– Dette er bekymringsverdig. Det er noe som ikke er bra her. Det er skikkelig ille, sier Cato Fjukstad, som er på laksefiske i Brufoss sammen med sønnen og faren.

De tre bor i en hytte ti meter fra elvebredden, og er mye ute og fisker. Denne sesongen er det imidlertid ikke noe fisk som hopper oppover elva å se.

– Det vi ser er mye død laks som flyter ned Numedalslågen, og det blir mer og mer. Det er ikke uvanlig å se noen få gjennom en sesong, men så mange som vi har sett i år er helt uvanlig. Sønnen min var ute og rodde, da så han fire døde laks på en halv time. Min far vært her i 40 år, og sier at han aldri har sett maken, forteller fiskeren.

Usikker på årsaken

Hva som er årsaken kan han ikke svare helt sikkert på.

– De gamle fiskerne som har vært her lenge mener at det kan skyldes det varme været som fører til at det ikke er nok oksygen i elevene. De jeg har snakket med mener at dette fører til at laksen står og gisper etter luft, og at de dør, sier Cato Fjukstad, som frykter at dette er starten på en altomfattende laksedød som vil påvirke hele Lågen.

Han mener at en mulig løsning kan være å kjøre opp vannføringen, for å få fart på elva.

LES OGSÅ:

(saken fortsetter under bildet)

Geir Jespersen, leder av Numedalslågen forvaltningslag var ukjent med problemet da vi tok kontakt.

– Dette har vi ikke hørt noe om. Fire på en halvtime er veldig mye. Det er litt rart at ingen fra Brufoss har ringt oss, sier han.

Har fisket i over 40 år

Når slikt skjer bør laksen tas opp av vannet og sendes Mattilsynet. Det er muligheten for å finne ut om det er noe alvorlig på gang.

– Når laksen er død flyter den ikke opp normalt. Så årsaken er vanskelig å si noe om. Det kan være sykdom, men det finner vi først ut når vi ser fisken, forklarer Jespersen.

– Hva årsaken er kan jeg ikke uttale meg om. Jeg har selv fisket i elva i over 40 år, og kan bare huske et sykdomsutbrudd. At temperaturen kan være en årsak er jo mulig, legger han til.

LES OGSÅ:

Hos Mattilsynet har de ikke hørt noe om dette.

– Min første tanke er at det er veldig varmt for tiden. Men de som vet mest om fisk her har ikke fått noen beskjeder, så det er vanskelig å si noe om årsaken uten å undersøke nærmere, sier Kristin Helgesen Torkveen, seksjonssjef Mattilsynet i Vestfold