Litteraturfestivalen godt i gang

Først ute: Krimforfatter Jørn Lier Horst åpnet Litteraturfestivalen i Stavern i et bokbad med Gyldendals Anne Cathrine Knutsen. foto: marina s. dokken

Først ute: Krimforfatter Jørn Lier Horst åpnet Litteraturfestivalen i Stavern i et bokbad med Gyldendals Anne Cathrine Knutsen. foto: marina s. dokken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fredag kveld åpnet Stavern litteraturfestival på Det Gule Galleriet i Stavern. Resten av helgen er fylt med opplevelser.

DEL

Kvelden startet med en introduksjon av den tredje litteraturfestivalen på rad i Stavern av Myriam Bjerkli fra LIV Forlag, hvor hun fortalte om det tettpakkede programmet denne helgen har å tilby.

Boksalg, busstur med Jørn Lier Horst gjennom åstedene fra bøkene hans og spennende foredrag er bare noen av hendelsene vi kan se fram til.

Les også: Litteraturfestivalen

Oppfordret

Bjerkli oppfordret folk til å også høre de mer ukjente forfatterne snakke. Men navnet som antakeligvis trakk flest navn denne kvelden var slett ikke lite.

Etter Bjerkli kom Gyldendals forlagsdirektør Anne Cathrine Knutsen opp på scenen for å lese en hilsen fra forlaget til Jørn Lier Horst, før forfatteren selv steg opp sammen med sin intervjuer Mona B. Riise.

Deretter fulgte et intervju om Lier Horsts liv som forfatter. Intervjuet beveget seg fra mordstatistikken i Stavern i Lier Horsts litteratur versus i virkeligheten, hvordan hans karriere som forfatter startet med frustrasjon over logiske brister i detektivromaner og hans kones utfordring om å skrive noe bedre, hvordan han kan skrive overalt og mye av hans nye roman Blindspor er skrevet på flyplasser og kafeer, om virkelige krimsaker som inspirerte hans forfatterskap og likheter mellom forfatteren og hovedpersonen førstebetjent William Wisling.

Steintroll

Riise avsluttet overraskende med det hun kalte en «Hvor mye kan Jørn Lier Horst om sine egne bøker»-quiz. Et av spørsmålene var fra hans roman Når Havet Stilner: Hva finner politiet i knuten på bandasjen rundt skuddsåret på mannen funnet utenfor apoteket?

– Et steintroll! svarer Lier Horst.

– En lighter, lyder fasiten.

Ikke hva man kan kalle «i nabolaget». Men man kan knapt forvente at samtlige detaljer huskes fra et forfatterskap som strekker seg over elleve år og ti Wisling-romaner i tillegg til andre utgivelser.

Men Lier Horst er ikke klar for å gi seg enda.

– I et intervju sa jeg en gang at jeg skulle skrive ti romaner om Wisling, forteller han.

– Men nå har jeg skrevet ti, og jeg kan love at det kommer noen fler.

Etter intervjuet var det salg av Lier Horsts romaner, og forfatteren satt selv og signerte bøkene.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags