Fredag kveld stilte de med fullt mannskap og med sin verdensberømte sjefsdirigent i front.

Responsen var spontane ovasjoner og langvarig stående applaus fra en bortimot fullsatt storsal.

Det er bare andre gang Oslo Filharmoniske orkester besøker Larvik. I fjor høst lot musikerne seg imponere av en særdeles entusiastisk og takknemlig publikum, og i år har orkesteret lovet at besøk i Larvik skal bli en årlig tradisjon. Det er det knapt noe annet sted i Norge som har fått til.

– Dette er utrolig bra. Det er tydelig at orkesteret trives her, og de har lovet å komme tilbake neste år også. De har til og med tatt oss med på råd når det gjelder hvilken musikk som skal settes på programmet, sa en stolt Bølgen-leder, Andreas Gilhuus til Østlands-Posten i pausen i konserten.

På podiet satt et veltrimmet orkester med mer enn 80 musikere, og med sin sjefsdirigent Jukka-Pekka Saraste ved roret. På programmet to av musikkhistoriens største og mest krevende verk, og med solide utfordringer til både musikere og tilhørere.

Benjamin Brittens «Symfoni for cello og orkester opus 68» er skrevet til mestercellisten Mstislav Rostropovich, og fikk sin uroppføring i 1964 i Moskva. Et krevende og intrikat verk med lyttemessige utfordringer og med et gigantisk puslespill av rytmikk, nyanser og intrikat teknikk. Denne gangen mesterlig framført av solist Daniel Müller-Schott.

Etter pause Franz Schuberts vakre og monumentale «Symfoni nr. 9, «Store C-dur»». Et verk med «himmelsk lengde» skal komponisten Robert Shumann ha sagt, og verket er virkelig en opplevelse i både variasjon og storslagenhet. I går mesterlig framført av Oslofilharmonien.

– Rett og slett en nydelig konsert. Litt annerledes musikk enn den klassiske vi er vant til, men utrolig flott. Det er fantastisk at vi nå kan få slike musikkopplevelser i Larvik. Det er viktig at Bølgen tar på seg oppgaven med å bringe slik musikk til Larvik, sa Finn Wellberg og Thor Gabrielsen, begge ivrige entusiaster for å få kunst av stor bredde til byen, til ØP.

– Nå håper vi bare inderlig at dette blir en fast tradisjon. Det fortjener byen, sa de to.

Andreas Gilhuus bedyret overfor ØP at avtaler om tradisjon var på plass, og at vi får høre orkesteret igjen.

– Neste år trolig med Ravels «Bolero» på programmet. Det blir utrolig bra, sa han entusiastisk.

Like entusiastisk var stemningen inne i salen. Usedvanlige dyktige musikere som fylte Bølgen ved vellyd, og publikum som visste å sette pris på det de fikk høre.

– Utrolig morsomt å komme til Larvik. Vi kommer snart tilbake, var kommentaren vi fikk høre fra flere av musikerne.