Alle de om lag 150 besøkende i Steinbrakka torsdag kveld kunne enes om en konklusjon da konserten ble avsluttet med stående applaus; heldigvis er det flere muligheter til å oppleve disse svært dyktige musikerne denne helga.

Den første konserten var preget av et særdeles bredspektret repertoar. Som alltid er det Arve Tellefsen som står sentralt, men som alltid har han med seg et knippe av våre aller beste musikere og sangere. Torsdag lot publikum seg tydelig imponere av dem alle; Per Arne Glorvigen (bandoneon), Ann- Helen Moen (sopran), Sveinung Bjelland (klaver) og Atle Sponberg (fiolin).

Ble lært opp av sitt forbilde

 

Tango er ikke det som har preget Kammermusikk i Stavern mest disse 23 årene. Men i Steinbrakka preget spesielt Per Arne Glorvigen og Atle Sponberg konserten med sine fargelagte tangoframføringer. De to har holdt sammen siden 1991, da Glorvigen gjorde Sponbergs Tango for 3 til en kvartett.

Sommer intervju med Arve Tellefsen

Framføringene av musikk signert Astor Piazzolla var både kjærlig lidenskapelige og pågående aggressive. I avslutningsnummeret «Oblivion» deltok også Arve Tellefsen og sopranen Ann-Helen Moen. Sveinung Bjelland ledsaget dem alle med virtuost klaverspill.

 

Det som gjør Kammermusikk i Stavern så spennende, er kombinasjonen av musikalsk bredde og uhøytidelig framtoning på scenen. På denne måten gjøres musikken enda mer tilgjengelig for publikum.

Vakre tolkninger

Konserten ble innledet med en svært vakker tolkning av «Bruremarsj fra Sørfold» og fortsatte med en svært nydelig framføring fra Geir Tveitts «Jonsokkvelden» med Ann-Helen Moens nydelige lyriske sopran. Sveinung Bjelland tolket så «Vær no velkomen med æra» fra Tveitts «Hundre hardingtonar».

Ole Bull ville bli verdens beste fiolinist og spilte tilig mange av de svært krevende fiolinkomposisjonene. På sine eldre dager engasjerte han seg for norske folketoner. Myllarguten (Torgeir Augundsson), vår kanskje mest kjente hardingfelespiller, sa at Ole Bull var en fremragende fiolinist, men at han ikke hadde helt taket på folkemusikk-spilling. Akkurat det samme sier Knut Buen om meg, sa Arve Tellefsen før han framførte «Seterjentens søndag». Etter pause spilte Arve Tellefsen «It ain’t necessarily so» fra «Porgy and Bess» og den akrobatiske «Banjo and fiddle» (med innlagt knebøy!).

Fra vaffelfest til sommerhappening

 

Kveldens aller vakreste var Ann-Helen Moen og Sveinung Bjellands tolkning av Richard Strauss’ morgengave til sin kone, «Morgen».

Fortsetter

Kammermusikk i Stavern fortsetter fredag kveld med de samme musikerne, samt Torkjell Berulfsen, i»Musikk mat og vin» på Wassilioff (utsolgt). Lørdag er den store kirkekonserten i Fredriksvern kirke. Der deltar også den særdeles vakkert syngende guttesopranen, Aksel Rykkvin. Søndag er det soloppgangskonsert ved Minnehallen kl. 04, mens festivalen avsluttes med gratiskonsert utenfor Kommandantboligen. Der deltar elever fra Kammermusikkens sommerkurs.