Verdifullt Larvik-bilde under auksjonshammeren

Artikkelen er over 6 år gammel

Verdi: 120.000 kroner. I Larvik befinner det seg trolig et nesten identisk bilde. (Se begge bildene inne på artikkelen)

DEL

Bernt Lunds oljemaleri «Utsikt over Larvik», fra 1881, skal selges på høstauksjonen til Blomqvist Kunsthandel i Oslo. Bildet er imidlertid trolig kun ett av minst to utgaver.

Maleriet ble, ifølge Odd Bjerkes bok «Byen mellom elvene» fra 1996, malt på bestilling fra konsul Chr. Christiansen i 1881.

Motivet viser en storslagen utsikt over Larviksfjorden sett fra en den gang ubebygd del av Nanset. Bildet viser Gamle Kongevei i forgrunnen, og helt til høyre skimtes konsul Christensens store villa, øverst i Badeparken.

– Dette er et sjeldent tidlig prospekt av høy kvalitet. Bernt Lund var en av de dyktigste norske prospektmalerne, sier Gunnar Krogh-Hansen, senior kunstekspert hos Blomqvist Kunsthandel.

Krogh-Hansen sier at maleriet har en prisvurdering på mellom 100.000 og 120.000 kroner.

I Østlands-Postens arkiv befinner det seg imidlertid et foto av et tilsvarende maleri av samme kunstner, som skal ha vært i eie hos en Larvik-familie. Bildet er nesten identisk likt, men skiller seg fra bildet som nå skal auksjoneres bort på flere små detaljer.

Blant annet mangler konsul Christiansens villa her tårn, og bygningen er nærmest tildekket av store trær eller busker sett fra stedet der bildet er malt. Bildet har også flere andre detaljer som skiller bildene fra hverandre, men de inneholder også detaljer som viser at de er malt på samme tid.

– Dette var overraskende. Dette bildet kjenner jeg ikke til, sier Gunnar Krogh-Hansen til avisa.

– Trolig har han rett og slett malt to versjoner av bildet, sier han.

Bernt Lund, født i Våler i Hedmark, var norsk offiser, men mest kjent som maler og forfatter. Han var elev av Thomas Fearnley i årene 1838 til 1840, og studerte i årene 1844 til 1845 i Düsseldorf under påvirkning av Hans Gude.

Ved siden av sin offisersgjerning fortsatte han å dyrke landskapskunsten. Han forsøkte seg også som dikter, og vant stor popularitet med diktet Trysil-Knud 1861.

Bernt Lund var gift med portrettmaleren Hedevig Lund, og de to bodde i en periode på Sem i Vestfold.

Kjenner du noe til disse to bildene? Send oss gjerne en e-post med opplysninger til nettavisa@op.no

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags