Når Bølgen feirer sine første fem år legger like godt Kringkastingsorkesteret sin månedlige radiokonsert til Larvik torsdag.

Torsdagslive og Kringkastingsorkesteret (KORK) blir med på å feire de første fem år for Kulturhuset Bølgen i Larvik.

– De har en direktesendt konsert i måneden. Alltid på en torsdag, så da tyvstarter vi feiringen av jubileet vårt med denne konserten, forteller kulturhusleder Andreas Gilhuus.

Ett av to norske verk denne kvelden er skrevet av Arne Nordheim, fra Larvik. «Nachruf» (nekrolog) fra Rendezvous for strykere er KORKs hilsen til en av Larviks store sønner.

Det andre norske verket er Johan Svendsens «Fiolinkonsert».

– Den unge Svendsen var en glimrende fiolinist, men valgte likevel å unngå bravurpassasjer og virtuoserier i sin fiolinkonsert. Den er først og fremst melodisk og sangbar. Et ganske lyst verk, og klangen av det norske ligger alltid bak, selv om konserten er skrevet i Paris, forteller orkesteret.

Til slutt kommer en av romantikkens store symfonier, skrevet av tsjekkeren Dvorák, som var hentet over til USA for å hjelpe dem å bygge opp sitt musikkliv. I stedet var det Amerika som inspirerte ham til en symfoni med tittel «Fra den nye verden».

– Vi kan høre inspirasjoner både fra spirituals og indiansk musikk, men som Svendsens musikk preges både av det tyske og det norske, er det møtet mellom det tsjekkiske og det amerikanske at vi finner kraften i denne symfonien.

En parallell til denne musikken har vi allerede i åpningsverket denne kvelden. «Liberty Fanfare» av John Williams, skrevet i 1986 for å feire 100-årsjubileet for Frihetsstatuen, som Dvorák, i likhet med alle immigrantene til USA kunne beskue ved innseilingen til New York.


Direkte på P2

Torsdagslive er direktesendte konserter som kombinerer musisering på høyt nivå med en ny og annerledes presentasjon av musikken.

– Vi gir deg musikk fra øverste klassiske hylle, intervjuer med solister, dirigenter og publikum. Med deling av publikums og lytternes opplevelser på sosiale medier, skaper vi en interaktiv konsert som bringer oss enda nærmere musikken, sier orkesteret.

Torsdag deler de fra Bølgen til hele landet.