Hanne Krogh har fenget en nasjon et helt liv med sin sang. I går blomstret hun som historieforteller, og overlot de musikalske høydepunktene til sine tre tenorer.

Jeg bøyer meg i støvet for Hanne Kroghs historietime om havets betydning for kystlandet Norge. En reise gjennom havlandet, tilbake til sine egne røtter på Haugalandet, til sin morfars kamp mot tyskerne og etter krigen hans bitterhet mot den norske stat over behandlingen av krigsseilerne. Hennes vakre fortelling om møtet mellom mor og far og deres vanskelig vei gjennom livet. Alt så ærlig, så nært og rørende at man kunne høre den berømte knappenåla falle i fullsatte Bølgen.

Så får du ha meg unnskyldt Hanne Krogh, at det var de tre medbrakte tenorene som stjal de magiske musikalske tonene. Og hvilken hitparade det ble. «Nessum Dorma», «O sole mio», «The Water is wide», «Danny Boy», «New York, New York», «You’ll never walk alone», «The Anthem», en liten hyllest til poesiparkens far, Louis Jacoby og Svaberg, til Hanne Krogh satte punktum med Erik Byes udødelige «Vår beste dag».

Ifølge Hanne Kroghs produsent og ektemann, Trygve Sundbø, står tenorer både fra Sverige og Danmark i kø for å bli med landets blideste og beste historieforteller. Det er bare å holde krampaktig på tre av Nordens alle beste, og la dem slippe til med hele sviskerepertoaret så ståpelsen kan blomstre hvor enn de måtte fare.

Hanne Krogh trives best når hun får det som hun vil. Det hun er god på, er det ikke så mange andre som er like gode på, sier den samme ektemann.

Og hun er best når hun får et konsept som er så nært, nakent og ærlig som dette. Ikke krampaktige sommerlige krumspring, men veldig «nedpå» både gjennom musikken og historiene.

Et praktfullt band må nevnes, og ikke minst vårt eget Tunklang som står som bautaer både gjennom operasvisker og viseskatter.

Hanne Krogh har lenge hatt et ønske om å spille i Bølgen og i det hun kaller poesibyen Larvik. Det var mange som «kom hjem» gjennom Hanne Kroghs musikkvalg i går.

Sommershowet: «Ta meg til havet» i Bølgen.

Med: Hanne Krogh, Thomas Ruud, Marius Roth Christensen og Jan Erik Fillan.

Musikere: Stein Austrud, Tarjei Nysted og Kunt Ingolf Brenna.

Kor: Tunklang Vokalensemble

Teknisk utforming: Nils Lund

Produsent: Trygve Sundbø.