Gå til sidens hovedinnhold

Barn og foreldre spiller fiolin med Suzuki-metoden

Artikkelen er over 3 år gammel

Kulturskolens nybegynnergrupper på fiolin bruker Suzuki-metoden for å få fart på spillingen i hele familien.

– Suzukimetoden baserer seg på gehørspill i starten, og at foreldre og barn øver sammen hjemme, slik at øvingen blir mer lystbetont og morsom. Vanligvis strever de voksne mer enn barna, forteller fiolinlærer Tone A Stokland ved kulturskolen.

At foreldre blir med på spillingen sammen med barna har mer enn den effekten at de små øver mer hjemme.

– Det er ikke alle foreldre som klarer å følge med oppover, men noen har kommet så langt at de nå spiller med de største i Kammerorkesteret, røper hun.

På timene veksler de mellom musikklek, gehørtrening, sang og spilling på fiolinen, og små konserter for hverandre. Samt huskonserter på Kulturskolen.

LES OGSÅ: Kulturskolen vår er i norgestoppen

(saken fortsetter under bildet)

– Noen som startet i Suzukigruppene som små, er nå profesjonelle musikere. Men målet er å kose seg med musikken og utvikle sine evner på sitt eget nivå, forklarer fiolinlæreren.

Det er forsket mye på tidlig musikkundervisning i forhold til hjernens kapasitet og skoleprestasjoner. Det er slik at senteret i hjernen som utvikler koordinasjon og intelligens blir stimulert på en spesiell måte ved å spille et strykeinstrument. Det er blant annet fordi vi gjør forskjellige, motgående bevegelser i høyre og venstre hånd når man spiller fiolin og cello, så det blir aktivert et krysningspunkt inne i hjernen.

– Og det er bevist at man blir mere intelligent og får bedre karakterer på skolen, slår Stokland fast.

Nå håper hun på enda flere påmeldinger til fiolinundervisning på kulturskolen!

– Jeg starter nye grupper i august, helt fra 5/6 årsalderen. Ønsker du å vite mere, så kom gjerne på en gruppetime, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: Mange foreldre vil ha barna sine inn her – nå får alle et tilbud

Kommentarer til denne saken