- Det er akkurat som å leke detektiv, smiler Wenche Kristoffersen. Hun var en av mange som hadde tatt turen til Svarstad i anledning slektsforskerdagen.

- Vi er veldig fornøyde med responsen vi har fått her i Svarstad, sier styremedlem i DiS Vestfold (Data i Slektsforskning), Willy Fredriksen. Biblioteket var lørdag åpent for alle som var interesserte. Her fikk de opplæring i bruk av slektsprogrammer - slektstrær i en digital og mer avansert form, og det var også mulighet til å søke i databaser etter slektninger. - Databaser og programmer har gjort slektsforskningen mye mer lettvint, men selve primærkilden er fortsatt kirkebøkene, forteller Fredriksen.

- Jeg har holdt på med slektsforskning en god stund nå, og synes det er både interessant og spennende. Man sporer opp gamle og ukjente røtter, og nøster opp slektninger i fjern og nær. I dag er jeg på jakt etter en formor fra Brunlanes som levde på slutten av 1700-tallet, forteller Kristoffersen. - Det spennende ligger ikke bare i å spore opp personene, men å blant annet finne ut hvor de bodde og hva de drev med, fortsetter hun.

Å drive med slektsforskning krever god tålmodighet. - Noen ganger har jeg plundret med et slektsledd i årevis, men hvis jeg finner ut av det etter så lang tid er det nesten som julaften, smiler Fredriksen.

DiS har et lokalt slektsforskerlag i Sandefjord, og ser også muligheten for det i Larvik hvis interessen melder seg.

Fredriksen håper arrangementet i Svarstad ga mersmak for noen av de som tok turen innom.

- Dette er en hobby alle kan ha det gøy med, og man kan fortsette i det uendelige med å grave seg bakover i slekta, avslutter han.