Mange tar sommerferien i Norge i år grunnet koronasituasjonen, og hele 6 av 10 skal på bilferie. Som følge av dette har Trygg Trafikk engasjert folk til å dele bilder fra trafikken fra «gamle dager» til sin kampanje «Alt var ikke bedre før», som skal sette fokus på trygg ferdsel i trafikken – med spesielt fokus på barna.

– Det er viktigere enn noen gang å tenke sikkerhet for de mest verdifulle passasjerene, nemlig barna. Vi håper bildedugnaden kan bidra til å minne folk på god trafikksikkerhet, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver for Trygg Trafikk.

Laila Brandsdal Johnson fra Larvik sendte inn et bildebidrag av sine fire barn, og ble lagt merke til.

– Det var jo helt andre tider, så vi gjorde ikke noe ulovlig engang, men i dag hadde jeg jo fått hjerteinfarkt hvis jeg så at barnebarna mine hadde blitt satt sånn i bilen som på bildet, ler hun.

Kjørte sånn i noen måneder

På bildet sitter barna løst på gulvet i baksetet av Laila og mannens signalgrønne Folkevogn transporter i 1983. Bilen var over 10 år gammel, og på den tiden betydde det at det var lov å sette inn flere seter gratis i tillegg til de to forsetene.

– Det tok imidlertid litt tid å få ordnet nye seter, montere de og få på plass belter og nakkestøtter. Så da kjørte vi vel et par måneders tid med fire barn løse på gulvet i baksetet, sier hun og legger til:

– Barna selv synes jo det var helt supert, men i dag hadde det jo vært helt uaktuelt.

– Godt det har skjedd mye

Hun påpeker at de fikk på plass seter så fort det lot seg gjøre.

– Da var vi litt upopulære hos barna innimellom, for de ville jo veldig gjerne sitte løst og gjøre som de ville, ler hun.

Larvikskvinnen synes Trygg Trafikks engasjement er viktig.

– Jeg tror det er viktig å fokusere på hvor sentralt det er å sikre ordentlig, selv om barna kanskje ikke vil. Trafikksikkerhet er ikke noe å diskutere, og det er jo enda godt det har skjedd mye siden 1980-tallet, ler hun.

Ikke i mål

I Trygg Trafikks pressemelding står det følgende:

I 1969 omkom så mange som 103 barn i trafikken i Norge, mens i 2019 var tallet 0. Men selv om det har gått fremover på trafikksikkerhetsfronten, er vi ifølge Trygg Trafikk og If ikke i mål. 3963 kontroller gjennomført i 2019 viste nemlig at 35 prosent av barn under 4 år sitter feil vei i bilen. Det liker If dårlig.

– Det bekymrer oss at så mange fremdeles sikrer barna sine feil i bilen. Det å sitte bakovervendt i bil for barn er faktisk hele fem ganger tryggere enn å sitte vendt forover, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging hos forsikringsselskapet If.

Trygg Trafikk oppfordrer også alle til å sende inn sine bilder her.