Gå til sidens hovedinnhold

La oljen ligge

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det internasjonale energi byrået (IEA) har for lengst utarbeidet en viktig rapport. Den sier at det ikke må åpnes for uttak av olje, gass eller kull i nye områder. Vi har allerede funnet mer enn vi kan utvinne, hvis vi skal nå 1,5 graders målet fra Paris avtalen. Likevel kan det se ut for at Norge ikke vil slutte seg til IEA´s tankegang. Med åpning for 25. konsesjonsrunde vil store og sårbare deler av Barentshavet bli tilgjengelig for prøveboring. Norge var ifølge et analyseselskapet Rystad Energy det landet i verden som åpnet mest nytt leite areal for oljeindustrien i 2020.

Nå er tiden for å trekke i nødbremsen. Vi se resultatene av klimakrisen overalt; ekstrem varme og skogbranner i Nord – Vest Amerika,! 000 års nedbør over en by i Kina, store flom ødeleggelser i Tyskland og foreløpig Belgia, voldsom temperatur stigning på Svalbard, ja her kunne vi bare fortsette.

Og likevel turer vi fram som før og gjemmer hodet i sanden som strutsen og nekter å se realiteten i øynene. Dette gjelder riktignok ikke en samlet miljøvernbevegelse som legger inn protest til mange instanser. Det ble gjort en spørreundersøkelse i Natur og miljø 1/ 21, et magasin for Naturvernforbundet. En hei del sentrale spørsmål ble her reist, men vi konsentrerer oss om sakens kjerne i dag. Da ble spørsmålet til politikerne; ville de stanse all utdeling av petroleums konsesjoner i norske farvann? De tre største partiene ønsket ikke vern. Heller ikke Kr. F.eller FrP.

For øvrig må det sies at de tre store partier kom dårlig ut i denne meget omfattende spørre undersøkelsen i Natur og miljø magasinet. Så får utfordringen i den kommende valgkampen bli å finne noen som helhjertet vil ha en grønn snuoperasjonen nå og ikke i 2030 eller 2050

Det handler om vår fortsatte eksistens på denne kloden. En omfattende forandring i livsvilkårene vil merkes mange steder. Vi i Norge vil slippe litt lettere fra det, men vi har råd til å begynne en grønn omlegging umiddelbart. La oss håpe at politikerne er villige til å ta noen upopulære standpunkter, godt valg!

Kommentarer til denne saken