Onsdag kveld var datteren min og jeg og så den andre premieren på den nye danseforestillingen til Studio Nille, Dråpen, i Bølgen Kulturhus. Denne forestillingen er en del av Vi350 – byjubileet og var en nydelig sammensatt danseforestilling med vakker og spennende koreografi, nydelig scenografi, kostymer og historiefortelling.

Studio Nille sin årlige danseforestilling er et resultat av meget hardt arbeid og stor innsats utført over en lang periode hvert år av godt over 500 danseelver, ansatte og ildsjeler som sammen skaper en forestilling både søsken, foreldre og besteforeldre av danseelvene får gleden av å overvære. Ikke minst er dette en danseforestilling alle andre kulturinteresserte som kjenner sin besøkelsestid får gleden av å kunne få med seg i starten av adventstiden. For dette er en stor forestilling produsert på amatørnivå, som innehar høy faglig og kunstnerisk kvalitet. Og nettopp dette er ikke hverdagskost rundt omkring i landets kommuner og mellomstore byer. En lokal danseskole som virkelig satser kruttet, både økonomisk og ressursmessig for å lage en produksjon på denne størrelsen som virkelig fenger sitt publikum.

Her kommer hjertesukket. Hvorfor er det ikke lenger av interesse for Østlands-Posten å lage en reportasje om denne årlige forestillingen? Det er i år første gang meg bekjent at ØP ikke har dukket opp på den første premieren og laget en ganske omfattende omtale med terningkast og gode beskrivelser. Det skal også sies at Studio Nille våger å satse i et tøft og ulendt terreng med tanke på korona, og i preproduksjon var det ikke gitt at dette ville la seg gjennomføre med tanke på smitteutvikling og eventuelle restriksjoner. Muligens rakk de det i grevens tid. I en utfordrende situasjon er det ikke bare en fin gest med en hederlig omtale for hardt arbeid utført av en ganske stor del av byens unge innbyggere, men også en god drahjelp økonomisk for å hjelpe på med billettsalget for de fire forekommende forestillingene. God omtale veier alltid tyngre enn egen markedsføring.

Da Bølgen åpnet dørene høsten 2009 var det en stor og etterlengtet åpning av et kulturhus, Larviks nye storstue, som fant sted. Jeg tror store deler av byen gledet seg, og det ble til de grader innfridd. Bølgen har de siste 12 årene vært et yndet sted for byens befolkning, om det har vært lokale arrangører som har laget innhold eller om det har vært profesjonelle aktører som har leid seg inn. I tillegg kan jeg jo legge til at vi brukte godt over 200 millioner kroner for å realisere kulturhuset vårt med sitt praktbygg og eksepsjonelle beliggenhet.

Jeg har ikke gjort et statistisk dypdykk, men jeg har en opplevelse av at iveren fra Østlands-Posten etter å anmelde, omtale og lage oppslag om de kulturelle begivenhetene som finner sted i Bølgen har vært ganske avtakende de fem siste årene. Kanskje lenger. Det kan og bør kanskje diskuteres hva lokalavisens oppgave bør være. Det skal selvfølgelig kunne forsvares økonomisk også for denne bedriften, men hva vil vi leserne ha?

Jeg tilhører en generasjon som «flyttet hjem igjen» for en god stund siden. Jeg ser at de som nå er 10–15 år yngre enn meg nå kommer tilbake og etablerer seg i hjembyen. Jobb, barnehage- og skolekrets er naturlig nok det viktigste, men en attraktiv kulturarena er også en viktig faktor. Det var også en av de store fanesakene da Bølgen ble realisert.

Jeg kjenner i hvert fall at jeg ønsker å lese mer om flere av de flotte arrangementene i Bølgen som skal finne sted, eller har funnet sted i form av omtaler. Selvfølgelig i tillegg til fine saker som Østlands-Posten allerede lager i dag med folk fra Larvik som lykkes her i Larvik, utenbys eller andre «gladsaker» om byens befolkning. Østlands-Posten er en viktig faktor for kjennskap og for fortsettelsen av merkevarebyggingen av Bølgen. Jeg håper at vi etter hvert, post korona, kan få litt mer oppmerksomhet rundt alt det flotte som skjer i Bølgen kulturhus.