I helga ble musikalen Håkon Håkonsson satt opp for første gang på Oseberg kulturhus i Tønsberg.

To av hovedrolleinnehaverne kommer fra Larvik – og de tror definitivt det hadde vært mulig å få til noe lignende i hjembyen.

– Dette gikk veldig fint. Det var deilig å få vist dette til publikum etter å ha jobba hardt hele uka. Dette var en skikkelig arbeidsseier, sa en fornøyd Anders Gjønnes etter premieren på musikalen Håkon Håkonsson i Tønsberg lørdag kveld.

Tok seg noen friheter

Forestillingen ble spilt til sammen tre ganger i løpet av helga, og nyvinningen gikk for rundt tre fjerdedelers full sal lørdag. Stykket er bygget opp rundt fortellingen om Håkon Håkonsson, som ble en av Norges viktigste konger, og striden mellom baglerne og birkebeinerne, som er avgjørende i historien om landets eldste by, Tønsberg.

Håkonsson blir i musikalen framstilt som noe av en tidlig humanist og idealist, og avviker nok noe fra faktiske historiske forhold. Det synes ikke Gjønnes, som opprinnelig kommer fra Tjølling, gjør så mye.

– Jeg har fått lov til å være med å skape denne rollefiguren, og det har vært moro. Jeg føler jeg har fått lov til å gi ham liv og gjøre ham interessant sier han, og legger til.

– Håkonsson var en klok konge og en kløktig statsmann, fullt på høyde med andre, store europeiske konger.

Godt mottatt

Liv Neslowe, også hun fra Larvik, spilte rollen som Håkonssons kone Margrete Skulesdatter.

– Det har vært fantastisk å jobbe med dette. Det er gøy at noen tør å sette opp noe sånt, sier Neslowe, som var glad for gode mottakelsen stykket fikk i Tønsberg.

– Responsen fra publikum var kjempefin. Det var godt å endelig få vist dette fram.

Tror på Larvik

I Larvik har det ikke vært noe historisk spel siden Herregårdsspillet ble lagt ned i 2008. De to skuespillerne har tro på at sjangeren kan få sin renessanse i Bøkebyen.

– Jeg tror absolutt at det er mulig å få til noe lignende i Larvik, sier Gjønnes.

– Alt en trenger er noen ildsjeler med driv. Da vil det gå, sier Neslowe.