser, og som Lena sier: No må de Søren kverke meg vakne, der framme!   Maria Parr har også skrevet bøkene om Tonje Glimmerdal og Vaffelhjarte.  Utrolig fargerike og hjertevarme historier!    Passer for barn fra 9 år.  

Loftets hemmelighet.jpg Ingvild og loftets hemmelighet av Rune Sørlie

Ingvild og Camilla er på hyttetur ved Rakke, utenfor Stavern.  Det blåser opp til storm og Ingvild oppdager en katt utenfor i uværet, den halter og hun vil hjelpe den.  Katten lukter helt forferdelig og øynene lyser rødt. Hun klarer ikke å fange den og går seg vill i uværet.  Det blir kveld, og Ingvild dukker ikke opp. Camilla blir redd og ringer både politiet og foreldrene.  Ingvild blir funnet, men er ganske skjelven, og snakker om en mystisk mann hun møtte.  Senere ser de den merkelige katten igjen utenfor det gamle garnisonsykehuset, der biblioteket i Stavern holdt til for noen år siden.  Den prøver å vise jentene noe.  En ekte lokalhistorisk spøkelsesfortelling.  Høytlesning for barn fra 10 år (bør ikke være lettskremte)

er lol.JPG Lars er lol av Iben Akerlie

Amanda er forelsket i Adam.  Første skoledag etter sommerferien dynker han henne med en halvannen liter Farris. Kalddusjen gjør forelskelse om til hat!  Men Amanda får fort andre ting å tenke på! Hun blir fadder til Lars som er ny i klassen, han har Downs syndrom. I starten synes Amanda det er veldig vanskelig. De andre i klassen får elever i 1.klasse som fadderbarn, Det er jo enkelt nok! Hun vet jo nesten ikke hva Downs syndrom er en gang. Lars og hun blir etterhvert gode venner. En dag i gymtimen er det noen som filmer Lars når han danser. Amanda klarer å stoppe ham, men oppdager at jentene som filmet, har en blogg på nettet hvor de legger ut bilder og filmer av folk som driter seg ut!  Historien setter nettmobbing og mobbing på dagsorden.  Godt skrevet om et vanskelige tema. Fin å lese høyt for barn fra 10 år.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags