- Jeg må innrømme at jeg foreløpig strever med låta til Larvik.

Han har skrevet sanger om Larvik tidligere. Ja visst. Powerballaden «Westfold» før intimkonsert på Sporet, slageren «Larvik fotball. Hei hå, hei hå». Men nå, før artistens mest ambsiøse kunstprosjekt noensinne, kommer ikke ordene, flyten eller melodien.

- Men noe dukker opp, som alltid. Helst innen mandag. Da har vi siste bandøvelse før turnestart.

- Er du stressa?

- Jeg er nok mer stresset over sangen jeg skal ha klar til sending på NRK P2 i morgen klokken 11.00. Det eneste jeg vet at den skal hete «Lykken er».

Egil Hegerberg drar seg i skjegget.

- Det er forresten en ting jeg har lurt på med Larvik.

- Ja?

- Hvorfor kaller man et fotballag Larvik Turn? Jeg forstår det ikke. Er det ikke fotball de spiller?

Egil Hegerberg er musiker, humorist, låtskriver og tv-fjes. Den driftige mannen har spilt i Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Black Debbath og Thulsa Doom. Mest kjent er Hegerberg for soloprosjektet Bare Egil Band som debuterte med skiva «Absolutt ikke bare Egil Band» i 1996. 15 år senere skyver Hegerberg ei uåpnet plate over kafébordet i Oslo sentrum: « Norge på kryss og tvers Vol. 1 - Lokal vinkling ».

- Volum to, spilles inn live under turneen. Dette er mitt mest omfattende arbeid i karrieren. Jeg skriver nye låter til samtlige tolv steder vi skal besøke. Dernest får publikum, i eksempelvis Larvik, stemme frem en coverlåt bandet fremfører for første gang under konserten. Tekst, ny eller gammel, arrangement, alt skal øves inn samme dag som konserten. I tillegg har du NRK.

- NRK?

- Ja. Hele turneen dokumenteres av NRK og vil sendes på tv senere i høst. Heldigvis liker jeg turnelivet. Fra låta klikker på plass, bandøvelsene, mine dyktige musikere, ja til og med turnebussen elsker jeg. Det kan vanskelig gå helt gærent.

25. august har Bare Egil Band turnestart i Åndalsnes på Norges vestkyst. Første september kommer galskapen til Bølgen. Der venter en begeistret salgs- og markedsansvarlig, Kamilla Krane Martens.

- Jeg var på konsert med Bare Egil Band i sommer. Det var fantastisk. For en kul fyr, vi er så glade for at Larvik er valgt ut som stoppested.

Konserten gir arrangørene uvant frihet.

- Dette er annen måte å jobbe med et arrangement på, enn normalen. Publikum kan allerede nå være med å bestemme hva bandet skal spille i Larvik, og jeg skal velge ut hva Egil skal ha på seg under konserten. Vi går får LHK-drakt og svettebånd.

Krane Martens forteller at Hegerberg har vært i Bølgen før.

- Han har hatt flere konserter i byen den seneste tiden. Her hos oss, på Pakkhuset, på Sporet, i Kjerringvik og sist ute på Sjøparken. Dessuten har mange blitt kjent med Egil gjennom hans opptredener som gjesteprogramleder i «Nytt på Nytt». At han med dette konseptet velger å være lokal, lage låter til den enkelte by, er et smart trekk.

Prosessen bak «Norge på kryss og tvers» har vært langdryg ifølge Egil Hegerberg .

- Det startet da jeg begynte å lage låter for Radiofront på P2 for fire år siden. Hver uke fikk jeg nytt tema til ny sang, etter hvert ble jeg ganske god. Da forstod jeg det.

- Forstod hva?

- At jeg lager bedre låter når jeg senker kravet til kvalitet. Tidligere har jeg forsøkt å være flink og smart, brukt mye tid på gode ideer. Så skriver jeg min største hit «Arne» på fem minutter. Om det er positiv vet jeg ikke, men sånn er situasjonen.

Dette året har artisten produsert seksti sanger. I snitt to hver uke. Slike som «Alle hjerters dag i Drammen», «Har du lyst til å jobbe i Hvaler Kommune» og «Hva skal vi gjøre med Askim?»

- Finner du et cathy refreng, er det meste av jobben gjort. Da er resten plankekjøring. Men refrenget må sitte. Jeg får mer og mer øvelse etter hvert, selv om arbeidsrytmen aldri blir fast.

Istedet har han med seg en sort notatbok i skinn og gitaren på ryggen.

- Jeg skriver ned tankene mine. Kommer jeg på en melodi tar jeg frem gitaren. Stort sett blir jeg ferdig i tide, men man må være villig til å gå på scenen med nummer som ikke har den beste kvaliteten. Det går fint for meg. Jeg er ingen gudbenådet sanger. Jeg synger helt greit, og lager koselige konserter for folk.

Første september blir det altså hygge med Bare Egil Band i Bølgens storsal.

- Jeg har et eget system på min datamaskin. En settlistegenerator. Alle låtene mine ligger der. I tillegg kategoriserer jeg ulike oppgaver til meg selv. Disse velger jeg blant når vi skriver sanger til byer vibesøker. I Larvik var oppgaven denne gang historien om et eldre ektepar. De skal bo i Tjølling.

- Opplever du nordmenn som patriotiske?

- Ikke mer enn andre. Men det ligger i oss. Kommer U2 til Norge og roper «Hello Oslo» går folk helt bananas. Jeg tror folk vil verdsette at jeg lager en unik sang om hvert enkelt sted. At noen utenfor kan se på stedet de bor med et forfriskende blikk.

Bare Egil gliser.

- Dere bør forresten regne med en enorm økning i kommunens markedsverdi.Jeg vil synge om Larvik på samtlige steder vi turneer. Mitt overslag viser at kommunen kan tjene mellom femti og hundre millioner på dette. Minst. Hæhæ.