Munken-premiere i reprise 89 år etter

«Nypremiere»: ? Filmen «Jomfru Trofast» var premierefilm da Munken ble åpnet i 1921. Nå skal folk i Larvik få se den igjen, sier initiativtaker Peter Lindholm (t.h.) og kunstnerisk leder i Sylvette Filmklubb Knut Sigurd Senumstad. (Foto: Svend E. Hansen)

«Nypremiere»: ? Filmen «Jomfru Trofast» var premierefilm da Munken ble åpnet i 1921. Nå skal folk i Larvik få se den igjen, sier initiativtaker Peter Lindholm (t.h.) og kunstnerisk leder i Sylvette Filmklubb Knut Sigurd Senumstad. (Foto: Svend E. Hansen)

Artikkelen er over 8 år gammel

«Jomfru Trofast» het hovedfilmen som ble vist da Munken ble åpnet med pomp og prakt 20. september 1921. og .

DEL

Under kulturnatta 13. november er det duket for nostalgisk «nypremiere».

– Jeg har jobbet med dette opplegget i trekvart år. Tanken har vært å lage en nostalgisk filmfestival – «Laterna Magica Nostalgia» – og forhåpentlig blir programmet kulturnatten en slags aperitiff til et større program; en foreløpig minifestival hvor visningen av «Jomfru Trofast» blir høydepunktet, sier Peter Lindholm, initiativtaker til arrangementet. Med seg på laget har han fått Sylvette Filmklubb med kunstnerisk leder Knut Sigurd Senumstad i spissen, og de samarbeider også med kulturkontoret i kommunen og filmarrangementsansvarlig Lasse Brennvall.

– «Jomfru Trofast» ble spilt inn i Ny Hellesund i 1921, og den var altså helt fersk da den ble vist som hovedfilm under åpningen av Munken. Filmen, som bygger på en fortelling av Vilhelm Krag, ble laget av den legendariske regissøren Rasmus Breistein for da nyetablerte Kommunenes Filmcentral.

– Filmen er heldigvis bevart og er blitt restaurert og digitalisert, og det er den digitale utgaven vi skal vise i Munken 13. november, sier Peter Lindholm og Knut Sigurd Senumstad.

I tillegg til filmvisningen, blir det også kåseri om regissør Rasmus Breistein og om innspillingen av filmen. – Vi får også besøk av en delegasjon fra innspillingskommunen Søgne, sier Peter Lindholm.

«Jomfru Trofast» er en stumfilm, og ledsagende pianomusikk hører selvsagt med. Den skal besørges av Thorbjørn Aasen, som har hatt samme oppgave i forbindelse med visning av denne filmen tidligere.

I det foreløpige programmet for mini-filmfestivalen under kulturnatten legges det også opp til å avslutte evenementet med en orientering om maleren Paul Ansteinsson, som har malt de vakre freskomaleriene i Munken, bygget over eventyret «Østenfor sol og vestenfor måne».

Sommeren 1920 ble det gjort en rekke filmopptak rundt om i Larvik. De resulterte i filmen «Byen vor», som ble vist som forfilm under Munken-åpningen i 1921, en film som vakte begeistring hos så vel premierepublikummet som Østlands-Postens referent.

– Vi forsøker å spore opp om denne byfilmen fortsatt finnes noe sted. Det hadde vært artig om vi kunne vist den også, slik at «Munken-premieren» blir helt komplett. Hvis noen vet om det fortsatt finnes en kopi av filmen, tar vi gjerne imot tips, sier Peter Lindholm og Knut Sigurd Senumstad.

De to jobber også allerede med planer for en større tre dagers filmfestival neste år, i anledning Munkens 90-årsjubileum. Også dette skal være en nostalgisk festival, hvor tanken er å vise en rekke klassiske storfilmer som har gledet Munken-publikummet opp gjennom årene.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags