Hvalfangstkveld på Sjøfartsmuseet

Artikkelen er over 1 år gammel

Melsom er et kjent navn knyttet til hvalfangsthistorien, og mer om det kan du høre på Sjøfartsmuseet torsdag kveld.

DEL

«Melsom & Melsom og hvalfangsten» er tittelen når Erling Melsom forteller en historie for dem som husker, eller de som vil lære om hvalfangsten.

I år er det 100 år siden Melsom & Melsom ble stiftet i Larvik. Disponentselskapet skulle bli en betydelig arbeidsgiver i Vestfold, og få stor betydning for hvalfangstindustrien.

1920- og 1930-årene var vanskelige, med stor arbeidsløshet og dårlige tider for tradisjonell rederivirksomhet. Men dette skulle komme til å forandre seg innenfor en nisje med betydelig potensial – nemlig hvalfangsten.

I 1919 stiftet de to søskenbarna H.G. Melsom og Magnus E. Melsom firmaet Melsom & Melsom. De valgte å satse på revolusjonerende ny og dristig fangstteknologi, som opphalingsslipp for hval akterut på kokeriene.

Kokeriene Lancing og N.T. Nielsen-Alonso la grunnlaget for flere hundre arbeidsplasser, og var også viktig for at den tradisjonsrike næringen kunne fortsette med utgangspunkt i Larvik. Den nye fangstformen effektiviserte og forandret hvalfangsten for alltid.

Torsdag kommer Erling Melsom til Sjøfartsmuseet for å fortelle historien om Melsom & Melsom.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags