Boktipset fra barndomsvenninnen utfordrer ennå Eileens tro

DEN MINSTE: Eileen Ødegaard anbefale en haug bøker, men det er den minste som er hennes favoritt.

DEN MINSTE: Eileen Ødegaard anbefale en haug bøker, men det er den minste som er hennes favoritt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Eileen Ødegaard har jobbet på biblioteket i over 20 år. Men det er et boktips fra en venninne i ungdomstiden som fremdeles er favoritten.

DEL

Selv om hun jobber i et bibliotek fylt med all slags litteratur leser hun nå for tiden kun barne- og ungdomslitteratur.

– Det må jeg bare hvis jeg skal følge med på det feltet jeg jobber med. Da blir det å bruke fritiden på denne type bøker også, smiler hun mens hun drar en spesiell bok ut fra en bunke hun har funnet fram for å anbefale til nettopp deg.

– Jeg er det minst nostalgiske mennesket jeg kjenner. Likevel ender jeg opp med en gammel bok når en må velges foran alle andre, forklarer hun og vifter med den minste boken i bunken.

Selv om det er de siste man leser som ligger lengst fremme i hjernen er det «Siddharta» av Hermann Hesse som alltid har fulgt henne.

– Jeg har kjøpt få bøker i mitt liv, men denne måtte jeg bare ha av flere årsaker. Det var en barndomsvenninne, som ble narkoman ganske tidlig, som anbefalte denne for meg. Og den betyr mye, både i min historie og i det man leser, utdyper hun.

Boken som bærer tittelen «Siddharta» er liten, men inneholder mye.

– Jeg har aldri hatt noen tro, annet enn på det jeg ser i naturen. Jeg har nektet å gi avkall på min egne logiske sans. Om det finnes en gud har hun utstyrt meg med en hjerne og den skal brukes, slår Eileen fast.

LES OGSÅ: Det skjer noe ekstra hver lørdag på biblioteket

– Siddharta er på søken. Vil ikke godta andres lære og tester ut sult, smerte og det meste. Til og med åndedrettet. Det er på Gotama Buddahs tid. Hører han tale og vennen hans blir igjen blant disiplene. En bra tro, en bra mann, som har funnet seg selv. Men Siddharta har ikke funnet sin vei, sin kjerne, og må fortsette. I en periode i livet glemmer han veien han var i ferd med å gå. Han har liksom fått alt av goder, men så våkner han opp og finner til slutt sitt svar, ved en elv, i nøkternhet, forteller Eileen om boken og tar fram et par sitater:

 «De fleste mennesker, Kamala, er som et fallende blad som driver av sted og dreier seg gjennom luften, skjener usikkert og tumler til jorden. Men andre, noen få, er som stjerner, de følger en fast bane, vinden når dem ikke, de har sin lov og sin bane i seg selv.»

«Når noen søker, da skjer det lett at hans øyne bare ser den ting han søker, at han ikke formår å finne noe, ikke formår å ta noe opp i seg, fordi han alltid tenker på det han søker, fordi han har et mål, fordi han er besatt av målet. Å søke vil si å ha et mål. Men å finne vil si; å være fri, stå åpen, ikke ha noe mål.»

Hermann Hesse er en sveitsisk tyskspråklig forfatter. Hesses forfatterskap regnes som et av de mest populære og betydningsfulle i det 20. århundre. Særlig romanene «Peter Camenzind» (1904), «Steppulven» (1927) OG «Glassperlespillet» (1943), oversatt til rundt 60 språk, brakte Hesse internasjonalt ry og gjorde ham til en av de mest leste tyskspråklige forfatterne i verden. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1946.

Eileen Ødegaard finner du på Larvik bibliotek i banre- og ungdomsavdelingen, eller i skranken. Og hun har en mengde tips når hun vet hva akkurat du liker av sjangre.

LES OGSÅ: Larvik er nå friby for forfulgte forfattere

Flere bokstips fra Eileen Ødegaard både for barn, unge og voksne

«Himmelørnen» av Gill Lewis

Barnebok

Den dagen fanger Iona en fisk i elven, med bare nevene, og Collum og vennene hans ser det og jager henne. Men Callum får dårlig samvittighet, jenta var så tynn, så kald, og hun løp fra klærne siden og fisken hun fanget. Han leter henne opp og finner henne. Hun lover å vise han en hemmelighet neste dag, en hemmelighet som finnes på hans egen gård, om hun bare får fortsette å fange fisk i elva. Og neste dag får han se henne, fiskeørna, som hekker akkurat der, på deres eiendom. Og vi følger denne ørna, til Gambia, hvor de mister sporet, men finner det igjen gjennom ei handikappet jente. Denne boka fikk tårene til å renne i strie strømmer og mannen min mente jeg burde legge den bort, men jeg måtte jo vite hvordan det gikk. 

«Isdragen» av Mikael Engström

Ungdomsbok

Moren til Mik er død. Han bor sammen med faren sin, zombien, og broren Tony. Det er Tony som betaler regninger, lager mat og lærer Mik å slåss. Men en dag orker ikke Tony mer og stikker. Zombien ligger full og skadet på kjøkkengulvet og så kommer Papegøyen og Gulltannen, de to utsendte fra Barnevernet. Mik må bo hos tante Lena på et lite sted langt mot nord. Og for første gang i livet får Mik det bra. Men han får ikke være her, her hvor han liker seg så godt, han må flytte til en «velfungerende» familie. For Mik blir tiden hos dem et helvete. Boka er grusom og nydelig, tankevekkende, morsom og utrolig bra skrevet og burde leses av alle som jobber med barn!

