Les også: FAKTA: Gøteborgs Symfoniker

Når Göteborgs Symfoniker entrer scene på Bølgen lørdag, er det et helt spesielt øyeblikk for fløytisten i orkesteret

Håvard Lysebo er for første gang tilbake i fødebyen Larvik som profesjonell musiker.

Og hvis du lurer ... ja, han er sønn til musiker, dirigent og kulturskolerektor Odd Terje Lysebo.

– Det er på tide at jeg spiller i Bølgen, sier Håvard Lysebo (41) som så vidt har vært innom kulturbastionen på en av sine sjeldne hjemreiser.

– Jeg har vært på kino der, men aldri vært innom storsalen. Så jeg gleder meg ordentlig, sier Håvard som så vidt rekker hjemom i Kristian Fredriks vei før turen går videre til Kristiansand søndag.

Håvard Lysebo har vært fløytist i orkesteret som har blitt utnevnt til Sveriges nasjonal-orkester siden 1997, og gleder seg til å møte både publikum og familie.

– Det er sjelden jeg er hjemme. Kanskje et par ganger i året. Men mor og far kommer ofte den andre veien, legger Håvard til.

Og fader Odd Terje innrømmer at det prikker litt ekstra i dirigentnerva når sønnen sitter i orkesteret.

– Jeg er selvfølgelig inhabil når jeg uttaler meg om orkesteret og Håvard. Men dette er Norges mest profilerte orkester. Ingen er på flere verdensturneer enn Göteborgs Symfoniker, og ingen har spilt inn så mange plater som disse. Så liker du Oslo-Filharmonien, så er du nødt til å elske disse, slår Lysebo senior fast.

Og at sønnen Håvard trakterer tverrfløyta i det verdenskjente orkesteret, er han naturlig nok stolt av.

– Håvard begynte veldig tidlig med piano. Hver eneste morgen fra klokka seks satte han seg til. Det måtte foreldrene som lå rett under finne seg i, smiler Odd Terje av i dag.

– Han marsjerte til korpsmusikk fra han kunne gå. Det var vel heller ikke lett å slippe unna i mitt hjem, sier dirigenten.

Men etter sitt inntog i skolemusikken, ble det fløyte.

– Han valgte fløyte fordi den var så lett å bære. Men han tok ikke lett på øvingen. Han var nitid. Skal du bli skikkelig god holder det ikke med talent, sier Odd Terje som er nøye med å understreke at i det Lyseboske hjem var det kun oppbacking som gjaldt.

– Men Håvard ville noe med musikken, og det er hyggelig å konstatere at han lykkes, sier Odd Terje Lysebo.

Og for sønnen Håvard handler det om mer enn Göteborgs Symfonikerne om dagen. Han tar stadig turer til Bergen, ryktes det.

– Jeg har litt permisjon fra Göteborg i ny og ne for å spille med Bergen Filharmoniske Orkester. Så får vi se hvordan det ender, nøyer han seg med å si.

Men at det er et dyktig orkester som kommer til Larvik på lørdag, er alle enige om.

–Og vi har et flott program som vi reiser med, sier Håvard og lover både Mozarts pianokonsert nr. 27, Schuberts h-mollsymfoni og Berwalds «Overtyre til Estrella de Soria».

– Og vår første gjestedirigent dirigerer orkesteret fra pianoet. Christian Zacharias er en fremragende pianist og veldig inspirerende for oss andre, sier Håvard Lysebo.

Det er absolutt grunn til å sikre seg billett om du ennå ikke har rukket det.