Kulturhuset Bølgen har måttet betale prisen for en rekordvarm sommer. Publikum har sviktet kinoen, og Hanne Kroghs sommershow ble en nedtur sett i lys av fjorårets suksess.

– Folk har ikke ønsket å gå inn i mørket når kveldene er lyse og vakre, sier kulturhusleder Andreas Gilhuus og trøster seg med at andre kulturhus har opplevd tilsvarende publikumssvikt i sommer.

– Derfor kan vi ikke bare skylde på innholdet. Vi må «betale prisen» for det gode været, sier Gilhuus og lover langt mer aktivitet tilpasset sol, sommer og uteliv allerede neste år.

For sommershow blir det. Hva det blir er ennå ikke klart, men flere management har vært i kontakt med Gilhuus om å sette opp sommershow neste år.

For det som er sikkert, at det blir ikke et tredje gjensyn med Hanne Krogh og hennes tre tenorer.

– Hanne Krogh har banet vei for en årlig sommeroppsetning i Larvik, men nå ser vi etter nye artister som kan fylle Bølgen på samme måte, sier Gilhuus.

Rundt 3.000 mennesker kjøpte billett til årets show, det betyr litt over halvfulle saler på de totalt åtte forestillingene.

– Vi traff ganske nøyaktig på budsjett, men kan dessverre ikke vente oss samme overskudd som etter fjorårets suksess, sier Gilhuus.

Hvem som står på ønskelisten for neste sommer, har ikke Gilhuus tenkt nøye over ennå.

– Men det skal være kvalitet, det skal være ferskvare og showet skal ha musikk som basis, understreker han.

At det også må skje mer både i foajeen og på Bølgens uteområder, er han overbevist om.

– Vi vil at Bølgen skal være et levende hus hele året. Både ute og inne. Det skal være et sted å ta en kaffe eller en øl, høre på musikk, treffe folk og suge inn gode kulturopplevelser. I år har det nærmest vært sommerstengt hos oss. Det har bare vært tirsdagsjazzen som har lokket folk hit, sier Gilhuus som gleder seg stort til at den nye kafeen snart tar form og kan gi folk et sårt tiltrengt møtested hele året gjennom.

Han gleder seg også til høstens kulturopplevelser som nærmest står i kø fram mot jul.

– Vi har en trofast publikumsstab som kommer ofte. Cirkus Cirkör og Oslo-Filharmonien selger allerede bra, men vi håper også de fleste våger seg på noe nytt, sier Gilhuus og viser til programmet som dumpet ned i postkassene til hele distriktet på lørdag.

Nytt av året er 0gså plukk og miksrabatt-ordning.

– Vi lanserer en ny abonnementsordning. Du velger minst tre av forestillingene fra vår utvalgte abonnementsliste, og velger deretter hvor mange billetter du ønsker og hvor du vil sitte til hver av forestillingene. Abonnementet utløser 20 prosent rabatt, opplyser Gilhuus.

18. september startet høsten for alvor på Bølgen. Mikhael Paskalev er først ute, og Gilhuus lover en nærmest ferdig foajé til høststarten.

– Vi har laget et program litt i forhold til publikums ønsker. God bredde, noen smale tilbud, men hele veien er det kvalitet i bånn, sier Gilhuus.

– Alle vil finne noe her, men vi er selvfølgelig veldig spente på reaksjonene fra publikum.

Kinoen har også økt besøket betydelig etter en litt treg sommer.

– I fjor hadde vi publikumssuksessen «Kon -Tiki». I år har vi ikke vært i nærheten av noe tilsvarende, sier Gilhuus.

Men det er lys i tunnelen.

Søndag var det 700 kinobesøk. De aller fleste for å se «Mormor og de åtte ungene».

Sommeren er over.

Kulturhøsten kan begynne.