Samler landets Zappa-frelste

Klare: Arve Carlsen, Erik Trøim og Kjeld-Willy Hansen er klare for sin andre Zappa-festival på Bølgen. Det tror de resten av Norge er også. (Foto: Nils-Erik Kvamme)

Klare: Arve Carlsen, Erik Trøim og Kjeld-Willy Hansen er klare for sin andre Zappa-festival på Bølgen. Det tror de resten av Norge er også. (Foto: Nils-Erik Kvamme)

Artikkelen er over 6 år gammel

Zappafestivalen er kommet for å bli. «The yellow snow Festival» finner sted i Bølgen 4.-og 5. februar 2011.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

De sitrer av forventning og snubler i hverandres entusiasme når de beskriver den kommende Zappafestivalen vel to måneder fram i tid. Bildene og erfaringene fra fjorårets debutfestival rundt musikkikonet Frank Zappa, er brent inn på netthinnen for evig og alltid.

– Vi ble gledeligoverrasket over oppmøtet i fjor. Og flesteparten av festivaldeltakerne kom fra alle andre steder enn Larvik. Vi var og er fortsatt den eneste festivalen i sitt slag her i Norge. Det må vi utnytte til fulle, sier Erik Trøim.

Gitaristen i «Hot Club de Norvege», Jon Larsen, har fomlet med tanker om en tilsvarende festival i Oslo. Tanken er nå droppet. Til fordel for Larvik.

– Nå satser han sammen med oss i Larvik. Og hvilket felt vi har med oss! skryter Kjeld-Willy Hansen:

– Et Zappaband fra Spania , Caballero Reynaldo and The Grand Kazoo, som spiller Zappa-musikk akustisk i køntriinspirert innpakning. «Bongo Fury» fra broderlandet Sverige og The Dino Storage. Sistnevnte de samme som i fjor. Og det hele toppes med glitrende stuntinnslag fra konferansier Jono El Grande, sier Hansen.

Æresborger Ingvar Ambjørnsen har også en rockefot innenfor Zappa-sfæren, og har meldt sin ankomst til hjembyen.

– Vi legger inn en samtale rundt musikalske preferanser i bøkene hanse, og det som få vet er at han i sin tid har skrevet et essay om Frank Zappa. Det trykker vi naturligvis opp igjen, legger Hansen til.

Dette betyr at mye allerede er i boks, men fortsatt må avsløringer om planlagte påfunn holdes skjult siden avtaler ikke er bekreftet.

Det som likevel tåler dagens lys, er at festivalarrangøren ønsker å dedikere hele festivalen til avdøde æresborger Arne Nordheim.

– Ikke alle vet at Arne Nordheim og Frank Zappa hadde gjensidig stor respekt for hverandre. Derfor ønsker vi å hedre Nordheim på denne måten, sier de tre.

– Vi kan vel avsløre at Musikkskolens storband er i ferd med å øve inn Zappa-låter, sier Arve Karlsen som selv sverger til den lokale forankringen festivalen må bygge på.

– Ikke minst ungdommen. Zappa har ennå et grep om ungdomskulturen, og det gleder oss, sier Karlsen.

De store festivalenes tid kan være forbi. Nisjefestivalene vil i større grad få fotfeste rundt i det ganske land. Zappafestivalen i Larvik kan nå en gruppe mennesker som tørster etter Zappa-inspirert musikk.

– Dette blir en smalere festival som treffer nerdene. Og vi syns det er ålreit at dette er ting som bare skjer her hos oss. I Bølgen i Larvik. Festivalpass med billig overnatting er allerede ordnet, sier Trøim og understreker:

– Selv om Zappa laget avansert samtidsmusikk, kan vi love at vi legger oss ikke på Zappas smaleste spor. Vi vil fange de mest catchy, melodiøse og rockete siden hans, lover Trøim.

400 mennesker dukket som sagt opp på festivalen i fjor. Arrangørene håper på flere, men ikke for mange.

– Denne festivalen har «no commersial potensial», sier Hansen og sitater festivalens hovedperson.

– Og «we’re not in it for the money», fortsetter Karlsen stadig siterende perfeksjonisten og satirikeren Zappa.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags