Gå til sidens hovedinnhold

Vognskjulet skal fylles med historie

Artikkelen er over 3 år gammel

Tjøllings tingsted og kokegropene på Lunde er temaene når historieinteresserte møtes i vognskjulet hos Tjølling historielag tirsdag.

– Dette er det andre i tre samarbeidstemaer mellom Kaupangprosjektet og Tjølling Historielag, uttaler leder Wenche Hellum i Kaupangprosjektet i en pressemelding. Under forrige møte fylte man vognskjulet.

– Vi som bor i et nærmiljø fullt av gammel historie blir engasjert når det kommer fagfolk og forteller om den gang Kaupang og område rundt var et kraftsenter i Norge, understreker hun.

Allsidig høstprogram ved museet

Marie Ødegaard er arkeolog for kulturhistorisk museum i Oslo. En del av hennes utdannelse er basert på samlinger og tingsteder med deres territorium. Hvordan rettslandskaper i Viken i jernalder (vikingtid) og middelalder var organisert. Hun leverte sin PhD i 2015 og forsvarte den i oktober 2016. Doktorgrad-prosjektet hennes var en del av det internasjonale forskningsprosjektet The Assembly Project (2010-2013). Dette prosjektet tok for seg de første styringssystemene i Nord-Europa. Det la spesiell vekt på tingets rolle i skapelsen av kollektive identiteter og begynnende kongedømmer mellom 400 og 1500 e. Kr. Ut ifra hennes faglige kunnskap om den tiden vil hun gi oss innblikk hvordan tingorganisasjonen i Viken og middelalderens «Borgartingslagan» fungerte.

Les om Kaupang i Larvik A-Å

– I den forbindelse er det helt naturlig at også det store kokefeltet på gården Lunde kommer fram. Kokegropene er datert fra før Kristus til 600 e. Kr. Disse er naturlig å se i sammenheng med tingstedet. Det antas at det var så mange som opp mot tusen kokegroper der. Vi kommer også innom temaet, utviklingen av tingorganisasjonen på Østlandet generelt og dens forhold til tinget i Tjølling. Arkeolog Ødegaard mener også at det lå flere mindre ting rundt i Larvik og Sandefjord. Hun vil fremføre sine tanker om disse og Tjøllings kirkested, heter det i pressemeldingen.

800 kokegroper funnet i Tjølling

– Dette er et spennende tema som er med på å bidra til forståelse om hvordan dagens politikk og hvordan vårt samfunn har blitt til. Hellum håper at mange finner veien til et informativt møte på Tjøllingvollen til tirsdag. Kaffe og noe å bite i er selvfølgelig på plass mens diskusjonen pågår blant de fremmøtte. Vi legger også vekt på det sosiale, uttaler Edgar Skow fra Tjølling historielag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.