Denne julen blir Amund fra Helgeroa å se på TV nesten hver dag

Aktuell: Amund Sigurdssøn Karlsen kommer til Larvik bibliotek lørdag med et program om lyrikeren Gunvor Hofmo. Senere i høst er han aktuell i julekalenderen på TV Norgefoto: Per Albrigtsen

Aktuell: Amund Sigurdssøn Karlsen kommer til Larvik bibliotek lørdag med et program om lyrikeren Gunvor Hofmo. Senere i høst er han aktuell i julekalenderen på TV Norgefoto: Per Albrigtsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Visst skal Amund Sigurdssøn Karlsen fra Helgeroa lese lyrikk på Larvik bibliotek lørdag, men han dukker også opp i julekalenderen på TVNorge i desember.

DEL

For 10 år siden skrev vi om Amund fra Helgeroa som gikk ned 60 kilo og drømte om å bli skuespiller.

– Jeg er jo ikke akkurat smekker og grasiøs nå heller. En regissør kalte meg atypisk. En type som er interessant og som det ikke finnes så mange av. Det får jeg en del jobber på, forteller han i dag.

Litt tyngre enn sist vi pratet med han. Men skuespiller er Amund i dag. Selv om han utdannet seg til regissør.

Han jobber som skuespiller i Oslo og har erfaring fra flere teaterproduksjoner, spillefilm, NRK Radioteatret og flere TV-produksjoner, bl.a. «Kollektivet» (TV2), «Suksesskolen» (TV2) og den kommende julekalenderen på TVNorge julen 2017, «Jul i Blodfjell».

Valgte regi, ender på tv

– Jeg tok regiutdanning og det var tilfeldigheter som gjorde at jeg nå jobber som skuespiller. Men det er godt å vite at man har regien å falle tilbake på.

Og regiplaner har han liggende.

– Men akkurat nå går det i ett. Både på teater og tv, forteller han.

Denne høsten handler det mye om «Jul i Blodfjell» på TV Norge.

Les også: Mens vi venter på Amund

– Der har jeg vært heldig og har en karakter som er med i nesten alle episodene. Mer kan jeg vel ikke si. Det handler jo om at folk dør i hver episode, så det er taushetsbelagt, røper han.

Kjente skuespillere som Fridtjov Såheim, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Atle Antonsen, Lene Kongsvik Johansen, Jon Øigarden, Jakob Schøyen Andersen og Kevin Vågenes er med i «Jul i Blodfjell».

Spenningen for Amund nå er hva dette kan føre til.

– Det løsner litt med deltakelse i en tv-serie. Man blir sett og da skjer det plutselig mere. Man er jo litt underdog når man ikke har teaterhøyskolen, men jeg føler at jeg har opparbeidet meg litt respekt, og det er godt, smiler han.

Samtidigt jobber han nå med en pilot til et nytt tv-program.

– Men slike ting kan det fort hende at ikke blir noe av. Så vi får se.

Les også: Biblioteket er et av Larviks mest aktive kulturhus

Lyrikken i seg

Lørdag kommer han hjem til Larvik bibliotek med et lyrikkprogram der han presenterer Gunvor Hofmos verden.

De siste årene har han jobbet mye med lyrikkformidling og har laget en rekke forestillinger basert på tekstene til flere markante forfattere, både alene og sammen med musikere og andre skuespillere. Ved en rekke anledninger har han vært knyttet til Det Norske Teatret med sine lyrikkprogram.

– Jeg jobber mye med lyrikk og ahr vel laget 15 ulike forestillinger med lyrisk program. Sånn sett hadde jeg nok passet bedre som skuespiller for 50 år siden, ler han.

– Hos Hofmo er det ikke diktene eller formen som opptar meg, men selve sjelen hennes. Sjel nedtegnet i ord. hennes er fantastisk og veldig melankolsk, avslutter han og håper mange tar turen innom biblioteket denne helgen.

Hofmo er prisbelønt med en rekke høythengende priser og er regnet som en av de mest markante og betydningsfulle lyrikerne i Norge gjennom tidene. Hennes tekster formidler et mørke i menneske, en tomhet, en søken etter noe mer, og dunkle skisser av det vi kaller livet.

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags