Gå til sidens hovedinnhold

Tjølling-minner med spennvidde

Artikkelen er over 11 år gammel

Minner fra både vikingtid, krigstid og nær fortid fra hele Tjølling.

For første gang samlet og utgitt av det lokale historielaget.

Det har tatt halvannet år fra idé til ferdig resultat, men de fire i Tjølling historielags redaksjonskomité er svært fornøyde med det produktet de nå legger ut for salg.

- Det har blitt et kjempefint hefte! Navnet er vi veldig fornøyde med, bildet på omslaget er veldig fint og innholdet er også blitt bra.

Slik oppsummerer de fire komitémedlemmene sitt aller første nummer av «Tjølling-minner». Ruth Klokkerhaug, Berit Lund, Arild Lund og Svend Einar Hansen har jobbet fram en samling av historier og fortellinger fra de ulike Tjølling-bygdene.

- Det har vært viktig for oss å finne fram til historier fra alle kanter av Tjølling. Minner fra både Tjølling, Østre Halsen, Ula og Kjerringvik er tatt med i heftet, sier Svend Einar Hansen.

Tjølling historielag har aldri før gitt ut et slikt hefte, men håper at dette kan være starten på en tradisjon.

- Vi håper at vi nå kan få flere innspill, historier og bilder som vi kan bruke i kommende hefter. Det er en stigende interesse for lokalhistorie og Tjølling har lange røtter i historien. Det er mye historie å ta av til framtidige hefter, sier Berit Lund.

Den første utgaven av Tjølling-minner inneholder historier fra både fjern og nær fortid. Hele 18 kapitler med stor spennvidde har fått plass i heftet. En av historiene handler om polarhelten Hartvig Olsen fra Østre Halsen. Et annet kapittel tar for seg utgravningene på Kaupang, mens en tredje fortelling beskriver barndomstid på Tjølling prestegård på 30- og 40-tallet.

Det er nettopp på Tjølling prestegård at historielaget holder hus. Nå har de nettopp restaurert vognskjulet og klargjort det til både medlemsmøter og åpne møter.

- I morgen skal vi ha åpent møte her om rutebilens historie i Tjølling. Da håper vi også å få solgt noen eksemplarer av heftet vårt, reklamerer Hansen.

- Det er jo for eksempel en fantastisk meningsfull julegave, mye sunnere en konfekt, smiler Berit Lund.

Tjølling-minner fås foreløpig kjøpt ved å kontakte Tjølling historielag, men forhåpentlig kommer heftet også til å bli lagt ut for salg i bokhandlene i Larvik.

- Men vi anbefaler folk å være raskt ute, for vi har bare trykt opp 1.000 eksemplarer, smiler Hansen.