Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du også høre Poesiparken når du ser den

Artikkelen er over 4 år gammel

Plukk opp telefonen når du ser en poesiinstallasjon i Larvik. Med et tastetrykk kan du lese det meste om det du ser.

Poesiparkens venner har jobbet i lang tid med å realisere ideen om å utstyre hver eneste installasjon i Poesiparken med en QR-kode slik at folk kan gå på egne Poesivandringer og bruke sin egen mobiltelefon som «guide».

Fra venneforeningen

– Ved å skanne koden ved en installasjon får du diktet eller sitatet lest opp og litt info om diktet, forteller Kari K. Kristoffersen fra Poesiparkens Venner da hun sammen med Harald Aske overleverer det ferdige QR-prosjektet til Poesiparkens leder Knut Hjalmar Gulliksen.

– Nå er dette en del av hele pakken til nye installasjoner også. 53 av dem som allerede er plassert har fått koder. De små som står på benker har vi ikke kodet, forklarer Gulliksen.

Poesiparken arrangerer poesivandringer, ikke minst for grupper og næringsliv som besøker byen. Med QR-kodene blir det enkelt for privatpersoner å ta med seg gjester på omvisninger og samtidig ha en digital guide med seg på turen.

Les også: Vil lære av Poesihovedstad Larvik

Les også: En prisvinner og en sparket fotballtrener til Poesifestivalen

– Det er takket være Larvikbankens årlige utdelinger at denne ideen lot seg realisere. Ved hjelp av gaver fra banken og ved at stadig flere bedrifter velger å opprette et bedriftsmedlemskap hos oss, kunne vi både få lest inn diktene og all den tekniske og grafiske assistanse vi trengte for å få prosjektet gjennomført. Det har tatt tid, men nå er det hele på plass, forklarer ildsjelene.

– Vi har brukt lokale krefter til å lese inn tekstene, og vi er stolte av hva vi har fått til. Dette er et stort og viktig tilskudd til Poesiparken som jo er basisen i Norges Poesihovedstad, sier Kristoffersen.

Poesihovedstad

Hva er hva når det gjelder poesien i Larvik?

Poesiparken er et kommunalt drevet prosjekt som går ut på å sette opp dikt rundt om i byen – små tekster som skal gi folk en positiv opplevelse – et lite løft i hverdagen.

– Poesiparkens Venner er en forening som tar sikte på å hjelpe Poesiparken med aktiviteter i tillegg til det å gjennomføre installasjoner. Der være seg poesivandringer, poesikvelder og konserter.

Larvik Norges Poesihovedstad er et overordnet prosjekt for å markedsføre byen som nettopp Norges Poesihovedstad.

Flere installasjoner

– Nå skal vi konsentrere oss om å få til flere installasjoner. Nå som vi er ferdige med dette store QR-prosjektet, blir oppgaven videre nettopp å finansiere nye installasjoner. Går vi med overskudd på våre konserter og lignende, blir det penger til slikt, går vi underskudd, blir det mindre. Vi har i mange år strevd med å holde hodet over vannet økonomisk sett, men det hele hjelper når Larviksbedrifter inngår bedriftsmedlemskap som gir de ansatte en rimeligere inngangsbillett til våre arrangementer, sier Kristoffersen som oppfordrer alle til å komme på arrangementene.

Lurer du på hva en QR-kode er?

Her har du svaret:

Alle vet hva en strekkode er. En QR-kode er en firkantet grafisk kode som fungerer på samme vis bare at istedenfor å gi deg en pris på en vare, gir den deg rask informasjon om et emne eller hva som helst annet. Bokstavene QR står for Quick Respons og gir deg nettopp det – rask informasjon der og da.

En QR-kode fungerer slik:

Du laster ned en gratis app (QR Reader) på mobiltelefonen din. Når du åpner appen, kan du, ved å holde telefonen foran QR-koden, skanne den kvadratiske koden innenfor en ramme som dukker opp på skjermen din. Og vips så får du informasjonen som er knyttet til denne spesifikke koden.

I Poesiparkens tilfelle får du altså lest opp diktet og litt ekstra informasjon om installasjonen du står foran. Det er såre enkelt, og veldig moro!

QR-kodene identifiseres via de tre like hjørnene som alltid er til stede. Når en QR-leser ser disse tre feltene, tolkes resten av innholdet innenfor firkanten. Du kan lese mer om hvordan innholdet er kodet på Wikipedia-siden for QR-koder.

Og du kan lage dine egne QR-koder hvis du trenger det.

Kommentarer til denne saken