På et stativ henger det opprinnelige veggkledet eller tapeten. Som ble funnet i et kott i andre etasje på Tollerodden. Det er atskillig dusere i fargene etter trehundre år.
– I anbudet til denne jobben skrev Peter Eggert at han regnet å bruke 120 minutter på én høyde, smiler Hilde Borgir, styreleder i Stiftelsen Tollerodden.
I rommet som kalles Arnt Kierulfs sengekammer i første etasje, er veggene kledd i det vi ville kalt en stormønstret tapet. Men det er altså et velurisert veggklede i tekstil, håndtrykket av Christiania Tapetmakeri på bakgrunn av originalen som ble funnet her.
– Vi har fått hjelp av NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) til å finne de riktige fargene og mønstrene på bakgrunn av veggkledet som vi også fant rester av i dette rommet, sier Hilde Borgir.
Peter Eggert er fra Berlin og har sin håndverkerutdanning derfra, men bor i Vestfold og har spesialisert seg på veggtrekking. Den siste store jobben han gjorde, var i Ladegården i Trondheim.
– Jeg var her i begynnelsen av mai for å se hvor skjeve veggene var og å lage en skisse for å se at veggkledet strakk til. Det kommer i lengder, ikke i ruller, sier han.
Han er glad for at Stiftelsen Tollerodden er nøye med å gjøre alt tidsriktig. De stifter ikke veggkledet, men bruker håndsmidde spikere.
– Barokken er annerledes i Norge enn i Tyskland, der den er i mur og mer prangende. Barokkmønstre i tre er levende og sjarmerende. Mer koselig, smiler den sympatiske håndverkeren, som har en utdanning man ikke kan få i Norge.
Peter Eggert kaller oppdraget i sengekammeret en kosejobb. Han er straks ferdig med å sy alle høydene sammen.
– Jeg kjenner hver eneste bredde i rommet nå, sier han med nåleputa på magen.
Hilde Borgir synes det er morsomt at Tollerodden får håndsydd veggklede i sengekammeret, i tillegg til taket som er konservert, og ildstedet som er satt i stand.
Ti år har det tatt fra de fant restene av veggkledet som antakelig ble produsert i Holland i 1726 til de har fått penger til å lage en replika.
– Det eneste vi mangler her nå, er en himmelseng fra 1720–30 tallet. Sengekammeret ble laget til kongebesøket i 1733. Da skulle han ligge her og ta imot gjester, forklarer hun.
Så hvis noen har en slik seng, eller de vil hjelpe til med å skaffe en, er det bare å melde ifra!