Gå til sidens hovedinnhold

Ingvar Ambjørnsen gir igjen muligheter for unge skribenter

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå er Ingvar Ambjørnsen klar for å lese nye tekster fra Vestfold-ungdom i alderen 14-20 år. Den årlige Ambjørnsenprisen tar imot bidrag fram til 1. oktober.

– Det er alltid spennende å lese det som kommer inn. Skikkelig gøy, sier forfatter Ingvar Ambjørnsen som håper å dele ut en pris til en verdig vinner i november.

Siden 2011 har Ingvar Ambjørnsen årlig speidet etter en ung penn som kan hedres med hans egen pris. Bare ett år fant han ingen vinner i bunken med bidrag.

– Kvaliteten har blitt bedre de siste årene. Skal du få en litterær pris så handler det om kvalitet. Men det har ikke vært vanskelig å finne en prisvinner de siste årene, sier han før årets vurdering skal gjøres.

Tid før fristen

Men det er ennå tid til å sende inn bidrag. Fristen er først 1. oktober, og man kan sende inn tekster i flere kategorier: novelle, petit, kåseri, reportasje, filmmanus/kortfilm, poesi og bloggtekst.

– Vi prøver å gjøre dette slik det skjer på et forlag. Der er det vel under to prosent, kanskje bare en prosent, som det blir noe av, sier Ambjørnsen.

Nå ser man at hele bokbransjen svetter litt, så det blir interessant å se om det å sitte på gutte- og jenterommet og skrive er noe som fortsatt er der ute.

– Det var slik jeg gjorde det nede i Prinsegata i Larvik. Det er jo en sær affære å sitte sånn, ler han.

– Om det er på vei ut er jo interessant å se. Det er mye å konkurrert med og mange andre aktivitet som drar, legger han til.

Det å skrive krever at man må holde ut med seg selv ganske lang tid. Og det er vel noe som ikke ligger helt i dagens unge.

LES OGSÅ: Ambjørnsen om årets vinner: – Akkurat slik den skal være!

Gir også diktene en sjanse

– I år har vi utvidet til også å gjelde dikt, noe mange tror er lettere. mend et er det absolutt ikke. Jeg har slitt med det alltid, forteller Ambjørnsen som begynte med å forsøke seg på dikt helt i begynnelsen av skrivingen sin.

– Men jeg har ikke fått det til før nå, når jeg er over 60 år, slår han fast.

Likevel, det kan hende at det å utvide med kategorien dikt fører til at noen som tidligere ikke har kunnet levere, kan levere.

– Når vi nå har dikt med, så ikke tro at dikt er lett fordi det er kort. Det skal sitte som et revolverskudd om man vinner denne konkurransen med det dikt, røper han.

Overrasket over lite bloggtekster

det er mange kategorier man kan velge å lever tekster i, men en av de hadde han forventet seg fler bidrag i.

– Jeg synes det har vært lite bloggtekster, det har forbauset meg. Jeg er jo blogger selv. Det har vært noen bidrag, men langt fra så mange jeg skulle ønsket, forklarer Ambjørnsen.

En skulle tro at bloggtekster passet den unge gruppen skribenter.

– Nå har Cappelen Damm åpnet sine nettsider for bloggere. Hvem er der da? Ingvar Ambjørnsen på 62 år. De unge er ikke der, ler han.

Formatet til en blogg er i underkant av 2 A4-sider.

– Det hadde jeg i fingra fra min tid som kommentator. Men jeg synes det er litt rart at det kommer lite av det inn til denne konkurransen. Kanskje det oppleves kunstig å skrive en blogg som ikke skal på som blogg umiddelbart, sier han.

Også filmmanus trodde han skulle bli en større andel.

– Vi har hatt gode filmmanus til vurdering, der trodde jeg det skulle komme mer. At flere unge var hypp på å jobbe men film, eller kortfilm.

LES OGSÅ: – Det er nesten for godt til å være sant

Ditt eget tema, men vær kort

Temaene de unge deltakerne skriver om veksler, men er ofte mørke. Oppløste familier og egen seksualitet er ting som alltid dukker opp som tema, og selvmord som flukt eller løsning.

– Det er ikke lett å vite hvorfor ting er som de er. Det er opp og ned fra år til år. Mange mørke tekster hvert år. Det er ikke så rart. Når jeg tenker tilbake på ungdomsåra så vet jeg at det er ganske krevende for mange. Mye som skal ordnes opp i, og få oversikt over, mener Ambjørnsen.

Uansett hva man velger å skrive om, så er det et tips å ikke skrive for langt.

– Du øker ikke sjansen med å spa på med sideantall. Som regel er vinneren en kort prosatekst. Når man ikke har lang erfaring har man større sjanse for å lykkes ved å lage en tekst på noen sider som man kan jobbe godt med. Det er vel tipset mitt, avslutter forfatteren som håper på mange spennende gode bidrag i år også.

 

Ambjørnsenprisen 2018 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.