1. august skal skogbiolog Trude Myhre sette kursen fra Miljødepartementet i Oslo til Miljødirektoratet i Trondheim, til beins. Langturen har som mål å fokusere på skogvern, og Myhre bruker Kyststien mellom Stavern og Helgeroa til å trene på.
– Kyststien er et kjempefint sted å trene til turen, det er så vakkert. Jeg har gått her hver dag i en uke nå, forteller Myhre til ØP.
Skogbiologen bor i Andebu og synes det er fint å få litt sommerferie i Larvik samtidig som langturen for skogen planlegges.
Les også: – Når du kommer hit får du ikke bare et restaurantbesøk
Vil engasjere politikere
Planen er å være fremme i Trondheim 11. september, samme dag som stortingsvalget i Norge. Målet er å utfordre politikerne, og Myhre forteller at hun gjerne ønsker at noen politikere blir med på deler av turen for å snakke om hva deres parti vil gjøre for skogen etter valget.
– For å verne skog må politikerne sette av en årlig skogvernmilliard i statsbudsjettet, derfor ønsker vi oss politikere på Stortinget som vil prioritere skogvern, sier Myhre.
Myhre forteller at kun tre prosent av skogen i Norge er vernet. WWF ønsker at innen 2020 så skal dette økes til 10 prosent.
– Skogvern er Norges viktigste naturvernsak, fordi halvparten av de utrydningstruede artene lever i skogen. Derfor er skogvern-jobb nummer én for å redde naturmangfoldet, fastslår Myhre.
Les også: Adrian (23) har en sommerjobb litt utenom det vanlige
Skal bruke seks uker
Myhre har vært skogbiolog og rådgiver i WWF-Norge siden 2012. Hun innrømmer at strekningen mellom Oslo og Trondheim blir en veldig lang tur, men hun er sikker på at hun har lagt inn nok tid.
– Jeg pleier egentlig ikke å trene til vanlig, så dette er ganske stort å begi seg ut på. Jeg har beregnet seks uker med en strekning på to mil hver dag, forteller Myhre.
Turen fra Oslo til Trondheim skal gå innom ulike skogområder på veien, både skoger som er vernet for all framtid, skoger som er ødelagt og skoger om bør vernes.
– Norge har et enormt utvalg av ulike skogtyper med unike friluftsopplevelser og sjeldne arter, men budsjettet må økes for å sikre disse perlene for all fremtid, sier Myhre.