«Hvor er vinter?» Av Arne Berggren og Alexandra Myotte

Bildebok

Miriam venter på vinteren. Venter på alle de virvlende snøfnuggene. Mamma sier hun må sove, men tenk om vinteren kommer akkurat mens hun sover? Miriam åpner vinduet og ser og ser. Neste morgen har Miriam feber og må holde sengen, men hun sniker seg bort til vinduet og åpner det forsiktig på gløtt. Da kjenner hun et lite stikk i hånda og der ser hun en bitte liten gutt – Lille Snefnugg. Han danser for Miriam og så er de der, alle de andre snefnuggene, også! Men så ber han om en tjeneste, en helt umulig en; at Miriam skal smelte han med pusten sin.

Denne boka er så vakker. Jeg har brukt den i eventyrtimer og det er alltid noen barn som blir blanke i øynene når Lille Snefnugg og Miriam tar farvel.

«Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» av Jan Wiese

Voksen lesegruppe

Vatikanets bibliotekar sitter i fengsel da kirken i Sangenes dal kollapser og alle som er i kirken omkommer, bortsett fra en ung snekker. Bibliotekaren, som vi først ikke vet hva er dømt for, fant en gang et gammelt nedstøvet maleri i en lukket gang i Vatikanet. Dette ble i sin tid gitt til Vatikanet sammen med vinen som ingen noen gang får kjøpt. Vinen fra Sangenes dal blir produsert kun til Vatikanet og til noen av de få utvalgte der. Nå, som kardinalen er en av dem som ble igjen i den sammenraste kirken, ser bibliotekaren plutselig en mulighet til å få tak i noen esker med gamle dokumenter, papirer som til nå har vært nektet han å få, selv om de ville ha stor betydning for saken. Det er blant disse skriftene vi får historien om maleriet, om kirken i Sangens dal og om forbrytelsene som ble gjort. Boka er bare fantastisk og en av mine absolutte favoritter!

«Hulebjørnens klan» av Jean M. Auel

Voksen lesegruppe

Denne serien har fascinert mange i årenes løp, også meg. Bøkene er tjukke og mange, i tillegg er beskrivelsene av natur, klær og opplevelser ganske malende og grundige, noe som ofte kan få en rastløs sjel som meg til å gi opp. Men jeg gjorde ikke det, jeg kosa meg med Ayla og hennes mot, hennes nysgjerrighet og selvstendighet. 

Steinalder-kvinnen Ayla er på en måte en morderne feminist, noe Auel har fått kritikk for, siden kvinner på den tiden neppe hadde de mulighetene forfatteren beskriver. Og selv om forfatteren gikk grundig til verks og lærte seg å bygge ishule, gjøre opp ild, garve lær og slå biter av stein til et steinredskap er nok en del av historien litt for likt vår egen tid. Men kanskje nettopp derfor ble bøkene så godt mottatt blant så mange.

«Kongedreperkrøniken» av Patrick Rothfuss

Fantasy

Kvothe heter han og han ble utvist fra Universitetet da han var like ung som andre er da de kommer inn. Han vokste opp med en omreisende sirkustrupp, med foreldre som elsket hverandre og de andre artistene som sine gode venner. Og med Ben, mannen som de treffer ved en tilfeldighet, mannen som blir Kvoth`s første og viktigste læremester både når det gjelder medisin og sympati (magi), men som heldigvis forlot dem før de traff på chandrierne. Chandrierne, de onde skikkelsene som varsles av det blå lyset, skikkelsene som ingen med vett og forstand tror på, utenom de som har opplevd dem. De drepte alle i truppen utenom Kvothe, som plutselig blir alene i verden. I tre år overlever han som tigger før han finner tilbake til seg selv og drømmen om Universitetet.

I bok nummer to; En vis manns frykt, fortsetter Kvothe sin gjerning på Universitetet mens han sliter økonomisk og etter hvert får innpass hos en veldig rik mann som ansetter han til å drepe landeveisrøvere. En av de han får med på laget sitt er en fra adem-folket; veltrente, dyktige krigere med et helt eget håndspråk. Etter endt oppdrag får han bli med hjem til dette annerledeslandet og han får lære mer av deres spesielle levevis og deres overlegne kampsport som hele veien har utgangspunkt i noe mye større, i Lethani.

«When we collided» av Emery Lord

Ungdomsbok på engelsk

Vivi er ny i Verona Cove. Hun elsker den lille byen og etter hvert elsker hun også Jonah Daniels.
Hun lever alene med moren, Jonah har en mor og fem søsken. Han hadde en far, men han døde plutselig og etterlot familien i det totale kaos. Moren ligger knust på rommet sitt og de eldste søsknene sliter for å ta vare på de minste og hverandre og drive restauranten til faren videre.
Vivi blir som en liten virvelvind i Jonahs liv. Hun er åpen og uredd, fargerik og morsom og småsøsknene elsker henne. Men Vivis verden har også mørke rom, hun har flyktet fra et annet liv og nå er det i ferd med å innhente henne.
Boka er både varm og vill, rørende og rå og har tema bipolar lidelse.

«Trærnes hemmelige liv» av Peter Wohlleben

Naturfag

Visste du at trærne passe på «barna» sine? Vi mennesker vil at alt vi kan utnytte skal vokse fort, men at trærne lar de unge bli i skyggen for at de skal vokse langsomt og bli ekstra sterke. At når det kommer en alvorlig sykdom på et slag går det ikke lenge før de i andre av kvartalet har bygget opp et immunforsvar. Fordi de ble advart?

Jeg er veldig glad i trær, så for meg har bøkene som har kommet i det siste, denne og for eksempel «Alt jeg vet om planter» av Anne Hope Jahren, blitt en bekreftelse på hva jeg mente jeg visste om disse majestetiske, stolte kjempene vi lever sammen med her på planeten.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags