Hvordan kommer vi oss videre fra #metoo?

Andersen

Andersen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Drømmer for ei feministisk framtid.

DEL

MeningerHar vi klart å endre strukturene som ligger bak seksuell trakassering og seksuelle overgrep, eller har vi bare luket ut noen syndebukker?

Hvordan skal vi utjevne makten og øke respekten mellom menn og kvinner? Kjønnsroller har røtter dypt i samfunn og kultur. Skal vi røske dem opp med rota eller beskjære litt på våren, sånn rundt kvinnedagen? Ja, vi har fjernet noe ugress, men hva med røttene? Ligger de der under snøen?

Vi har kvinnelig statsminister og kvinnelig finansminister. Vi blir fortalt at kvinnekampen er over, at vi har oppnådd likestilling mellom kjønnene. Er det på tide å pakke ned slagordene? Hva er målene med kvinnekampen, og hvorfor feirer vi kvinnedagen?

Hva skal vi håpe på i 2018? Skal kvinner få litt mer makt? Noen flere lederposisjoner i næringslivet? Minke litt på lønnsgapet for typiske kvinneyrker? Ja, selvfølgelig skal vi det. Alle skritt på veien er viktige. Men hvor mange skritt må vi gå bakover i år? Hvilke kamper skal vi kjempe om igjen og om igjen i nye former?

Vi ser kvinnekampen når det diskuteres fødselstilbud, barsel, og foreldrepermisjon. Nå snakker helseministeren om at kvinner skal kunne skrives ut av sykehuset 6 timer etter fødsel. Jordmorforeningen mener liv kan gå tapt. Glem skrittene fremover, ta kampen om igjen!

Statistikken sier at det ikke lønner seg å være kvinne. Kvinner er en større utgift enn inntekt for samfunnet. Kvinner blir syke oftere enn menn. Kvinner har mensen. Kvinner føder barn. Har de klart å måle seg fram til den påstanden igjen, at det i kroner og ører egentlig er best å være mann? At det er enklere og mer lønnsomt å være mann? Hvilke uvurdelige egenskaper ved kvinner har blitt utelatt denne gangen? Hvem får nok en gang lov å definere kvinners verdi? Og hvordan er det på hjemmebane? Trenger man ikke å ta så mye ansvar hjemme hvis man er mann? Blir man hyllet opp i skyene hvis man lager middag og støvsuger når man er mann, mens du er dårlig mor og dårlig kone hvis du ikke gjør det? Men så kommer det statistikk på at fruktbarheten går ned i Norge. Aldri har det blitt født så få barn per kvinne som i 2017. Er det feil og? Kvinner har ambisjoner og søker  karriere og innflytelse og samfunnets etterspurte lønnsomhet. Det er faktisk ikke alle som vil eller kan få barn.

Kjenner du igjen kvinnekampen i utseendepresset? Hvor mye bør kvinner trene? Hvilken størrelse skal kvinner, kjærester og mammaer være? Eller er silikon, botox, trening, slankeoperasjoner og sminke bare for din egen del, fordi du føler deg bedre når du ser bra ut? Fordi du fortjener det? Det er ingen menn som krever det av deg. Ikke noe press fra samfunnet. Likes og hjerter og wow for at du har gått ned noen kilo og ser sååå bra ut. Hvordan var det igjen? Holder det med 20 likes for å bli glad i seg selv og kroppen sin, eller må det være over 100?

Eller hvordan var det. Hva er målene med kvinnekampen? Hva handler det egentlig om?

Ønsker vi å få tilgang på makt og ressurser i samfunnet ved å tilpasse oss en verden som menn i all hovedsak har bestemt rammene for? Hvordan hadde verden sett ut hvis det var kvinner som satte premissene for makt, status, lønn og helsetilbud? Hvordan hadde det sett ut hvis kvinner bestemte strukturene for kvinners liv og helse?

Hvordan hadde vi sett på seksuelle overgrep i en verden der kvinner hadde definisjonsmakten? Hvor mye bedre hjelp kunne overgrepsutsatte fått hvis de fikk bestemme tilbudet? Hva hadde vi kalt #MeToo varslerne i en slik verden? Helter? Sannhetsvitner? Rettferdighetsforkjempere? Kunne overgrepsutsatte endelig være trygge på at ingen ville beskylde dem for å selv har noe skyld i overgrepet? Når overgrepsutsatte og seksuelt trakasserte ikke lenger opplever skam, da har vi oppnådd noe stort da! Når seksuelle overgrep får like mye oppfølging som et beinbrudd, da har vi oppnådd noe stort. Da har vi tatt makten fra overgriper og gitt den til de utsatte.

Samfunnets strukturer er ikke satt en gang for alle. Vi trenger ikke å bare beskjære dem litt om våren. Vi kan drømme de store drømmene og finne de fantastiske løsningene om hvordan et rettferdig og omsorgsfullt samfunn kunne se ut, vi kan røske de gamle strukturene opp med rota.

Drøm om et samfunn der kvinner setter nye premissene for et likeverdig, rettferdig og omsorgsfullt samfunn.. Drøm stort kjære jenter, søstre, kvinner. Drøm stort kjære gutter, brødre, menn. Kjære menn som gjemmer følelsene sine, kjære gutter som viser følelsene sine. Kjære kvinner som ønsker karriere, og kvinner som vil være omsorgsgivere. Drøm om å være dere selv fullt ut i et samfunn som aksepterer dere og støtter deres drømmer. Så kan vi snakke om hvordan vi skal organisere samfunnet vårt. Gratulerer med kvinnedagen!

Artikkeltags