Pølsespisernes grå eminenser

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Sju distingverte herrer er samlet til årsmøte på Gjestgiveriet i Havna.

DEL

Det hysjes høytidelig når formannen tar ordet, og vi tenker i vårt stille sinn: Kaller denne knusktørre forsamlingen seg virkelig PølsePatriotene?

Men vi er godt oppdratt. Sitter stille og ønskes velkommen som verdenspressen. Her sitter pensjonerte direktører, en tidligere TV-kjendis, høyesterettsadvokat og etterretningssjef. Etiketten er upåklagelig. Vi får hilsen fra PølsePatriot Ludvig Eikaas, som har havnet på pleiehjem, samt en beretning for pølseåret 2006.

Engasjementet løftes et hakk når vert og tidligere restaurantdirektør ved Hotel Continental, Einar Wang, kan fortelle at han er i gang med et nytt parti PølseAkevitt.

En akevitt som har i seg krydder fra Leiv Vidar-pølser.

Vi får kikke på etiketten fra forrige parti. Med to dansende pølser i Ludvig Eikaas penn, og leser: PølseAkevitten kjennetegnes dessuten ved lav svelgemotstand, noe som medfører at flasken kan virke udrøy.

Det nikkes samtykkende rundt bordet når formann Øystein Øystå erklærer: Einar Wang tar seg av gaukingen.

To nye medlemmer blir foreslått. En pianist og en lege.

- Geir Henning Braaten har spilt inn alle mine klaververk på cd, så jeg stemmer for, sier tidligere høyesterettsadvokat og komponist, Oddvar Kvam.

- Og vi trenger en lege, repliserer Oskar Kvåle, selv pensjonert vetrinær, med et blikk utover forsamlingen.

På restaurantkjøkkenet har Arne Vidar, sjef for Leiv Vidar pølsemakeri på Hønefoss, kommet med selve hovedpersonene: Ni sorter pølser.

Nå tilberedes de, to typer wiener i vann og resten på grillen.

- Denne gang har vi med oss flere overraskelser. To typer grillpølser som vi har laget spesielt til Rolling Stones konserten på Valle Hovin i sommer. De skal serveres med et brød med soltørkede tomater og basilikum fra Åpent Bakeri, samt to dipper. To andre er såkalte brassepølser fra Egil Johannessen i Larvik.

Skjemaer deles ut til PølsePatriotene. Hvilke pølsesort, poengsum og kommentar skal fylles ut.

Det tygges og smakes. Forsamlingen blir himmelfallen når jeg spør om de ikke spytter, som ved vinsmaking.

- En pølse skal sprute av fett vet du, lyder det over bordet.

PølsePatriotene er tydelige på hva de mener om magre pølser og pølser av fjørfe.

Vi har også fått pølse på tallerkenen. Vi savner tilbehør og synes skallet er litt seigt på wieneren. Mens tidligere etterretningssjef og politimester, Svein Urdal sverger til wiener. Og akevitt.

- Vil du ikke ha et glass? Jeg kan skrive dispensasjon, tilbyr han prompte.

Oddvar Kvam reiser seg og forteller om pølsa som kom til himmelen. Der møtte han Maria. «Hadde det ikke vært for den lille hyssingen i enden, kunne jeg sverge på at du var Den Hellige Ånd», sa hun.

Praten begynner å overdøve pølsesmakingen. Når Arne Vidar kommer inn med Rock´n Roll-pølsene står stemningen i taket.

Svein Urdal vil vite hvorfor Kjell Arnljot Wig alltid fikk intervjue Kong Olav for NRK.

- Vi ble ganske godt kjent under signingsferden. Jeg var litt mer formelt kledd enn de andre pressefolkene, så de trodde vel jeg var en hoffmarskalk, humrer Wig.

Selv konservative PølsePatrioter har sansen for rock´n roll når det kommer fra Leiv Vidar.

Enda mer sans har de nok for akevitt og gode historier. Og rett før pølse sju går lyset. Bokstavelig talt. Flere stearinlys kommer, og nå forteller den munnrappe reporteren Kjell Arnljot Wig om den gang han fikk en suite i Bangkok oppkalt etter Kong Olav.

- Venner, det er bare ni pølser denne gang. Vi er igjennom ildprøven, forkynner formann Øystå etter sambapølser i mørket.

Einar Wangs sønn Eivind, står for det lokale innslaget. Han jobber for Egil Johannessen, og kan fortelle om den foreldreløse unggutten som 16 år gammel dro til Brasil der han etter hvert grunnla åtte slakterier og fikk seksten tusen ansatte.

- Brassepølsene er laget på hans resept fra Brasil. De består av rent svinekjøtt med bare fire prosent fett. Egil Johannessen produserer dem hos Skjeggerød i Sandefjord til privat forbruk, forteller han.

- Vi må vel bare konstatere at i Norge er brassespark mer kjent enn brassepølser, kommenterer Oddvar Kvam.

Lyset er kommet tilbake. Arne Vidar og Lars Rustad fra Hønefoss dukker ut fra kjøkkenet. Og forteller at de setter stor pris på PølsePatriotene. Det er ikke alle som får personlig service av sjefen sjøl.

Da reiser Kjell Arnljot Wig seg.

- Arne Vidar er her talende for sine pølser. Så er hans lidenskap fluefiske. Et sinnsykt foretag, slår han fast, før han går over til å fortelle en historie om Churchills far Randolf. Som var beryktet for sine harske replikker (uten sammenligning for øvrig).

Churchill senior spør Englands statsminister Benjamin Disraeli hvorfor han er så betatt av sin kone, som gikk for å være direkte stygg. «Det er hennes takknemlighet som gjør det», svarte statsministeren.

Her vender Wig seg mot Wang.

- Og takknemlighet må vi bare vende mot deg, som har viet ditt liv til å tjene andre, som det står i Evangeliet.

Einar Wang humrer. Han har bedt PølsePatriotene på kaffe avec.

Formannen har ordet. I alle fall nesten. Pølsesmak og akevitt har virkelig løsnet på tungebåndene. Det er tid for kåseri.

I fjor holdt Svein Urdal kåseri om pølsenes betydning for lov og orden innen Schengen. Før det stilte arkeolog Kock Johansen spørsmål om hvorfor man gravde opp vikingskip og skatter, men aldri en eneste pølse?

Øystein Øystå har tatt en titt hvor vanlig det er å bruke pølse som metafor?

Ved pølsevev i ordboken står det: Se tøys. Og formannen i PølsePatriotene mener at forskjellen på pølser og politikk, er at pølsene er gode, og derfor å foretrekke.

- I Norge selges det 10.000 pølser i timen. Skål for alle pølsene i verden, avslutter Øystå. Med det heves taffelet, og vi drister oss til å stille spørsmålet vi har sittet og tenkt på hele tiden: Hvorfor akkurat pølser?

Først virker det som om ingen har hørt spørsmålet. Men så oppfatter jeg stikkord som: symbol, godt, lettvint, sosialt.

Kjell Arnljot Wig tar som den gamle revolverjournalisten han var, lompa fra munnen:

- Pølser er den ideelle møteplass. Men det er helt umulig å forklare for en kvinne.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags