Alle som liker å lese bøker er på utkikk etter gode tips til den neste boken vi vil kose oss med. Spør man en bibliotekar så har de ofte gode råd og kan veilede deg til det du sikkert vil like å lese. Bibliotekarne ved Larvik bibliotek er proppfulle av gode tips til kunder. Og her sier to av de litt om hver av sine ti beste leseopplevelser det siste året.

Alle disse bøkene finner man også i hyllene på biblioteket, så det er bare å stikke innom enten på hvoedbibliotket eller på filialen i Stavern. Alle lån er gratis og det koster heller ikke noe å snakke med en av de blide bibliotekarene.

Irene Nørbergs 10 på topp

«Den svovelgule himmelen» av Kjell Westö


Historien starter utenfor Helsingfors på 60-tallet. En ung gutt blir venn med Alex og  Stella Rabell, en veldig rik familie hvor det skjuler seg mye bak den polerte fasaden. Dette skal bli starten på et livslangt og komplisert vennskap og hat-elsk forhold som kommer til å prege alle tre. En historie om svik, klasseforskjeller, vold og vennskap med Westös kjennemerke av gode karakterer og godt språk.

«Hvis helvete var av is» av Bernard Minier

Et hodeløst og flådd hestelik blir funnet langt oppi fjellene i Pyreneene og etterforsker Servaz gjør flere bisarre i saken. Bla DNA fra en innsatt på den spesielle høysikkerhets psykiatriske klinikken Wargnier. Midt oppi dette havner også den nyansatte psykiateren på stedet.  Men hesten var bare begynnelsen. En mørk, intens og uhyggelig psykologisk thriller med et godt persongalleri i en kompleks historie hvor den iskalde naturen forsterker historien.

«Den underjordiske jernbanen» av Colson Whitehead

Den underjordiske jernbanen var et nettverk som hjalp slaver i USA på 1800-tallet. Her følger vi ungjenta Cora som flykter sammen med Cesar via jernbanen men har det fryktede og utrettelige slavejegeren Ridgeway i hælene. Det er en strabasiøs og farefull ferd for alle men selv fremme i nordstatene kan de bli innhentet av slaveriets pisk. En realistisk, dramatisk gjenskaping av amerikansk historie med en tvist. Fått både Pulitzerprisen og National Book Award.

«Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza

Hva får en ung gutt til å dra til Syria for å krige? Vitanza har gjennom mange timers intervju med Ishaq Ahmed, som i dag sitter fengslet og dømt for dette, forsøkt å forstå dette. Gjennom karakteren Tariq gir han oss et skjønnlitterært innblikk i historien til en ung gutt og hva som til sammen gjorde at han dro av gårde. Og vi får også et innblikk i kaoset i Syria og mellom grupperingene der nede. 

«Mischling» av Affinity Konar En historie om to tvillinger som kommer til Auschwitz der Mengele har sin «Dyrehage», Mengeles Zoo, med sine medisinske, genetiske og kirurgiske eksperimenter.  Gjennom tvillingene får vi høre om sprøyter, feber og uutholdelige smerter. Og kan båndet tvillingene har brytes gjennom atskillelse?  En sterk historie som berører skrevet i et godt og bilderikt språk.

«Jeg er her» av Clélie Avit

Elsa er en ung og sporty jente som har ligget i koma etter en klatreulykke. De siste 6 ukene har hun vært bevisst uten å kunne vise det. Når Thibault en dag snubler inn døra blir det hans tilfluktssted. De utvikler en fascinasjon for hverandre samtidig som Elsa hører at maskinen hennes skal skrus av. En annerledes kjærlighetshistorie med forviklinger og dramatikk skrevet i et lett og godt språk. En av de fineste bøkene jeg har lest i år.

«De åtte fjellene» av Paolo Cognetti

Pietro tilbringer hver sommer med foreldrene i en liten landsby hvor han går i fjellene med sin far. I bygda blir han kjent med Bruno og det blir venner for livet enda så ulike veier livene deres utvikler seg. Pietro er en rastløs sjel som drar ut i verden men kommer alltid tilbake til bygda og Bruno og deres trauste og ordløse vennskap. En stille og velskrevet historie om et far og sønn forhold, et stort vennskap og natur og fjell.

«Den forbudte elven» av Chigozie Obioma

Vi er i Nigeria på 90-tallet der fire brødre sniker seg ned til den forbudte elven for å fange rumpetroll og fisk. I farens fravær blir skolen mindre viktig og de nyter friheten. En frihet som snart skal overskygges av en forutsigelse om et brodermord og skal det bli et selvoppfyllende profeti? En innholdsrik, frodig og kraftfull fortelling om søskenbånd og søskenkjærlighet satt på prøve, skrevet i et flott fargerikt og bilderikt språk.

«Paris er alltid en god idé» av Nicolas Barreau

I en liten sidegate i Paris har Rosalie sin egen postkortbutikk der hun lager og illustrerer hvert enkelt kort. Så blir hun spurt om å illustrere boken «Den blå tigeren» av den tilårskomne Max Marchais. Men så kommer en Robert og beskylder boken for å være et plagiat. Og dette blir starten på en historie med herlige karakterer, forviklinger, litt amorøse følelser og en familiehistorie. En herlig og underholdende historie.

«Usynlighetens historie» av Martha Batalha

I Rio de Janeiro på 40-50-tallet følger vi søstrene Euridice og Guida som sliter med å finne sin plass i et samfunn hvor fremtiden for unge kvinner er å gifte seg.  Euridice er en driftig kvinne full av energi som må ha noe å gjøre. Hun igangsetter det ene prosjektet etter det andre men blir stoppet av mannen hennes som ikke ønsker en arbeidende kone. Søsteren Guidas liv tar en litt annen retning. Og det hele med et Rio i rivende utvikling som bakteppe.  En realistisk og fengslende historie med mye humor med assosiasjoner til Ferrantes bøker.

Benedikte Gjones 10 på topp

«En moderne familie» av Helga Flatland

Med varme og gjennom tre gode personkarakterer greier Helga Flatland å skildre hvordan tre voksne «barn» og søsken opplever det at foreldrene deres plutselig, i en alder av 70 år, bestemmer seg for å skilles. De tre svært ulike søsknene tar dette overraskende ganske tungt. Hvordan skal de nå forholde seg til foreldrene, og til hverandre, nå når grunnmuren i det som har vært en familie rives ned.

«Her hos de levende» av Levi Henriksen                

I høstens roman tar Levi Henriksen utgangspunkt i faren og bestefarens historie. Bokens forteller reiser tilbake til barndomshjemmet, som nå står tomt.  Med utgangspunkt i noen bilder malt av bestefaren og en almanakk etter faren, forsøker han å finne ut mer av hvem disse to var, og dermed kanskje også få vite litt mer om arven han bærer i seg.  Anbefaler deg å ta denne reisen tilbake i historien med bokens hovedperson og med Levi Henriksen.

«Pust for meg» av Cecilie Enger

Cecilie Engers nyeste roman er en sterk historie om det å kjenne på smerte og skyldfølelse etter å ha forårsaket en ulykke som får fatale følger. Forfatteren er utrolig god på å tegne troverdige karakterer og gir usentimentale skildringer av personene hun skriver om.  En tankevekkende og velskreven roman!

«Berge» av Jan Kjærstad

Kjærstad lar tre veldig ulike karakterer få være både fortellere av sin historie og hovedpersoner i  denne spennende, fascinerende og intense romanen som starter med blodige drap. Drapene på profilerte personer fra en velkjent arbeiderpartifamilie sees på som en terrorhendelse. Hva skjedde egentlig? Og hvordan reagerer storsamfunnet på denne hendelsen? En skikkelig pageturner og en av høstens høydepunkt!

«Alle elsket moren din» av Toril Brekke

Ungjenta Agathe bærer fortellerstemmen i denne romanen der vi tas vi med på en reise til Oslo på 50-60 tallet, til villastrøk på Bekkelaget og borettslag på Valle Hovin. Vi møter både nærværende  og fraværende voksenpersoner, samt ei ung jente som gjør sine betraktninger og stiller sine spørsmål om de utfordringene hun etter hvert får. Engasjerende, leseverdig og gode miljøskildringer fra Toril Brekke.

«En ulastelig mann/En trofast hustru» av Jane Gardam.

(De to første bøkene i en trilogi.)

Etter oppvekst i Asia og et langt yrkesliv som dommer i Hong Kong, er Edward nå tilbake i England. Han har nå tid til å tenke tilbake på det lange og innholdsrike livet sitt. Som lesere kastes vi fra den ene historien til den andre, fram og tilbake i tid. Sjarmerende, herlig historie med kolonitiden som historisk bakteppe.

«Ministeriet for den høyeste lykke» av Arundhati Roy

Fra forfatteren som gjorde stor suksess med romanen Guden for små ting, kom i høst en kraftfull og fargerik roman. Handlingen tar oss med til slummen i Dehli og til naturskjønne, men urolige Kashmir. Det er to sterke og gåtefulle kvinner som ikler hovedrollene i historien, - boken ellers har et stort,  frodig persongalleri.  Med en skarp penn forteller Arundhati Roy om et kontrastfylt India.

«Nøkken» av Nathan Hill

Liker du tykke og gode bøker og historier du kan dykke inn og bli værende i en god stund? Dette er en slik roman. En roman som inneholder et mangfold av gode historier. Underholdende, humoristisk og alvorlig – om Samuel, som blir forlatt av moren som 11-åring, og som 20 år etterpå opplever at hun dukker opp igjen på en noe uvanlig måte….

«Myrkongens datter» av Karen Dionne

Myrkongens datter er en medrivende og utradisjonell spenningsbok som tar oss med til ødeliggende, myrlendt landskap nord i USA. Småbarnsmorens Helena har hatt en svært spesiell oppvekst. Noe hun har holdt skjult for omgivelsene. En nyhetssending på radioen endrer med ett alt – og Helena står plutselig ansikt til ansikt med fortiden sin.

«Seks historier» av Matt Wesolowski

En fengende og original spenningsbok der en gammel drapssak får nytt søkelys på seg når journalisten Scott King begynner granskingen sin. Via podkasten han driver, får lytterne nå høre historiene til seks gjenlevende turkamerater av den døde gutten, seks ulike historier om hva som skjedde for 20 år. Men hvem forteller den sanne historien?