Gå til sidens hovedinnhold

Spennende kulturkrasj på Kurth

Artikkelen er over 20 år gammel

Saksofoner, Handel og Bach. Dissonerende allerede på papiret, men slett ikke verst likevel. Stor musikk tåler nemlig det meste, også når instrumentet musikken blir spilt på først kom til 100 år senere.

Det var tilfelle også da Riga Saxophone Quartet fra Latvia gjestet Musikkens Venner og Larvik Musikklubb på Kafé Kurth i går kveld. Den helt store opplevelsen uteble riktignok, selv om svært talentfulle musikere gjorde en respektfull jobb.

Saksofonen er i seg selv et mangfoldig instrument som evner å favne over et stort klangregister på tross av at det har vært et stebarn i klassisk genre. Derfor fikk de gamle barokkmesteres verker en ny og spennende dimensjon i går kveld, og det ble hørbart. Nok manglet det mye i musikalsk dybde, noe som gjorde opplevelsen totalt noe tam, men samtidig spennende i sin kuriositet.

De fire unge musikerne trakterte sopransaksofon, altsaksofon, tenorsaksofon og barytonsaksofon på en talentfull og teknisk dyktig måte, selv om det heller ikke her ble den helt store opplevelsen.

Tross kvalifisert spill manglet det mye i spenst i både instrumentbehandling og tolkning, og vi satt igjen med følelsen av at det kuriøse tolkningseksperimentet kunne gitt oss mer. Også i den kontrastskapende delen av konserten med ny musikk for saksofon, hvor spensten og variasjonen heller ikke var helt på høyden.

God og spennende konsert var det allikevel på Kafé Kurth i går, og et nytt bevis på at to dyktige konsertarrangører tør å gå nye veier.