Første bind «Kongens merke» kom i 2006, ble en bokklubbsuksess og er allerede oversatt til dansk. I oppfølgeren «Kongens kvinner» føres historien videre utover på 1600-tallet.

I bind én voldtas trolljenta Aona av «Kvarten» under dennes store norgesreise i 1599. Resultatet blir en dramatisk fødsel i vestlandsfjæra der Aona nedkommer med datteren Erla. Mor og datter blir representanter for folketroen og magien som i høyeste grad også preget barokkens mangfoldige epoke.

- Disse kvinnene er ikke skikkelser fra historien, men ellers er romanen basert på historiske hendelser fra Christian IVs liv og frodige levnetsløp, forteller Pedersen og røper at store deler av romanhandlingen denne gangen utspiller seg på Sjælland. Der nevnte kvinner forfølger den mektige regenten.

- Første bind endte i tid like før 30-årskrigen startet i 1618, det betyr kanskje at den blodige affæren i Europa blir et viktig bakteppe i og for romanhandlingen?

- Ja, den historiske tiden i «Kongens kvinner» er perioden mellom 1616 og 1627, og det betyr at vi får med oss starten på 30-årskrigen, som Christian IV kastet seg, eller lar seg narre, inn i.

- En involvering som skulle vise seg å bli tragisk for den mektige majesteten. For den dansk-norske kongen var faktisk en av Europas rikeste og mektige fyrster på 1600-tallet, men dør nesten skamfert samme år krigen slutter, i 1648, poengterer forfatteren og røper at han også denne gangen avlegger Fresjeborgen en visitt.

- Dette er Hannibal Sehesteds stattholderperiode i Norge og tiden da Nils Lange residerer på Fresje. I tillegg er åpningen av sølvgruvene på Kongsberg et viktig ledd i den alltid pengetrengende Christians framstøt, minner han om.

- Hvilket kanskje betyr at også Ove Gjedde får en rolle?

- Ja, faktisk. I romanen blir Gjedde en kjenning av Iver Pederssøn Jernskjegg, som døde i Rostock. Men Christian oppretter i tillegg det danske ostindiakompaniet på denne tiden, og jeg lar også Erla blir med på den berømmelige Ceylon-ferden til Ove Gjedde, men da utkledd som gutt, humrer han og bedyrer at han har storkost seg under arbeidet med dette eventyret.

- Jeg har alltid likt de store fortellerne, og de siste to årene har jeg så å si levd midt oppi eventyret selv. Håpet er at den arbeids- og fortellergleden jeg selv har opplevd i arbeidet med dette fascinerende stoffet, smitter over på leserne.

Skal vi tro mottagelsen av trilogiens første bind, ser det ut til at fortellerentusiasmen har smittet. «Kongens merke» ble utgitt i både Cappelens Bokklubb og Den norske bokklubben, er så langt solgt i 10. - 12.000 eksemplarer og nylig oversatt til dansk, etter en kamp mellom flere danske forlag om utgivelsesretten.

- Christian IV har en enorm status i Danmark, han er en opphøyd skikkelse man ikke flikker for mye på. Og selv om boken har fått god mottagelse i Danmark, har jeg også fått høre at portretteringen av kongen kan oppleves som et karaktermord, smiler han.

- Hva synes du selv om resultatet av det nye bindet?

- Jeg er ubeskjeden nok til å synes at det meste jeg gjør er bra. Og denne boken er jeg veldig godt fornøyd med. Jeg har i hvert fall jobbet hardt i to år, vært igjennom et stort kildemateriale, besøkt viktige steder der handlingen utspiller seg og fått mange innspill underveis. Nå er jeg ikke større enn at jeg ser med spenning fram til reaksjonen fra kritikere og lesere, men jeg er litt mer avslappet i år enn tidligere, medgir han og forklarer:

- For uansett dom er jeg bestemt på å fullføre prosjektet og trekke handlingen fram til avslutningen på 30-årskrigen og Christian IVs død i 1648. Stoffet er der og skrivingen av siste bind starter når høsten er over, forsikrer han.

- Det historiske punktumet blir altså 1648, betyr dette at Fresjeborgens våte endelikt i 1652 ikke kommer med?

- He, he, det kan nok være at jeg skriver inn den hendelsen likevel.

«Kongens kvinner» utgis - som vanlig er for Pedersens bøker - av Aschehoug forlag og foreligger altså i bokhandelen i disse dager.