Selv har han skrevet tre stykker. Den ene skal konkurrere om Ambjørnsen-prisen.

– Det begynte da jeg gikk i åttende klasse.

Andreas Bentzrød drar ut bok etter bok fra bibliotekshyllene på Brunla ungdomsskole.

– Har du forresten lest Jørn Lier Horst? spør han.

– Eller Ingvar Ambjørnsens «Pelle og Proffen»? Det er virkelig ungdomsklassikere. Jeg anbefaler dem til mine venner. Selv var det en bibliotekar som altså tipset meg om min første roman for to år siden. Unni Lindells «Honningfellen». Jeg slukte den. For et språk, det er så enkelt å lese. Hun skriver levende, du føler du puster i takt med hovedpersonen. Lindell er min store inspirasjon, og det har jeg fortalt henne

– Til Unni Lindell?

– Ja, jeg dro for å møte henne på en bokmesse. Vi snakket lenge sammen, hun er utrolig hyggelig. Siden har vi hatt kontakt via Unnis blogg.

Forrige lørdag presenterte forfatter Ingvar Ambjørnsen sitt bidrag til unge talent i hjemkommunen: Ambjørnsen prisen. En konkurranse for lokal ungdom med skrivekløe.

– Et bra initiativ, mener Andreas Bentzrød.

– Det er en flott måte for ungdom å vise seg frem på. Min oppfordring er som følger: sitter du hjemme og skriver men tør ikke vise det til noen? Få det ut. Denne konkurransen kan være et fint forum.

Selv kan tiendeklasseeleven sitte timesvis foran pc` en og gruble på krimgåter.

– Jeg blir dratt mot det. Og så er jeg ekstremt opptatt av språk. Min første bok skrev jeg som 13-åring. Den handler om en privatetterforsker her i Stavern. Willy Wang, heter han.

– Hvordan får du ideer?

– Å, de får jeg overalt. Når jeg leser avisa eller ser på tv. Ofte begynner mine historier med en voldsom start. Mye dramatikk. Det er nokså mørkt, det hele. Innimellom skriver jeg meg inn i et hjørne, da må jeg ta meg en pause et par dager så løsner det igjen.

Bentzrød sitter i år i den nasjonale Uprisens nominasjonskomite og har deltatt på flere skriverkurs i regi av Kulturskolen og Teater Ibsen.

– Der har vi hatt Jørn Lier Horst som lærer. Han har lest en av fortellingene mine.

– Hva var dommen?

– Det var bra, sa han, og tydelig at jeg var inspirert av Lindell. Jeg får inspirasjon fra andre forfattere, og så gjør jeg det til mitt eget. Som ung må man hente tips fra andre.

Bentzrød har vært i kontakt med flere forlag, blant dem Cappelen Damm.

– Vi var innom der i forbindelse med UPrisen. Jeg fikk prate med en av redaktørene og fikk flere gode råd. Blant annet oppfordret de meg til å sende inn en novelle til magasinet Signaler, hvor debutanter får vist seg frem.

– Er ungdom opptatt av litteratur?

– Folk er veldig kresne, svarer Andreas.

– Mange ting konkurrerer om deres oppmerksomhet. Dataspill, internett, Facebook. Spesielt gutter sakker akterut. Jeg vet ikke hvorfor. Selv liker jeg bøker. Å kunne forsvinne inn i en annen verden. Mitt ønsker er å jobbe med litteratur i en eller annen form. Som journalist, forfatter eller kanskje i et forlag.