Jeg stiller meg i køen for de frivillige gratis, sa musiker Jon Larsen. Arrangørene har allerede bestemt seg.

Jon Larsen har gitt ut CD-er med flere av musikerne Zappa brukte både på turné og plater. Da han ble intervjuet av Kjeld-Willy Hansen, viste han stor begeistring for landets første Zappa-festival, som ble arrangert i Bølgen på lørdag.

– Det er en sult og en tørst etter Zappa-festival. Dette må dere gjøre igjen, oppfordret han.

Og de 400 «Zappagærningene» som kom fra hele landet - og utlandet - kan allarede glede seg til neste år.

– Ideene til hva vi kan gjøre neste år blomster allerede i natt til søndag, så det blir nok festival neste år også, sier Bård Jervan, styremedlem i Larvik musikkklubb, en av arrangørene.

– At vi fikk så god støtte fra Jon Larsen gjør oss trygge på at vi vil videreutvile dette konseptet. Det betyr mye å få med slike ressurspersoner.

Kjeld-Willy Hansen i Pojama People, Zappa fanklubben fra Larvik, er også overbevist om at dette kan bli en årlig festival.

– Jeg tror folk setter pris på miksen av folkeopplysning, mingling, musikk, quiz og platemesse. Vi tar i bruk hele Bølgen, slik man bør gjøre, sier han.

Petter Asbjørnsen (19) og Helene Hersdal (19) fra Larvik trakk ned gjennomsnittsalderen, men storkoste seg likevel.

– Jeg oppdaget Zappa for noen år siden. Han er virkelig stor og det er gøy at vi har en egen Zappa-festival i Larvik, sier Asbjørnsen.

– Jeg bare hang meg på, men liker musikken, sier venninnen Helene Hersdal.

Hun ble fascinert over at voksne mennesker fortsatt kan være så store fan.

– De går rundt med t-skjorter med Zappa, det er råbra.

Venneparet tror ikke noen av dagens band vil oppnå samme status som Zappa om 40 år.

– Nei, det er store sko å fylle.

Dave Owen har tatt turen fra Manchester sammen med kona. Det er hans første norgesbesøk.

– Jeg er stor Zappa-fan og kjenner til fanklubben fra Larvik. Jeg er imponert over at de får til en festival her. Jeg har ikke rukket å se så mye av Larvik, men jeg har en utrolig utsikt over fjorden, der jeg også har sett en ferje, sier engelskmannen.

En viktig del av festvvalen var platemessa i Blåboksen. Dit hadde hedmarkingen Håkon Busterud tatt med seg Zappa-samlingen sin av LPer, som er den største i Norge. Hundrevis av beundrere stakk innom for å se på samlingen hans.

– Hva er det mest spesielle du har?

– Noen plater som Zappa skulle ha gitt ut i 1977. Men på grunn av en krangel mellom to plateselskaper ble den aldri offentlig gitt ut, kun testpressa. Det finnes 15 komplette eksemplarer på kloden. De er ikke til salgs, understreker han.