Gå til sidens hovedinnhold

I Larvik blir Sommertoget møtt med laks og poesi

Artikkelen er over 3 år gammel

NRKs store satsing, Sommertoget, tøffer inn på Larvik stasjon fredag klokka 12.02. Da gjelder det å vise hele Norge at det er et yrende liv i sommerbyen Larvik.

Kommunikasjonsrådgiver i kommunen, Nils Fredrik Lysebo, har akkurat kommet tilbake fra ferie. Sammen med varaordfører Olav Norheim, skal han snekre sammen en bukett Larvik-liv til NRK når de tar et lite stopp her i byen.

– Halsen Ungdomskorps skal spille, det er helt sikkert, smiler han hektisk.

Og legger til at de er i kontakt med Studio Nille og LHK, byens flaggskip, for å høre om de kan stille på perrongen for NRK.

– Vi har laget en Facebook-side med informasjon. Vi håper jo at så mange som mulig kan møte opp, veive med flagg og vise at det er liv og røre i byen, sier han.

Rett bortenfor stasjonen ligger den splitter nye treningsparken og volleyballbanene. Lysebo håper at ungdom og alle som har lyst, tar turen dit for å spille og prøve apparatene.

Dikt fra Poesifestivalen

Masse folk, flagg og korps er vanlige innslag på de forskjellige stoppene. Det som blir spesielt i Larvik, er at lederen for Poesiparken, Helle Riis, stiller opp sammen med en ung poet fra Larvik.

– Maria Bye Brattbakk er 17 år og skriver egne dikt. Hun har 13.000 følgere på Instagram. Jeg har fulgt henne, men visste ikke at hun var fra Larvik, sier en imponert leder av Poesiparken om Maria som er sommervikar i Østlands-Posten.

Poesifestivalen arrangeres i Bølgen 25. til 27. august, og det for andre gang.

– Vi er spesielt stolte av at vinneren av Nordisk råds litteraturpris, Katarina Frostenson, kommer til oss i Larvik, sier Helle Riis.

Hun legger til at Litterturfestivalen er liten, men med stort innhold. Kjente navn som Frode Grytten, Herborg Kråkevik og Ole Paus står på programmet sammen med lokale poeter som Ida Lorien Ringdal og Marte Østmo.

På vei til Porsgrunn

Det er Porsgrunn som blir fredagens virkelige stopp for NRKs Sommertoget.

Det reiser fra Stokke til Sandefjord før det kommer til Larvik rett over klokka 12. Etter et 20 minutters stopp, kjører det videre rett til Porsgrunn.

TV-sendingene fra Sommertoget startet den 27. juni i Bodø og har hver eneste ukedag utenom søndag og mandag, gjort stopp på små og store steder langs jernbanelinja. Åtte uker seinere, den 19. august, når Sommertoget sin endestasjon i Sarpsborg.

Totalt kjører det spesialpyntede Sommertoget gjennom 118 kommuner. Dagsetappene tar omtrent tre timer, og opptakene blir sendt på NRK1 samme ettermiddag klokka 15.00.

Folk langs linja

– Vi vil gjerne oppfordre folk til å møte opp der de kan. Enten på stasjonsområdet eller i Indre havn. Men det er også flott hvis folk stiller seg opp med flagg eller vinker langs jernbanelinja. Vi vet at det kommer til å være mange i Kjose, sier varaordfører Olav Nordheim.

Han skal låne ordførerkjedet til Rune Høiseth, som er på ferie, og ønske Sommertoget velkommen til Larvik, forhåpentlig sammen med Lardals ordfører.

– Vi kan by på kortreist poesi, samt kortreist laks fra Lågen, grønnsaker og korps. Og så satser vi på at det yrer av liv rundt toget fredag formiddag, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.