For hundrede gang er han med norske elever på denne lærerike begivenheten til Polen.

Flere tiendeklasser rundt om i Norge får mulighet til å dra på klassetur til Polen. Først og fremst for å lære om andre verdenskrig, og tragediene som fulgte med den. I den drøye uken elevene er på tur får de omsvisning i Auswich-leirene. Så mange som hundre tiendeklasser rundt om i Norge har vært så heldige å få med seg tidsvitne og krigsveteran, Gunnar Knutsen. Han forteller at han til sammen har reist med 11.000 ungdommer på skoletur til Polen for å dele sine erfaringer fra krigen.

- Disse turene er livet for meg, forteller Knutsen.

- Det er fantastiske ungdommer og elever som blir med, og det er alltid hyggelig å dra på tur med dem. Samfunnet er for raske til å dømme ungdommene. De fleste er jo kjempeflotte, legger Knutsen til.

Mens Gunnar Knutsen i løpet av skoleturen skal meddele Ra-elevene sine krigserfaringer til sjøs vil han komme med et budskap til ungdommene om hvor viktig det er å ta godt vare på hverandre. Det var noe av det viktigste han lærte under krigen.

- Vi som var på sjøen hadde nok av mat og drikke, men allikevel kunne vi aldri være sikre på når vårt neste måltid ble.

Er det en ting Gunnar Knutsen har erfart i løpet av de hundre gangene han har blitt med på slike klasseturer, er det at elevene modnes av en slik tur.

- Det er sjeldent de samme elevene som drar som kommer hjem, avslutter Knutsen.

Denne turen blir sponset av Aktive Fredsreiser. Derfra kommer reiselederne og ekteparet Ole Petter og Bjørg Sørensen. De forteller at selv om tiendeklasssingene skal lære mye i løpet av oppholdet i Polen og i fangeleiren, Auswich, er det også mye gøy. Det blir sosialt og trivelig, spesielt på de lange bussturene. I tillegg skal elevene også innom byene Berlin og Krakow.

- Vi tror og håper elevene får en fantastisk tur, forteller Bjørg.