Hvis du vil reise har Vibeke bedre lesetips enn reisehåndbøker

FØR REISE: Konstituert biblioteksjef Vibeke Høeg Næss bruker romaner for å få bedre utbytte av reiser i utlandet. Her har hun mange tips.

FØR REISE: Konstituert biblioteksjef Vibeke Høeg Næss bruker romaner for å få bedre utbytte av reiser i utlandet. Her har hun mange tips. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Konstituert biblioteksjef Vibeke Høeg Næss finner grunnlaget for reiseopplevelser i historiske romaner, tegneserier og romaner fra andre kulturer. Og hun har mange tips til deg som leser.

DEL

For mange år siden satt backpacker Vibeke Høeg Næss på et slitt hotellrom i Bangkok og hadde nettopp funnet en bok i hotellets hyller.

– Det var «Engelen på det sjuende trinn» av Frank McCourt. På engelsk. Den boken gjorde inntrykk og ga meg et innblikk i irsk kultur, forsterket av den kulturen jeg der og da satt i. Jeg har ikke lest den norske oversettelsen, men regner med den er like så god som den jeg leste, smiler hun og tenker tilbake på denne og mange andre reiser.

– Det å sitte i en annen kultur og lese denne gjorde at jeg oppdaget at skjønnlitterære bøker kan gi en spesiell innsikt i både andre kulturer og andre land. du besøker. At land er formet av sin historie og kultur, utdyper hun.

Mer om nettopp denne, og andre bøker hun anbefaler finner du nederst i saken.

LES OGSÅ: Bibliotekets kalenderpike for juli velger sommerlette bøker

Gir mer enn reisehåndbøkene

Hun har lest mye og er spesielt fascinert av kulturer og reiser.

– Derfor har det blitt mange historiske romaner og bøker fra andre kulturer. Når du er et sted og vet noe om bakgrunnen forsterkes opplevelsen. Det blir noe helt annet enn å lese seg opp i reisehåndbøker. De er gode nok på sin måte, men skjønnlitteraturen gir noe annet i tillegg, fortsetter Vibeke.

Alle bøken hun anbefaler her handler om ulike kulturer eller historien til de kulturer man kan besøke.

– Man lærer mye om hva et land har vært gjennom når man leser historiske romaner. Samtidig kan vi lære mye om tiden vi nå lever i ved å lese noen av mine anbefalinger. Som for eksempel tegneserien «Fremtidens araber», sier hun.

Blant anbefalingene hennes finner vi både tegneserier, romaner, historiske romaner og faglitteratur.

– Alt gir grunnlag for økt forståelse, spesielt hvis man skal reise, lover hun.

Så skal du ut å reise bør du lese mer enn Lonely Planet. Der får du fine praktiske tips, men forståelsen av reisemålet finner du i annen litteratur.

LES OGSÅ: Disse jentene har mye å by på denne høsten

BIBLIOTEKET: Vibeke Høeg Næss kan trygt anbefale Larvik bibliotek hvis man vil ha lesestoff både før og under en reise.

BIBLIOTEKET: Vibeke Høeg Næss kan trygt anbefale Larvik bibliotek hvis man vil ha lesestoff både før og under en reise. Foto:

Her er Vibekes anbefalinger

bok1.jpg Engelen på det sjuende trinn av Frank McCourt

En gripende og billedlig fortalt historie om en et barns oppvekst i Irland på 30- og 40- tallet.

"Når jeg ser tilbake på barndommen min, fatter jeg ikke at jeg slapp levende fra det. Selvfølgelig var det en ulykkelig barndom: Lykkelige barndommer er ikke så mye å samle på. Verre enn en normalt ulykkelig barndom er en ulykkelig irsk barndom, og enda verre er en ulykkelig irsk-katolsk barndom."

Denne boka er en skildring av forfatterens egen oppvekst i slumstrøket i den irske byen Limerick. Far drikker, og mor sliter for å brødfø barna. Forfatteren McCourt griper tak i deg og du kan føle fuktigheten, sulten, lukten og fortvilelsen som sitter i alt og alle i den fattige byen. Boken er full av glimrende skildringer og er til tider tåredryppende, men samtidig full av humor og varme. Farens unike evne til å fortelle historier, og gi kjærlighet er det som kan ha vært medvirkende til at fortellerstemmen, forfatteren selv, kommer seg videre etter en brutal og vanskelig oppvekst.

Denne boken bader i priser og er et must for alle som liker oppvekstromaner. Den gir også et detaljert bilde av situasjonen i Irland for snart 100 år siden!

bok2.jpg Komme hjem av Yaa Gyasi

Yaa Gyasi debutroman er en generasjonsroman som beskriver slavenes historie på en glimrende måte.

Boksen starter med halvsøstrene Esi og Effias og deres ulike møter med slavehandelen på Gullkysten. Over en periode på 300 år følger vi søstrenes etterkommere og hvordan slaveriet har påvirket generasjonene i Afrika og Amerika.

De ulike kapitlene har fått navn fra hovedpersonen og i løpet av få linjer hente Gyasi oss inn, og forklarer relasjonene og tiden som har gått. Med et rikt språk, som til tider beskriver brutale hendelser, bygger forfatteren den ene gode karakteren etter den andre.

Boka vil gi deg en økt forståelse av konsekvensene av slaveriet, men du vil også sitte igjen med en stolthet over hvor langt man er villig til å gå for hverandre og for å bevare sin egen kulturen, og ikke minst, bevare det som gjør at du er den du er.

bok3.jpg Fremtidens araber del 1-3 av Raid Sattouf

Fremtidens araber er verdt tiden. En selvbiografisk tegneserie som drar deg med inn i en ny verden. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Lille Riad, med en mor fra Frankrike og en far fra Syria og sitt blondehår, gir oss en humoristisk og ærlig beskrivelse av egen oppvekst under Gaddafi og Assads diktaturer. På dette tidspunktet har det kommer ut tre bøker som strekker seg fra tiden 1978 -1987.

Tegneserien gir oss en innblikk i andre kultur via et barns øyne. Kulturer som til tider er krevende, skremmende og annerledes for et barn. Forfatteren tar i bruk farger og morsomme, gode illustrasjoner for å understreke poengene sine. En annerledes leseropplevelse.

bok4.jpg I skyggen av Banyantreet av Vaddey Ratner

Kambodsja – et vakkert land å reise i, men med en stygg historie som beskrives godt i denne boken.

Jeg har selv reise med ryggsekk gjennom landet og forelsket meg i kulturen, historien og naturen, men ble også dypt sjokkert over hvilke sår dette landet må helbrede og komme seg videre fra.

Jeg leste «I skyggen av Banyantreet» for noe uker siden og den dro meg rett tilbake. Boka beskriver Pol Pots «filosofi» gjennom øynene på 7 år gamle Raami som tilhører en adelig familie. Raami, selv med polie og sin bakgrunn, overlever på mirakuløst vis revolusjonen og Pot regime. Forfatteren, Vaddey Ratner, basere store deler av historien på egen opplevelser. Brutale opplevelser som flere ganger fikk tårene til å trille.

Les denne boka før du drar til Kambodsja for å få en annen vinkling på historien enn gjennom reisebøkene og faktabøkene. For en reise til Kambodsja det burde du får til.

bok5.jpg Fatimas Hånd av Ildefonso Falcones

Tenk at verden en gang har vært så brutal og urettferdig. Denne boka forsterket mine opplevelser på egne reiser i byene Cordoba og Granada, og ga meg en økt forståelse av historien som preger disse vakre byene i Spania.

Forfatteren av den internasjonal suksessen «Havets katedral» tar oss denne gangen med til Andalusia på 1500-tallet. Vi følger Hernando dramatiske liv. Med en maurisk mor som ble voldtatt av en prest, blir Hernando utstøtt av sine egne, og vil hele livet jobbe for å forene de to kulturene og religionene.

I tillegg til å være en magisk historisk roman, som gir oss et innblikk i en av Spanias mest brutale, viktige og interessante perioder, er dette også en stor kjærlighetsfortelling mellom Hernando og modige Fatima.

Ta med deg denne boka på reise rundt i Andalusia og få et annerledes blikk på kultur og stedene du vil oppleve der.

bok6.jpg Piken med fingerbølet av Michael Köhlmeier

Det tok meg kun en dag å lese ut denne vonde boken. Kontrastene mot min egen tre årings liv gjør boken vanskelig å komme seg gjennom. Du glemmer ikke «Yiza» med det første.

«Yiza» er seks år og sulten, trett, uten lokalspråk og alene. Vi vet ikke hvem hun er, hvor hun kommer fra eller hvor hun er på vei. Etter å ha «mistet» sin onkel treffer hun to eldre gutter. Barna gjør det de kan for å overleve i en europeisk storby.

Dette er en bok som ikke dømmer eller moraliserer, men som beskriver situasjonen slik forfatteren opplever det. En bok som trekker de usynlig barna litt frem i lyset.

bok7.jpg To søstre av Åsne Seierstad

Jeg leser ofte bøker for å tilegne meg kunnskap på en morsom eller interessant måte. Dette er en bok som gir et blikk inn i norske, muslimske, ungdommers liv og som ga meg en økt forståelse for utfordringene som finnes.

Dette er også en beskrivelse av den syriske krigen de siste årene, en fars kamp for sine døtre og om en familie som splittes. Seierstad skriver som alltid skarpt og godt. Dette er en faglitterær bok, som jeg slukte rått, selv om jeg hovedsakelig leser skjønnlitterærere bøker.
Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags