Du må kunne lese, men du må ikke lese hvis du ikke vil

RETTIGHETER: Anine B. Edvardsen på biblioteket mener du som leser har mange rettigheter.

RETTIGHETER: Anine B. Edvardsen på biblioteket mener du som leser har mange rettigheter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lesing er en gratis glede som må skjenkes gavmildt uten restriksjoner. Anine B. Edvardsen på biblioteket synes det er viktig at alle kan lese, men påpeker at man har rett til å la være å lese, og til å hoppe over sider og mye annet.

DEL

Vi møter Anine der hun sitter med boken «Som en roman: om gleden ved å lese» av Daniel Pennac, i fanget.

Han har utviklet en metode som han kaller: Leserens ukrenkelige rettigheter. Han mener at lesing er en gratis glede som må skjenkes gavmildt ut til alle barn uten noen som helst form for gjenytelse. Og han påpeker 10 rettigheter enhver leser har.

Disse har Anine hatt med seg disse punktene i jobben og laget sine egen tanker rundt, som hun gjerne deler.

LES OGSÅ: Boktipset fra barndomsvenninnen utfordrer ennå Eileens tro

Dine rettigheter som leser

1. Retten til ikke å lese

– Det er ingen forpliktelse for folk at de må lese, mener jeg. Dette er noe man kan velge. Men man må lære seg å lese, sier hun.

2. Retten til å hoppe over sider

– Det er ikke alt i en bok som er like interessant. Noen bøker har flere historier. da er det lov å følge den ene man vil lese og droppe resten, forklarer Anine.

3. Retten til ikke å lese ut en bok

Hvis boken ikke fenger meg før det er gått 50 – 70 sider, så dropper jeg den. Legger den vekk. Men det kan hende jeg tar den opp senere.

4. Retten til å lese om igjen

– De bøkene man blir glad i vil man gjerne oppleve flere ganger. Det kan gå mange år mellom lesingen av den samme boken. Og da blir det gjensynsglede. Til og med når du vet du har lest en bok kan den bli som ny neste gang du leser den, slår hun fast.

5. Retten til å lese hva som helst

– Mange sier at man ikke skal lese tegneserier eller kiosklitteratur. Det er tull! Spesielt barn bør få lese akkurat det de vil, hva som helst, sier Anine.

6. Retten til å la seg påvirke

– Det er lov å gråte, le eller bli irritert når man leser. Eller bli forelsket i hovedpersonen. De følelsene som kommer når man leser skal du la flyte og slippe løs, anbefaler Anine.

7. Retten til å lese hvor som helst

– Det er vel et punkt som sier seg selv. Les der du trives, eller der du er når du har tid og lyst.

8. Retten til å skumlese

– Dette henger litt sammen med retten til å hoppe over sider. kanskje leser du noen setninger som er gode et par ganger ekstra.

9. Retten til å lese høyt

– Les gjerne fine setninger høyt når du føler for det. Enten for at andre skal høre de, eller bare høyt for deg selv, oppfordrer hun.

10. Retten til å tie

– Til slutt handler det om at leseopplevelsen er din egen. Du må ikke dele den med noen hvis du ikke vil. Du tenger ikke forklare det du leser for noen, sier hun og har gått gjennom listen av rettigheter.

LES OGSÅ: Forventninger kan stå i veien for en god bok

Den ene boken som er favoritten

Ikke alle, men mange, har en bok som får en spesiell plass i livet. Den boken du alltid husker. Enten fordi den er spesielt god, eller fordi den minner deg om en tid, et sted eller en fase i livet.

Bibliotekaren Anine anbefaler gjerne bøker for folk, men en bok holder hun alltid høyest.

– Jeg har alltid lest. Helt siden den gang jeg fikk briller og lærte å lese. Nå leser jeg mest voksenlitteratur, selv om jeg har barn. jeg benytter meg av alle disse rettighetene. Det har jeg alltid gjort.

Men en favorittbok har hun. John Irvings «Garps Bok".

- Den leste jeg i ungdommen og den er min favoritt fordi den handler om oppvekst, pubertet, og fordi den er helt vill, ler hun.

Hun faller for det hun kaller komitragisk i historiene.

Akkurat «Garps Bok» leste hun og hennes far samtidig. Mens hun bodde hjemme.

– Det gjorde leseopplevelsen større. Det ga mulighet til å snakke om det man hadde lest. Selv om vi ikke snakket så mye om den.

Denne boken står fremdeles som den beste boken hun har lest.

– Når jeg nå fant den fram igjen kjenner jeg at lysten til å lese den om igjen kommer. Kanskje gjør jeg det i ferien, avslutter hun.

Her er Anines boktips til deg

2809_001.jpg «Garps bok» av John Irving. I boka følger vi T.S. Garp gjennom oppveksten fra hans litt spesielle måte å bli unnfanget på til han blir en voksen mann med egen familie. Han vokser opp i Boston sammen med moren Jenny Fields som er oversykepleier på en internatskole. Moren er en sterk kvinne som går sine egne veier, og Garp er hennes eneste mann i livet. Vi blir kjent med Garp gjennom alle hans oppturer og nedturer. Det er studier, venner og uvenner, sport, puberteten, jenter og sex. Tidlig på 1960-tallet tilbringer han og moren ett år i Wien for å skrive. Garp er i startgropa av sin forfatterkarriere og livet byr på mange gode historier, noen situasjoner så på kanten at man ikke tror det er mulig. Romanen er en overskuddshistorie full av liv, død, grusomme lidelser, groteske skikkelser og idyllisk familieliv. Jeg opplever Garps bok som en hyllest til livet på godt og vondt. Min favorittbok gjennom mange år.

2809_002.jpg «Flukten til Watership» av Richard Adams. Denne fikk jeg anbefalt av en foreleser da jeg tok forberedende. Jeg har aldri vært spesielt glad i bøker innenfor sjangeren fantasy, men lot meg overtale og historien fascinerte meg fra første side. Boken er en fantastisk merkelig og original roman. Her er det kaniner med menneskelige egenskaper som er hovedpersoner og vi følger deres liv i stort og smått gjennom noen få sommermåneder på den engelske landsbygda. Kaninene foretar en eventyrlig og spennende reise fra en truet skog til den trygge åsen «Watership Down» i Hampshire. Dette er en bok om kampen for å overleve, om heltemot, samhold og frihetstrang. Boken har nydelige strektegninger og er blitt filmatisert.

2809_003.jpg «Shotgun lovesongs» av Nickolas Butler. En varm og flott fortelling om vennskapet mellom de fire kameratene Henry, Lee, Ronny og Kip.  De vokser opp sammen i den lille støvete småbyen Little Wing i Wisconsin. Selv om kameratene har valgt vidt forskjellige karrierer og liv, finner de alltid sammen rundt leirbålet så ofte de kan. Henry har fulgt familietradisjonen og blitt bonde, og han er gift med ungdomskjæresten Beth. Ronny har kommet tilbake til byen etter en stor karriere som rodeorytter. Kip er også kommet tilbake etter noen år i storbyen Chicago og gjør det godt som børsmegler. Så er det Lee, han som alltid har vært den spesielle, den som har skilt seg ut. Han har blitt rockestjerne og turnerer verden rundt med bandet sitt. Dette er en nydelig fortelling om musikk, natur, vennskap og lojalitet, kjærlighet og tilhørighet.

2809_004.jpg «Kraften av én» av Bryce Courtenay. Dette er en skikkelig koloss av en bok! Vi befinner oss i Sør-Afrika på 1930-tallet. Peekey er en sørafrikansk gutt med engelsk bakgrunn, og som 5-åring blir han sendt på internatskole på grunn av morens nervesammenbrudd. Skolen er helt forferdelig. Han blir mobbet og trakassert og den eneste vennen han har er ei gammal høne. Her var jeg nær ved å gi opp å lese ferdig boka. Men så… Peekey er ferdig på skolen og skal ta toget hjem. Og på toget møter han Hoppie, og nå starter den virkelig gode historien! Hoppie er bokser og introduserer Peekey for sporten, og ganske raskt bestemmer Peekey seg for at han skal bli verdensmester. Peekey er en fyr som aldri gir opp. Og han blir utrolig dyktig både på skolen og i boksing. Vi følger han gjennom oppveksten og blir samtidig kjent med et Afrika som er preget av rasisme, hat og kampen for tilværelsen. Boka gjorde meg både trist og sint, jeg lo og gråt om hverandre. Det er en fantastisk historie om å stole på sin egen styrke skrevet i et fargerikt språk.

2809_005.jpg «Maria & José» av Erlend Loe. Jeg har alltid vært begeistret for Erlend Loe sin fortellerstil og denne boka skuffer ikke. Dette er den magiske historien om Maria og den bittelille mannen José som bor i øret hennes. Maria er en flott og flink dame som alle liker, men som gjerne holder seg for seg selv. José bor i øret hennes og han elsker henne mer enn noe annet i verden. Han stuller og steller med Maria slik at ingenting vondt skal skje med henne. Men en natt skjer det noe. Noe utilgivelig som likevel får en lykkelig slutt. En liten sær kjærlighetshistorie. Litt naivt men veldig klokt. Illustrert av Kim Hiorthøy.

2809_006.jpg «Hundehode» av Morten Ramsland. En slektsroman av det litt spesielle slaget. Vi følger en familie gjennom fire generasjoner og deres turbulente liv i Norge og Danmark i det 20.århundre. Asger reiser til Danmark for å ta avskjed med sin døende farmor, hun har vært hele familiens historieforteller. Nå er det opp til Asger å samle familiefortellingene. Det fører oss blant annet til Asgers farfar, Askild, som først ble smugler og siden kubistisk maler. Vi møter også Askilds eldste sønn Niels, Asgers far, som tilbringer det meste av barndommen i et skap under vasken, inntil hans usedvanlig store ører fanger opp en helt spesiell stemme fra fortiden. Og et sted lurer også det fryktelige hundehodet, som så lenge har hindret Asger fra å reise hjem.  Morsom, bisarr, grotesk, fantastisk og tragisk og veldig underholdende historie. Forfatteren brukte hele fem år på å skrive denne romanen.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags