Gå til sidens hovedinnhold

«La oss ta en velfortjent ferie og sørge for at vi sammen er klare til å ta tak i de utfordringer som vi vet kommer fra høsten av»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager står vi foran årets sommerferietid. Lite ante vi for et år siden at også denne sommeren skulle stå i pandemiens tegn, selv om noen kanskje fryktet det. Jeg føler imidlertid at det er mer positivitet og gode tegn på at vi nærmer oss en tid der vi sakte, men sikkert kan begynne å leve mer normalt igjen. I løpet av disse drøye femten månedene pandemien har herjet så har vi tross alt klart oss veldig bra her i Larvik. Vi har i skrivende stund godt under 1.000 smittede totalt.

All ære til Larviks befolkning, de ansatte i kommunen og private virksomheter og alle de næringsdrivende som har bidratt. Selv om vi fikk en stygg smell da vi mistet en betydelig del av våre vaksinedoser i uke 23 så har vi per dato vaksinert over 20.000 personer første gang og over 15.000 annen gang. Dette tilsvarer henholdsvis over 55 og 40 % av alle innbyggere over 18 år. Vi må nok leve med smitte – til sine tider kanskje høy smitte – framover, men etter hvert som vaksine graden stiger og gjennomsnittsalderen på smittede går ned, så blir færre alvorlig syke. Vi må fremdeles følge råd og anbefalinger fra sentrale og lokale myndigheter, dugnaden er ikke slutt, men livene våre bør bli bedre. Fra hjørnekontoret mitt her på gamle Otto kan jeg daglig se hvordan livet vender tilbake til det mer normale der ute.

Skjønt; hva vil være normalt framover? Her er svarene og teoriene mange, men jeg har et ønske og drøm på vegne av kommunen vår: Kanskje den måten vi i fellesskap har bekjempet pandemien på har vært en solid omdømmebygging slik at alle de – gamle som unge – som ønsker å flytte ut av betydelig større byer enn Larvik, velger nettopp oss som fremtidig bosted!

Ellers så gleder jeg meg over at mange ting ser ut til å utvikle seg positivt i kommunen vår for tiden, spesielt i sentrum. Uansett hva man måtte mene om Grandkvartalet så begynner nå første byggetrinn å bli ferdig. Tvers over gata holder Thore Liverød og MAD arkitekter på å ferdigstille Festiviteten. Dette blir byens storstue og i siste kommunestyremøte la administrasjonen fram en melding der man orienterte om en intensjonsavtale der Larvik kommune igjen kan avholde sine kommunestyre- og formannskapsmøter i det ærverdige bygget. Gjett om jeg gleder meg til å lede disse møtene i denne historiske bygningen! Fritzøe Eiendom starter snart opp neste byggetrinn både på Sanden, Verksgården og nedre Langestrand. Utviklingen av Alfred Andersen eiendommen er i full gang og de driftige folka bak Brunlanes Eiendom har flere prosjekter på beddingen. I tillegg har oslogutten Christan Hellenes det siste året kjøpt opp 5–6 sentrale by eiendommer som skal utvikles. Christian er en fin fyr som er god på eiendom. I tillegg er han minst like god på å fylle dem med innhold og aktivitet.

Da vi la ut Larviks reviderte kommuneplan til høring så etterlyste jeg «Den Store Samtalen.» Nå var det viktig at vi kom fram med alt vi hadde av ideer og synspunkter på kommunens framtid. Fra Neset i syd til Lardal i nord! Personlig må jeg innrømme at jeg er nok over middels interessert i hva som skjer av planer og ideer i kommunens sentrum. Vi mangler en sterk urban identitet i byen vår og det uforløste potensial må vi nå få gjort noe med. Dessuten er en positiv sentrumsutvikling et gode for hele kommunen.

Pandemien har selvfølgelig lagt en demper på alle de diskusjoner og møter som under normale forhold ville funnet sted, men allikevel synes jeg aktiviteten har vært god og tilbakemeldingene mange. Spesielt synes jeg det har vært morsomt å jobbe med planen omkring Herregårdshagen, Gamlebyen, Tollerodden og området rundt kirken og hospitalet. I den sammenheng var det ekstra hyggelig for meg å være med på å åpne prosjektet Torstrand forteller i fjor høst. Fra denne bydelen vår er det et hav av historier og formidle videre. Kanskje det har noe med alderen min å gjøre, men jeg har faktisk blitt mer og mer overbevist om at en kommune bør bygge sine attraktivitet og severdigheter omkring sin historie og kulturarv. Dette er i seg selv ikke nok, men det skaper en ramme og en grobunn for kulturelle aktiviteter og historiefortellinger som ellers ikke ville kommet fram. At slike lokalhistoriske bygninger og installasjoner kan bli attraktive finnes det flere eksempler på.

Baroniet Rosendal med sine fantastiske hager og gamle bygninger og historie fra dansketiden har flere paralleller til Larviks historie og vår Herregård. I 2019 hadde man mer enn 66.000 betalende innenfor baroniets porter, i tillegg til kulturarrangementer og konserter. Gamlebyen i Fredrikstad har 350.000 besøkende i noen korte sommermåneder og over 600.000 besøkende i løpet av året. Gjør vi dette klokt og riktig er jeg ikke i tvil om at vi kunne få til noe lignende.

La oss ta en velfortjent ferie og sørge for at vi sammen er klare til å ta tak i de utfordringer som vi vet kommer fra høsten av. Ønsker dere alle en riktig god sommer!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.