Gå til sidens hovedinnhold

Suksess for Stavernfestivalen

Artikkelen er over 15 år gammel

Når det er snakk om utearrangement i Norge blir det rom regel suksess når arrangøren har værgudene på sin side. I Stavern var det nok ikke bare det som skapte årets fantastiske festival. Les ØP Netts kommentar. (Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene.)

Fredag ble det anslått til nærmere 8.000 besøkende i Skråvika. Lørdag anslo politiet at bortimot 10.000 var innenfor portene.

Det de fikk med seg var rett og slett en strålende festival. Været gjorde naturlig nok sitt til at folk trivdes og til at stemningen var så god som den var. Likevel var det mer enn det. Ikke minst svært god organisering, godt fokus på sikkerhet og fasiliteter for publikum, og ikke minst et meget godt sammensatt lag av artister.

Fredag dro Iskra i gang det hele med øredøvende heavy rock, og så gikk det slag i slag. Vamp samlet opptil flere generasjoner foran scenen, og viste at de holder stand med sin stemningsskapende musikk, og Elvira Nikolaisen roet det hele ennå litt mer ned med vakker sang og nydelige låter. Idyllen «ødela» Kaizera Orchestra med sitt forrykende avslutningsshow, hvor de virkelig viste at de er et av landets absolutt beste live-band. Før det hadde Pogo Pops gjort comeback etter 10 år. Et «scoop» for Stavernfestivalen det også.

Lørdag strømmet folk til i enda større strømmer enn dagen før. Først for å høre Bellmann og Vidar Vang og etter hvert Karpe Diem, før populære Marit Larsen entret scenen. Så var det jentenes tur en stund med Marte Wolff og Maria Mena, før Clawfinger fikk stemningen i taket med mer desibel enn noensinne under festivalen, og forberedte til aftenens høydepunkt. Da DumDum Boys entret scenen var stemningen til klimaks på festivalen, og ga den en fortjenstfull avslutning på topp nivå.

Politifolk vi snakket med skrøt av både arrangører og av publikum. En de pågripelser på grunn av besittelse av narkotika, men lite i forhold til antall besøkende. Ingen skader var å rapportere lørdag kveld, og ingen overgrep. Trolig var gode sikkerhetsrutiner og god kontroll fra arrangørens side årsaken til det.

God service var det også fra over 400 frivillige hjelpere og fra de ansatte i Stavernfestivalen. Begrepet «Festival-buddy» var nytt for oss, og besto av smilende t-skjorte-kledte hjelpere som så etter at alle hadde det bra. Veldig bra.

Så går årets Stavernfestival til historien utvilsomt som den beste så langt. Utvilsomt god reklame for byen og distriktet, og et flott bevis på at det går å få til store og flotte ting også her. Stavernfestivalen er i ferd med å befeste sin stilling blant de store festivalene i landet. En vel fortjent plass.

Honnør og takk til Roger Albin og hans driftige medarrangører. Vi gleder oss til festivalen neste år. Dette var skikkelig bra!

Bjørn-Tore Sandbrekkene

Les ØPs beskrivelse av festivalen fredag.

Et par tonn stemning, et dusin opplagte artister og oppimot ni tusen festivalgjengere. Legg til et tjuetalls varmegrader og du får drømmeoppskriften på en festivaldag. Slik var det i Skråvika i går.

Stemning. Et nokså oppbrukt ord i mediasammenheng. Men det finnes ikke noe mer passende ord i det norske språk til å oppsummere gårsdagens pangstart på Stavernfestivalen. Alt som kunne krype og gå fra 1-70 år fikk oppleve, og bidro til, en festivalopplevelse av de sjeldne.

Tønsbergsbandet Iskra hadde vunnet en opptreden på festivalen under «Festivalslag 06», og fikk æren av å åpne dagen. Videre fulgte Larviks unge, talentfulle rapstjerne, Sirius.

De store folkemassene kom veltende inn allerede litt over klokken 17 i går, da dagens første «store» skulle spille - Vamp. Det alternative rockebandet skuffet ingen, heller ikke de unge.

- Jeg trodde det var litt sånn «mamma og pappa-band», men de var jo overraskende bra, ler Mille Flessum Raaholt.

Deretter gikk det slag i slag. Med det utrolig mangfoldet som er forbeholdt festivaler - både på scenen og blant publikum.

Fra en hardrock-hat-trick med Superfamily, Ricochets og Torch, via Elvira Nikolaisens søtpop-sanger ved pianoet, til 80-90-talls nostalgi med Pop Pops og en helt vill Kaizers Orchestra-avslutning.

- Vi koser oss sååå.

Marte Ingvildsdatter Jervan og Alaa Hamza står på forreste rad og nyter Elvira Nikolaisens perfekte festivalmusikk. Rundt dem står tusenvis og synger med, og på fjellet litt lenger bak myldrer det av folk.

- Nå kom jeg i skikkelig festivalstemning, nå når jeg hørte Elvira, sier Alaa.

- Og Superfamily var dødsbra. Jeg har ikke hørt så mye av de før, men de var midt i blinken som festivalband, legger Marte til.

Men når spørsmålet om hvem som blir fredagens høydepunkt kommer, er 18-åringene ikke i tvil:

- Kaizers! Helt klart!

- Det beste festivalbandet i Europa!

Men jentene sier seg ikke fornøyde med én dag i Skråvika. De har programmet klart også for i dag.

- Karpe Diem må vi få med oss. Jeg får så sommerfeeling av de gladrapperne, sier Marte til nikk fra Alaa.

- Og rett etter Karpe Diem spiller jo The Pioneers, som er gamle klassekamerater av meg. Så de skal jeg selvfølgelig støtte opp om, sier Marte.

- Åh, det er så mange. Det er så bra, ler de og ramser opp på fingrene.

- Marit Larsen, Maria Mena, Dum Dum Boys&

Men i likhet med de andre ni tusen festivalgjengerne, er ikke jentene i Skråvika kun for musikken. Været, venner, kjente, ukjente, fest, drikke og moro hører også med.

Og like moro skal det bli i dag, med glimrende værutsikter, nesten utsolgte festivalpass og, ja - fantastisk stemning.

Av: Anne Skalleberg Gjerde