Mener Larvik er en mislykket by

Artikkelen er over 12 år gammel

Erling Fossen i Oslo Byaksjon sammenligner Drammen og Larvik. I følge ham er Drammen vinneren.

DEL

Hva gjør en by suksessrik? Jo, den har høy kvalitet på de offentlige rommene, og næringslivet er attraktivt for kunnskapsarbeiderne, svarer Erling Fossen i siste utgave av Kommunal Rapport.

Han sammenligner Larvik og Drammen, som begge jobber med å få et positivt omdømme. Drammen for å bli kvitt harrystempelet, og Larvik som sliter med høy netto utpendling. Det betyr at 2000 mennesker hver dag reiser ut av byen for å jobbe.

Drammen har fokusert på de offentlige rommene, mener Fossen. De har blitt kvitt europaveien gjennom sentrum, knyttet marka nærmere byen, og tatt elva tilbake.

I følge Erling Fossen har Larvik startet i feil ende:

«Der lånte man øre til merkevarebyggerne som var opptatt av å lage nye fortellinger om Larvik. Larvik skulle brandes på nytt. Resultatet ble nedfelt i seks intetsigende kjerneverdier om livskvalitet og Kilden ble symbolet.»

– Den merkevarebyggingen vi har kjørt over flere år har vært udelt positiv. Den har skapt en entusiasme, en stolthet og tro på byen som vi manglet, argumenterer ordfører Øyvind Riise Jensen Fossen midt imot.

Han legger vekt på at vi nå har kjørt to byplanprogram for Stavern og Larvik som skal til politisk behandling den |14. juni.

– Når byplanene er på plass satser vi på at politikerne vil forholde seg til dem så vi får trøkk og framdrift. At vi slipper alle omkampene, som er en del av historien vår, sier ordføreren.

Erling Fossen konkluderer med at norske byer bør tenke på hvordan de kan forløse det potensialet og de kreative kreftene som er i byen.

– Han kan umulig ha fulgt med i timen når det gjelder Larvik. Bare i aksen Stavern-Yttersjø-Hovland, har vi byggeprosjekter til mange milliarder kroner. Det er nok å nevne alt i Leiren, på Agnes, Sanden og Hammerdalen, Hovlandbanen. Det er masse som skal skje her, ramser Øyvind Riise Jensen opp.

Som synes det skjer ufattelig mye positivt i Larvik i øyeblikket.

– Når folk ser at Larvik er en kommune som vil, kan det bli en by de vil flytte til. Men vi er nok ikke helt der enda, avlutter Riise Jensen.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags