BYBLOGGEN: Poesien kan gi deg mye med lite

IKKE ALENE: Stikker du innom Poesifestivalen blir du ikke alene. Men kanskje klokere?

IKKE ALENE: Stikker du innom Poesifestivalen blir du ikke alene. Men kanskje klokere?

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SkråblikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Nå rusler vi lettkledd inn i en helg der Larvik markere seg som poesihovedstad. I tre dager presenteres poesi for publikum gjennom en egen festival.

Sære greier! Dette er for de spesielt interesserte! Ikke noe for meg!

Utsagnene er mange når man nevner begrep som poesi og dikt. Ofte låst inn i misforståtte bokser der de som liker poesi, eller som finner noe mening i den, er spesielt intellektuelle, eller spesielle på en eller annen måte.

Bullshit!

Dagens samfunn er som skapt for poesien. Vi har ikke tid til noe. Vi løper rundt og sapper fra kanal til kanal, fra face til snap, til mail, til Insta. Vi er alltid på jakt etter noe som gir oss noe, og som ikke tar for lang tid. Vi vil ha alt, og vi vil ha det kort og godt.

Hallo?

En av forklaringene på hva som ligger i rammen for poesien er: Tekstene er ofte forholdsvis korte, noen ganger veldig korte, og denne ord-økonomiseringen medfører at mye mening må legges i hvert ord. Ordene må bære mening bortenfor ordet i seg selv.

Ja?

Det er jo det vi leter etter i alle andre sammenhenger.

Kort og greit, med mest mulig mening.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Jeg er glad i magen min, og den får det den vil

Vi vil ha det enkelt og greit, og i poesien får man det kort og godt. Kanskje ikke bare enkelt, men at du utfordres til å tenke litt, kan ikke være så vondt. Da får man bare mer for den lille innsatsen det er å lese noen linjer.

Hvem er jeg?

Hvem er jeg

Som til stadig tror at jeg vet ...

Hva vet vel jeg?

AK Waldvogel-Rønning

Jeg vet i alle fall at jeg har stor glede av, og nytte av å lese poesi. Det gir mye på kort tid, og det gir noe som ofte setter seg fast. Slik denne teksten som var en av hundrevis som kom opp fra skrivebordsskuffer da boken «Lyriske Larvik» ble utgitt for noen år siden.

Den viser at bare her i Larvik finnes det mange som skriver, og gir signal om at enda flere sannsynligvis gjør det, men ikke tør vise seg fram.

Nå kommer tre dager der man kan surfe som publikummer på en festival som gir mye, men også lite. Et lite blikk inn i de korte teksten som gir mer enn man skulle tro.

Vær nysgjerrig, ta en tur dit!

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Late kakebakere lager ikke fest

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken